0

Б ордо е придобил световна слава със своите вина, но също така е добре известна туристическа дестинация.

Градът е разположен в една от най-красивите части на Югозападна Франция. Наричат го Пристанище на луната заради местоположението му на река Гарона, която точно на това място прави завой, оформен като полумесец. Именно тази огромна водна площ придава една допълнителна романтична нотка на изпълнения с история и уникални постройки град.

Бордо има богато културно наследство, датиращо от древността. Повече от 350 сгради са класифицирани като исторически паметници, заради което ЮНЕСКО го обявява за обект от световното наследство през 1998 г. Населението на централната част е около 250 000 души, което му отрежда място сред 10-те най-големи френски града. Заедно с предградията пък достига 1.2 млн. души.

Алея

Започвайки разходката в Бордо, някак естествено е това да се случи от алеята край реката, която разделя града на две части - на левия бряг е историческият център и пристанището, отдясно - модерните райони. Каменният мост Понт дьо Пиер свързва двата бряга на Гарона със 17 изящни арки. Изящната му архитектура е проектирана по заповед на Наполеон Бонапарт и броят на арките са именно в негова чест, тъй като толкова са и буквите в името на френския император.

По течението на реката се стига до едно от емблематичните места в Бордо - Площад дьо ла Бурс. В центъра на площада е фонтанът на трите благослови, заобиколен от две красиви сгради - Палас дьо ла Бурс и Митническия музей. Точно срещу тях, на самия бряг на Гарона, е Водното огледало, създадено през 2006 г. Става въпрос са широк воден басейн с дълбочина не повече от 5-6 сантиметра, който отразява околните сгради и създава усещането, че се слива с реката. Фактически тази живописна „локва“ представлява система от плочки и тръби, през които не само преминава водна пара, но и достатъчно вода, за да покрие цялата му повърхност – досущ като на истинско огледало. След това водата се изсмуква и отново се връща в резервоара. После идва ред на втория ефект, създаващ впечатляваща мъгла чрез загряването на течността до определена температура. Чрез тръбите водните пари достигат безпроблемно до повърхността. И двете програми се редуват една след друга.

Сортове

Продължавайки по крайбрежната улица, се достига до музея „Градът на виното“. Този ултрамодерен културен център е празник за всички почитатели на историята на виното. Това е един от онези амбициозни и футуристични проекти, които е трудно да се обобщят в няколко изречения, а трябва непременено да бъдат видени. Архитектурата на сградата с площ от 3000 квадратни метра, с 55-метровата си кула, е ослепителна, а турът достига до кулминацията с посещение на бар, където можете да се насладите на гледките към Бордо и Гарона на чаша вино. Листата включва десетки видове сортове от цял свят, които се сменят всеки ден. Входът за „Градът на виното“ е 20 евро на човек. На партерния етаж се продават вина от 300 лозя във Франция (140 от Бордо), а също и от над 80 страни по света. Магазинът продава бутилки от сравнително скромни като цена сортове до най-скъпите. В музея има и два ресторанта, в които може да се насладите както на местните гурме специалитети, така и на по-непринуденото място за хранене. Отделено е и място за библиотека, където всеки, който има интерес, може да почерпи допълнителна информация за различните вина.

Кораби

Малко по-надолу се намира подвижният мост, благодарение на който до пристанището на река Гарона достигат големи презокеански кораби. Да се види вдигането на съоръжението си е истинска атракция, той като това налага спирането на движението по него, след което корабите влизат в речната територия на града с прецизни маневри. По интересен и разнообразен начин е осветен мостът нощно време. Ако приливът е висок, мостът свети в синьо, ако пък е нисък, съответно в зелено.

На връщане разходката може да се разнообрази, като се вземе корабче от една от речните гари по Гарона. Другият вариант е да се пуснете по многобройните улички на града, които се вият успоредно по реката, и отново ще ви отведат до центъра на Бордо.

Символи

Там е разположен друг от местните символи - катедралата „Свети Андре“, която датира от 12-и век. Обявена за обект на ЮНЕСКО за световно наследство, тази катедрала е била част от пътеката за поклонение „Маршрут на свети Яков". Поклонниците пътуват през Бордо по пътя си към Сантяго де Компостела в Испания. Сградата има впечатляваща фасада със скулптури от Тайната вечеря, Възнесение Господне и Христос във Величеството.

Наблизо е друга от архитектурните забележителности - La Grosse Cloche, или Голямата камбана. Сградата е с три кули и часовник и е построена през 15-и век и е старата камбанария на кметството в Бордо. Тя е един от малкото фрагменти, останали от средновековния период на града и е построена върху останките на бивша врата на укрепления. Тази следа от Средновековието в историческия център на града препраща към миналата му слава и допринася за атмосферата на друга епоха. Камбаната е притихнала през по-голямата част от годината, с изключение на големите празници и Деня на Бастилията.

Друга от емблематичните сгради на града е Льо Гран Театър. Архитектът Виктор Луи го е построил през 1780 г. и се смятал за негов шедьовър. Дори и да нямате причина да влезете, разходете се до площад „Комеди“ след залез слънце и се полюбувайте на гледката към 12-те статуи на музите и богините на светлината пред него. Вътре е украсен екстравагантно със синьо и златно, цветовете на френската монархия, които бяха премахнати след революцията. Най-добрият начин да усетите атмосферата на тази сграда е да видите представление на Националната опера.

Градина

На десния бряг на реката също има какво да се види. Там на площ около 4 хектара е разположена общинската ботаническа градина Ла Бастиде. Новият парк е открит през 2003 г. и най-общо е разделен на 6 части. В тях може да се видят поля със зърно, алея с лозя, водна градина, оранжерии, а също и куп удивителни цветя, храсти и дървета. Особено интересни са 11 малки участъка, в които са пресъздадени условия и пейзажи, които са типични за цялата област Аквитания – дюни, скали, мочурища и др. Входът в градината е безплатен, но ако решите да си наемете водач, ще трябва да платите.

В Бордо има още много красиви места и забележителности, които могат да се видят при по-дълъг престой в града. За да се разгледа централната част обаче, два дни са абсолютно достатъчни.

Хапнете агнешко и морски деликатеси

Близостта на Бордо до Атлантическия океан определя присъствието на много морски продукти в местната кухня. Ако искате да опитате нещо традиционно, заложете на плато от плодовете на морето, което включва стриди, миди, калмари и други. Ястието мерин пък предлага микс от треска, раци и миди в глинен съд. Ако не сте почитатели на морските дарове, може да опитате местното агнешко, което се сервира с трюфели или боб. Любителите на сладкото пък не трябва да пропускат канелите. Това са малки сладкиши, изпечени във форма, с ванилия, ром и тръстикова захар.

Тук е най-голямата дюна в Европа

В района на един от най-красивите френски заливи на атлантическото крайбрежие - лагуната Аркашон, се намира най-голямата дюна в Европа – Пилат. Тя е разположена в природната област Гасконски ланди в департамента Жиронда, регион Аквитания. Отстои на около 60 км югозападно от Бордо. Лагуната е свързана с протоци с океана. В същото време ще посетите брега на Атлантическия океан. Наблизо е и живописното рибарско селище Гуян Местрас - дом на аркашонските стриди и музей, посветен на тях. Друга идея за разходка около Бордо е да посетите някое шато. В замъците край лозята може да се запознаете от първа ръка с процеса на производството на вино, а също така да дегустирате сортовете в приятна и непринудена атмосфера.

Автор: Иво Георгиев