0

У никално дарение получи Държавна агенция „Архиви“ в деня на празника на българските архивисти - 10 октомври. Доцент Емил Димитров от Института по литература при БАН предаде на агенцията възпоменателна книга, посветена на Пенчо Славейков.

Памет

Тя е била съхранявана четири поколения от семейство Лучини, което притежава хотел „Белависта“ в Брунате, в който издъхва големият наш поет. Книгата е издадена от българската академична общност в Падуа през 1940 г. Тя представлява албум, в който отзиви за поета са оставяли отсядащите в него гости. През 2016 г. той е предаден от правнучката на Андреа Лучини, който тогава е бил съдържател на заведението.
Доцент д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", и колегите му представиха и два нови сайта, посветени на Гоце Делчев и д-р Константин Стоилов. 

Гоце Делчев

Проектът за създаване на сайт за Гоце Делчев отначало бе съвместно с колегите от Скопие. По понятни причини те се отдръпнаха, но вече ни бяха предоставили всичко, което имат в техните архиви. Така че може смело да кажем, че притежаваме почти цялото писмено наследство, свързано с делото на Гоце Делчев. Почти завършен е и пълният опис на старопечатните издания, които също ще бъдат достъпни на страницата на агенцията в интернет. Това са над 1000 заглавия от общо 1800-те известни подобни издания“, подчерта доцент Груев.

Реклама

В изложбената зала на агенцията на партера на „Московска“ 5 всеки може да разгледа една любопитна изложба, посветена на търговските реклами в България от първата половина на XX в. Тя е първата по рода си и съдържа близо 900 реклами и обяви в печатни издания, каза д-р Надя Живкова, един от кураторите на изложбата. Много от съвременните фирми, от които днес си купуваме телевизори, перални, хладилници, автомобили и т.н., ги е имало и тогава на българския пазар. Модата е идвала от Париж, рекламирани са световни марки за козметика, които и днес са на пазара.

Потомък

Нейният колега Димитър Стоименов пък разказа  специално за „Телеграф“ една забавна история. Посетител на изложбата вижда в една от обявите, предлагащи билети за параходните линии до двете Америки, името на дядо си. Той не вярвал на неговите приказки, че е било възможно още преди Втората световна война българинът, и то от провинцията, да си купи билет за Ню Йорк или Буенос Айрес.