0

В сички, участващи в строежа на стадион „Христо Ботев“ дадоха съвместна пресконференция за бъдещето на „Колежа“.

Собственикът на ПИМК Илиян Филипов, фирмата която строи стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, каза, че до 15 април Колежа трябва да е с акт 16 и лицензиран от футболния съюз. „Приветствам изцяло този призив на клуба за обединение на всички да пуснем „Колежа“ максимално бързо. Крайно време е всички, които искаме да сме на „Колежа“ да разберем, че трябва да седнем на една маса абсолютно всички – възложител, строител, фенска маса, под форма на Сдружението. Трябва да изглаждаме проблемите заедно, а не да ги създаваме. С тези прословути декларацийки и с това разговаряне през медиите станахме за смях на цялата държава“, започна Филипов.

„Благодаря на всички фенове, които ми се обадиха и в момента работят и помагат за преместването на седалките. Това е правилният път, по който трябва да стигнем до по-бързото изграждане на стадиона“, добави той. „Ние работим по цялостното завръщане на четири трибуни с четири покрити козирки. Този стадион е за целия град. Това, което ме спира в момента - докато не получа от общината възлагателно писмо с анекс за следващите суми, които бяха гласувани на общински съвет, аз не мога да поръчам металната конструкция, за да продължа с изграждането на сектор Б и сектор Г, да продължа с металната конструкция“, добави той.

„В договора, който имам с общината пише точно и ясно, че свършвам СМР и актувам. 10 дни срок за проверка на акта, 30 дни плащане от общината. Ако няма анекс, общината изпада в неизпълнение на договора, защото не може да ми плати на 30-ия ден. Това не може да се реши без анекс. Без да имам банкова гаранция от общината, по никакъв начин няма да подпиша анекс. Единственият вариант, в който аз да имам сигурност е аз да имам банкова гаранция от общината“, каза Филипов. „В момента, в който имам подписан анекс поръчвам на секундата метала. Металът е три месеца доставка, три месеца изработка, около два месеца монтаж. Пълните проекти за това съоръжение ги получихме на 7 ноември 2022 година. Всички виждате от ноември месец как се работи на този стадион. Ако имахме тези проекти 2021 година, досега да бяхме забравили всички за него. Разбира се и осигуреното финансиране. Надявам се до 10 април да мине комисията за акт 16. Лицензирането на футболния съюз може да стане до 2-3-5 дни. До 15 трябва да имаме съоръжение с акт 16 и лицензирано от футболния съюз. Ще имаме около 14 дни, за да се подготвим за първия мач и за откриването на съоръжението. За мен това е един голям празник. Трябва да се направи едно достойно откриване. Четирите трибуни са с капацитет 18 500 места и ще бъдат отворени за мача с Левски“, казва бизнесменът.

„В декларацията на феновете се преекспонира качеството на строежа на стадиона. Нека всеки, който иска, да дойде да проверява. 10 години носим отговорност по закон. Аз нищо не искам. Хората работят без да им е възложено. Единственият риск за мен е общината да не ми го плати. Аз този риск съм го поел“, каза още Филипов.
Изпълнителният директор на Ботев Пловдив Герман Чистяков пък изказа гледната точка на клуба. „Имаме резервни варианти и план „Б“ във всички ситуации. Ако стадионът не бъде готов, трябва да настъпят промени. Собственикът (б.р. – Антон Зингаревич) не може сам да издържа клуба. Не казвам, че няма да има втори отбор или академия, но ще трябва да вземем нови решения“, започна той. „В никакъв случай не бих искал да засягам санкциите към Русия и политиката. Единствените причини за забавянето са технически. Очакваме кредит, за да преживеем трудните дни за отбора“, допълни Герман Чистяков. „Основната причина за пресконференцията е да изразим позицията си като клуб за стадиона. Бързаме да се преместим на новия стадион. След толкова години чакане съм чуден как може да се задава въпрос защо бързаме. Самият аз чакам това преместване цяла година и съм уморен. Всички ботевисти чакат това от 10 години. Всички заслужават да се върнат в своя дом. Това е емоционалната страна. Има и делови въпрос. Колкото по-бързо се преместим, толкова по-бързо ще видим какви проблеми можем да имаме“, каза той. „Още една немаложана причина – с използването на новия стадион ще се влее и свеж финансов поток в клуба. Това ще направи клуба още по-независим, устойчив и независим от собственика. Преместването няма да е лесно. Свикнали сме на спокойно и уютно в „Коматево“, но мащабите са съвсем различни. Ние сме футболен клуб, а не строителни надзорници. В момента, в който държавата ни издаде Акт 16, ще лицензираме стадиона към футболния съюз и тогава ще имаме пълноценно право да използваме стадиона и да поканим феновете“, продължи той.

