0

Г олеми промени бяха обявени за избора на носителя на Златната топка за най-добрия футболист в света, съобщиха от сп. „Франс футбол“, което организира анкетата.

Оттук нататък ще се оценява сезонът, а не календарната година, както и индивидуалните, а не колективните заслуги, ще се намалява и броят на гласувалите.

France Football, изданието, отговарящо за връчването на Златната топка, обяви поредица от промени в правилата за наградата, които представляват революция в сравнение с това, което се виждаше досега. 

Списанието обобщава в четири основни точки.

1. По сезон

Наградата вече няма да се присъжда за календарна година, а за сезон. Това е нещо, което се изискваше, защото при предишната система трябваше да се прецени какво е направил един футболист в две различни кампании. При това гласуване втората част – началото на следващия сезон, обикновено имаше по-малко значение. 
Следователно следващото издание ще вземе предвид целия сезон 2021-22, който ще завърши с Еврото за жени (6-31 юли 2022 г.). Световното първенство в Катар (21 ноември – 18 декември 2022 г.) обаче ще бъде оценявано в изданието на Златната топка за 2023 г., тъй като за пръв път се провежда през месеците ноември-декември, вместо през лятото.

2. Повече специалисти

При изготвянето на предишните списъци участваха предимно от самата редакция на “Франс Футбол” и от в. „Екип“, които отговаряха за подбора на имената в първоначалния списък от 30 мъже, 20 жени и 10 млади играчи за приза „Копа” и още 10 за “Яшин”. 
Сега, например Дидие Дрогба, посланикът на Златната топка или носителите от миналите сезони ще допринесат в съставянето на номинациите, както и гласоподавателите от последното издание, които най-много се доближиха до правилния краен резултат. За следващото издание това ще бъдат виетнамската журналистка Труонг Ан Нгок, новозеландецът Гордън Уотсън и чехкинята Каролина Главачкова. Същото ще се случи и в женската част.

3. По-малко гласуващи

Основната критика към Златната топка беше, че някои гласуващи от малки държави нямат достатъчно тежест и футболна култура, за да се съпоставят с тези от мощни държави. До момента в листата с кандидати гласуваха представители на 170 държави. Сега се намалява броят на страните с право на глас. „Само представителите на първите сто държави в класацията на ФИФА (и петдесетте за жените) ще могат да гласуват“, обясняват от „Екип“.

4. Индивидуална награда

Въпреки че Златната топка винаги е била награда за отделен футболист, понякога на колективните успехи се придава по-голяма тежест от индивидуалните. С други думи, играчът, спечелил няколко титли със своя клуб или национален отбор, винаги е бил сред финалистите, дори без да е играл водеща роля в тези постижения.

С промяната ще се затвърди тезата, че наградата е за футболист за собствените му заслуги и принос, а не за тези на отбора му, което ще даде възможност някой да я спечели дори и да не е имал задоволителен сезон на отборно ниво и титли.