0

Н АСА започна да изгражда космическия апарат „Европа Клипър“, който ще изследва покрития с лед спътник на Юпитер, след като бъде изстрелян през октомври 2024 г., предаде „Мейлонлайн“.

Американската космическа агенция обяви, че тази сонда с размери на джип се сглобява в Лабораторията за реактивно движение в Ла Каняда Флинтридж, Южна Калифорния. Мисията на „Клипър“ е да се установи дали на Европа – четвъртата по големина луна на Юпитер, има условия, подходящи за живот. Сондата ще извърши това с усъвършенстван комплект от научни инструменти.

Европа, покрит с лед спътник със скрит океан под повърхността, има диаметър 3100 км – около 90% от диаметъра на Луната. Това е едно от малкото места в Слънчевата система, където има течна вода. Останалите са Земята и спътникът на Сатурн Енцелад, което прави Европа интересна за НАСА.

В изявлението си космическата агенция обяснява, че почти всеки детайл от сондата е правен на ръка. „Когато бъде сглобен напълно, „Европа Клипър“ ще бъде голям колкото джип, със соларни панели, които ще бъдат достатъчно дълги, за да покрият баскетболно игрище – за да може да захранват космическия апарат по време на пътуването му до ледената луна на Юпитер Европа“, съобщи НАСА. Основната част от сондата е гигантски триметров двигателен модул, проектиран и създаден от лабораторията за приложна физика „Джонс Хопкинс“ в Лоръл, щата Мериленд. „Сега инженерните компоненти и научните инструменти започват да прииждат от цялата страна и от Европа - изтъкна НАСА. - Преди края на годината по-голямата част от хардуера за полета – включително комплект от девет инструмента, се очаква да бъде завършена“.

Фирмата на милиардера Илон Мъск „Спейс Екс“ ще предостави „услуги по изстрелването“ за мисията „Европа Клипър“. Сондата трябва да излети през октомври 2024 г., за да проучи Европа чрез серия от облитания, оповести НАСА още през юли м. г. Космическият апарат ще бъде изстрелян с ракета носител „Фалкон Хеви“ на „Спейс Екс“ от космическия център „Кенеди“ във Флорида. Общата стойност на договора за „услуги по изстрелването“ е около $178 милиона.

Ключови цели на мисията са да се направят изображения с висока резолюция на повърхността на Европа, да се определи нейният химически състав и да се търсят признаци за скорошна или продължаваща геоложка дейност. Мисията също така ще измери дебелината на ледената покривка на спътника, ще издирва езера под повърхността и ще определи дълбочината и солеността на океана на Европа.

Благодарение на наземни телескопи учените вече знаят, че повърхността на Европа се състои основно от воден лед. Учените също така откриха доказателства, че под ледената кора на спътника има океан от течна вода или кишав лед. Според НАСА океанът под повърхността на Европа може да съдържа два пъти повече вода, отколкото има на Земята. През 2020 г. Моника Грейди, ректор на ливърпулския университет „Хоуп“, заяви, че е почти напълно сигурно, че Европа е дом на извънземен живот, за който тя мисли, че е „подобен по интелигентност на един октопод“. НАСА ще се стреми да установи дали тя е била права, чрез изстрелването на „Европа Клипър“. Този космически апарат, който има огромни възможности и е устойчив на радиация, ще опише дълга, примкообразна орбита около Юпитер, за да извърши многобройни близки облитания на ледената луна.

НАСА не разкри дали и други компании са направили оферти по договора за изстрелването на „Европа Клипър“, който представлява поредният „вот на доверие“ на агенцията за фирмата на Мъск. „Спейс Екс“ вече откара няколко товара и астронавти на Международната космическа станция (МКС) за НАСА през последните няколко години, като използваше своя апарат „Крю Драгън“. Това сътрудничество включва първото изстрелване на американски астронавти от американска земя девет години след като космическата агенция преустанови програмата „Космическа совалка“ през 2011 г.