0

Е вропейският съд в Люксембург даде зелена светлина за създаването на футболната Суперлига, считайки, че правилата на ФИФА и УЕФА за предварително одобрение на клубни състезания противоречат на европейското законодателство. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване в друга инстанция.

Това е решението на Европейския съд, в което той счита, че правилата на УЕФА и ФИФА противоречат на правото на състезание и представляват злоупотреба с власт: „Правилата на ФИФА и УЕФА, които забраняват всеки проект за ново клубно футболно състезание, като Суперлигата, и които забраняват на клубове и играчи да участват в нея под наказание от санкции, са незаконни", постановиха в Люксембург.

„Това е така, защото правомощията на ФИФА и УЕФА не са предмет на критерии, които да гарантират техния прозрачен, обективен, недискриминационен и пропорционален характер. 

По същия начин правилата, които приписват на ФИФА и УЕФА изключителен контрол върху търговското използване на правата, произтичащи от тези състезания, може да ограничи конкуренцията, като се вземе предвид значението, което последните имат за медиите, потребителите и телевизионните зрители." 

Президентът на УЕФА Александър Чеферин, един от най-прочутите адвокати в родната му Словения, обяви, че в 14 ч. (15 ч. българско време) ще даде извънредна пресконференция специално по казуса Суперлига и решението на Съда на ЕС в Люксембург. От европейската централа реагираха остро на решението на Съда на Европейския съюз, като в изявление от Нион подчертаха, че „това решение не означава одобрение или утвърждаване на така наречената „суперлига“, а просто отсъждане относно правна празнина в правилата на УЕФА, която вече е коригирана.

„Това решение не означава одобрение или утвърждаване на така наречената Суперлига, а по-скоро подчертава съществуваща празнина (в правилата на УЕФА), технически аспект, който вече е признат“ и коригиран през юни 2022 г. с нови текстове, потвърждава европейската организация.

„УЕФА остава решителна в своя ангажимент да поддържа европейската футболна пирамида, като гарантира, че тя продължава да служи на по-широките интереси на обществото. 

Ще продължим да оформяме европейския спортен модел колективно с асоциации, лиги, клубове, фенове, играчи, треньори, институциите на ЕС, правителства и партньори“, добавя органът, председателстван от словенския юрист Чеферин. 

„Ние вярваме, че пирамидата на европейския футбол, основана на солидарността, която феновете и всички заинтересовани страни са обявили за свой незаменим модел, ще бъде защитена срещу заплахата от нарушения на европейските и националните закони.“

От фирмата „А 22“, която внесе жалбата пред съда реагираха: „Заслужихме си правото да се състезаваме. С монопола на УЕФА свърши. Футболът е СВОБОДЕН. Клубовете вече са свободни от заплахата от санкции и са свободни да определят собственото си бъдеще“, коментира Бернд Райхарт, главен изпълнителен директор на A22 относно решението на Съда на ЕС. 

"За феновете: ще излъчваме безплатно всички мачове от Суперлигата. За клубовете: клубните приходи и плащанията в знак на солидарност с футбола са гарантирани“, добави той.

Според източници на испанския в. „АС“ Суперлигата може да се задейства в рамките на 1-2 години. В момента идеята е за 64 клуба от Европа, които да се състезават в 3 дивизии - Star и Gold с по 16 отбора, и Blue с 32 отбора, като всеки участник ще изиграе между 14 и 20 мача на сезон – отделно от състезанията в своите страни. От "А 22" уверяват, че веднага може да осигурят 5 милиарда евро приходи на година.

Президентът на Испанската футболна лига Хавиер Тебас, който пред "Файненшъл Таймс" бе отсякъл, че промотиращите Суперлигата "лъжат повече от Путин", сега бе още по-директен след като разбра решението на Съда на ЕС: "Хващам бас на сметката за 25 вечери в ресторант, че няма да има Суперлига след две години, нито след шест, нито след осем!"

Реал Мадрид и Барселона са двата клуба, които стоят открито зад проекта и съдебната жалба на "А 22". Други 10 - Арсенал, Челси, Ливърпул, Ман Юн., Ман Сити, Тотнъм, Интер, Юве, Милан, Атлетико М, се отдръпнаха пред заплахите от санкции на УЕФА и от Висшата лига на Англия. Сега предстои да се разбере как ще реагират, когато  пътят е разчистен към Суперлига, подобна на баскетболната Евролига, която да се ръководи от самите участващи клубове, отделно от европейската централа.

Белгийският адвокат Жан-Луи Дюпон, който представляваше дотогава почти неизвестния футболист Жан-Марк Босман през 1995 и помогна за трансферните промени в световния футбол, вярва, че решението на Европейския съд по казуса със Суперлигата може да доведе но нова революция в спорта, съобщава ДПА.

Правилото „Босман“ позволи на футболисти да преминават в други клубове като свободни агенти, когато изтекат договорите им. 

"Решението ще има потенциала на решението за Босман, но умножено по 10", каза Дюпон пред германския "Цайт Онлайн".

"Този път няма да се регулира пазара, а за фундаменталните условия, при които ще се провеждат турнирите", смята адвокатът.

Испанска алчност: Суперлигата се пръкнала от завистта на Реал и Барса към Премиершип