„Още малко от емоционалната страна – в този исторически момент всички трябва да сме заедно. Цялото семейство на Ботев трябва да насочи усилията си към това преместване. Един пример: стюардите, които са необходими за новия стадион са между 100 и 200 човека, ние трябва да ги намерим, да ги обучим и не отказваме помощ, напротив, търсим я. Трябва да отбележа няколко важни неща как смятаме да живеем и съществуваме на новия стадион. Много от нещата се разбират от само себе си“, допълни руснакът. „Тези, които имат абонаментни карти, получават същите условия без доплащане. Има две категории футболни срещи. В категория А са мачовете с Лудогорец, Левски, ЦСКА, Локомотив Пловдив и Берое, от това ще зависи цената на билетите. Уверявам ви, че ще има няколко ценови категории, така че винаги може да се намери подходящия билет. Ще има и семейни сектори, където пушенето ще бъде забранено. Ще има и стаи с аниматори, в които могат да бъдат оставени децата. Ще има билети, в които са включени храна и напитки. На този етап няма да имаме турникети. Съответно, влизането на публиката и контролът ще се осъществяват посредством хора. Необходимо ще е публиката да влиза по-рано. Наше задължение ще е за хората, дошли по-рано, да осигурим забавления“, разкри изпълнителният директор на Ботев.

„Паркинг има в проекта, но все още се обсъжда движението с Общината. Искаме да направим така, че идването до стадиона с кола да е комфортно и безопасно за всички привърженици. Това е още един аргумент в полза на това защо бързаме да се преместим на стадиона. Ще разчитаме много на външни доставчици. По отношение на безопасността сме отворени за предложения. В момента работим и търсим оптимално решение за кетъринг на новия стадион. Предизвикателството е, че има малко пространство за разположение на тези дейности. Основно изхранването ще става отвън. Пускаме нов уеб сайт, в който ще бъдат публикувани всички нови правила за логистиката на новия стадион. Феновете ще могат да намерят информация там. Нека да се обединим и да преживеем това историческо събитие“, каза Чистяков.

„Собственикът на отбора чака повече от година. За нас е жизненоважно да започнем да играем там от гледна точка на финанси. Футболният клуб не е само първият отбор. Има изключително много други проекти, за които са ни необходими средства. Функционирането на стадиона ще ни осигури възможността да преведем в действие всички проекти. Не става въпрос да подпомагаме това, което прави господин Зингаревич. Всички постъпления на стадиона ще отиват за развитието на клуба. На този етап започваме в инвестиране на целия спортен сектор. С получаване на все повече постъпления, това ще бъде инвестирано в стадиона, за да го подобряваме. Сектор „А“ няма да е изцяло готов за експлоатация. С постъпленията от мачовете ще можем да подпомогнем довършителните работи по сектора“, сподели още той.

Прокуристът на Ботев Пловдив Асен Караславов също взе думата. „Вече сме провели няколко разговори с лицензионния мениджър Георги Лалев. Уточнили сме всичко и с Петър Петров, който отговаря за ВАР“, започна Караславов. „Очакваме стадионът само да получи акт 16, за да получи лиценз за Първа лига“, добави той. „Това ще ни позволи да изградим един много добър отбор, който през следващата година да се бори за челните места. Всички трябва да се обединим в тази идея и да се върнем по-бързо на Колежа. Фенове и футболисти, всички за това мечтаем“, каза още Караславов.

Адвокатът на собственика на Ботев Пловдив и член на борда на директорите на Ботев Пловдив Слави Микински говори на пресконференцията на „канарчетата“ относно стадион „Христо Ботев“. „Водим усилени разговори с Общината за това как да стопанисваме стадиона. За момента обсъждаме договор за наем. Предстои да финализираме някои подробности. Това зависи от кога ще завършим стадиона. Чисто от юридическа страна много сме напреднали“, каза той.