0

С едем ученици от столичното 29-о Средно училище „Кузман Шапкарев“ върнаха намерен от тях портфейл с пари и документи. Това споделиха гимназистите, които учат програмиране и испански език, пред „Телеграф“. В доброто дело участници са били Теодор Драгозов, Димитър Мицев, Владислав Мутанов, Константин Ралев, Мартин Димов, Деан Симеонов и Никола Николов от VIII „в“ клас.

За случката те разказват, че денят им протичал нормално. Обичайно ходели до определена закусвалня извън училището в голямото междучасие, за да си купят закуска. След като си купили храна, на връщане към училището намерили на тротоара портфейл с документи и пари. Без да се замислят, отворили портмонето, за да видят дали има документи и телефонен номер, за да се обадят на собственика и да му предадат загубената вещ.

.

 .

При огледа обаче не открили начин да се свържат с човека и отишли в училището. Там видели учителка, която ги посъветвала да го предадат на охраната на училището и младежите го сторили. Ден след това разбрали, че намереното от тях е върнато на собственика и той им благодарил. 

Без колебание 

Димитър Мицов, който е участник в доброто дело, сподели пред „Телеграф“, че първоначално са помислили, че портфейлът може да е на някого от района. Видяхме по личната карта, че е на мъж на около 40 години и го взехме в училището. След това отидохме при една от учителките и тя ни посъветва да го предадем на охраната.

На другия ден собственикът е получил портфейла си. Митко каза още, че когато човекът дошъл да си го вземе, видимо бил притеснен, но много благодарен. Той добави, че не са се поколебали какво да правят с портмонето. „Нито един от нас не предложи да вземем парите и да захвърлим документите“, категорично заяви  Митко. 

Младежът сподели още, че като завърши училище,у иска да продължи в университет. „Интересни са ми компютрите и програмирането, но не знам дали ще мога да се реализирам, когато завърша, тъй като много хора вече имат такава специалност и работят това. Засега се справяме добре в училище и нямаме затруднения по предметите, които изучаваме.

Той допълни, че му харесва в училище, има приятели. Митко каза още, че е губил вещи, но няма спомен да е нещо съществено. Освен компютрите другата негова страст е футболът. В момента тренира и за нападател. 

Призив 

Случвало ми се е да губя вещи, но не са ми ги връщали, коментира 14-годишният Владислав Мутанов, който е от класа на Митко и е участник в делото. Той също посочи, че не са се замислили да вземат парите от портмонето, защото този човек може да има финансови проблеми. Според него най-вероятно има хора, които биха взели парите, без да търсят собственика и да захвърлят портмонето, но той не би постъпил така.

Влади отправи и апел към всеки, който намери нещо, да се опита да потърси собственика или да го предаде в полицията, защото всяко направено добро се връща. Влади също е фен на футбола. Тренира и в отбора е халф. Амбициите му са да отиде в Испания да учи висшето си образование и там ако има възможност, да пробие с футбола. Любимият му футболист е Роналдо, а отбор - Реал Мадрид. От българските отбори е фен на Левски.

Класната: Добрият пример трябва да бъде показван 

„Когато разбрах, че групичка младежи, на които съм класен ръководител, са намерили портмоне близо до метростанцията, бях приятно изненадана от действията им. От разказите им разбрах, че в началото е имало дилема как да постъпят - да го оставят или да го предадат. Взели са правилното решение, за което се радвам“, коментира класният ръководител Добринка Вълчева, която е преподавател по история.

Тя също изтъкна, че собственикът е бил благодарен. „Ръководството е изключително благодарно, че са постъпили благородно и им връчи грамоти от името на училището за тяхната доблестна постъпка. Но освен това мен ме впечатли друго. Когато трябваше да разбера кои са тези момчета, единият от тях заяви, че не иска да бъде сниман, за да не бъде известен.

Затова го премълчах“, разказа Добринка Вълчева. Тя обаче допълни, че другите момчета са държали никой да не остава анонимен, защото всички са постъпили достойно. „Стана ми толкова приятно, че са сплотени и имат развито чувство за справедливост - благодарение на своите родители са изградени личности с развити добродетели и не допуснаха той да остане анонимен. Добрият пример винаги трябва да бъде показван“, категоричен е учителят. 

Наградиха ги с грамоти 

От училището, в което учат осмокласниците, изразиха задоволство, че именно при тях има ученици, които постъпват доблестно и са гордост както за тях, така и за цялото общество.

Гордеем се с постъпката на нашите ученици. За проявената гражданска доблест те бяха наградени с грамоти от директора на 29-о СУ г-жа Маргарита Милева.

*Текст: Елена Иванова, Яна Йорданова