0

Т резорите дерат със задължителна застраховка „Живот“ при теглене на кредит. Това показа проверка на репортера на „Телеграф“ Ралица Димитрова. Повече по темата можете да научите в новия брой на вестника, а сега вижте и коментара на Ралица.

В най-бедната страна от Европейския съюз – нашата (за съжаление), българинът все по-често прибягва до кризисни мерки, за да закърпи семейния бюджет. И опира до заем. За да получи най-добрите условия, започва да обикаля банките.

Камъчета

Препускането по трезорите и разпитването за условията се оказват истинско приключение за средностатистическия нашенец. От едната банка му казват, че заплатата му не е достатъчно висока, за да му отпуснат заем. Ами ако имаше голяма заплата, за какво му е заем? Излиза, но не губи надежда. В следващата банка му искат допълнителна такса, ако няма гарант. Хм, ако някой е готов заради чужд заем да претърпи запор на заплатата си, означава, че е достатъчно финансово осигурен и по-добре направо да му даде той самият пари назаем. В третия трезор – джакпот - заплатата е приемлива, за да отпуснат кредит, не искат гарант, лихвата по вноските не е много висока. Горкият човек вече си представя как връзва семейния бюджет и даже с жена му най-накрая си купуват пералня. И се оказва, че има много висока лихва за предварително погасяване.

Джакпот

Напълно изтерзан от препъникамъните, нашенецът влиза в последната банка. Вече е готов, че от банката ще му искат ЕГН-то на кучето, номера на обувките на чистачката на входа и контактна бележка от личния лекар. Обаче този път удря джакпота и му казват, че ще му дадат заема само срещу подпис и застраховка „Живот“. Кредитът му е за 5 месеца, обаче служителката ведро го информира, че е задължителна полицата само за първата година. Даже на промоция, усмихва се нашенецът и за да получи заветния кредит, сключва застраховката, която изобщо не е планирал като финансов разход. Не че застраховката е лошо нещо. Но когато е задължителна, за да получиш друг финансов продукт, вече е друго.

Изход

Каквото и да правиш, казиното винаги печели. Така е и с трезорите. Въпреки че в много от случаите те са най-сигурният вариант за финансови операции. Но е важно да се премислят добре всички условия.

Три пъти мери, един път режи, е казал народът.