0

Е вропейската комисия наложи на "Епъл" глоба в размер на 1,84 млрд. евро за неспазване на правилата на ЕС за конкуренция на онлайн пазара на музика - безпрецедентна санкция, която американският гигант реши да обжалва, предаде АФП.

Spotify, популярната платформа за стрийминг на музика, подаде жалба в Брюксел срещу практиките на калифорнийския гигант, които са счетени за нарушение на европейските правила за "лоялна конкуренция" и според нея не са "гарантирали свободата на избор на потребителите и справедливата среда за разработчиците".

В края на официалното разследване, започнало през юни 2020 г., европейският изпълнителен орган се произнесе в полза на жалбоподателя.

"В продължение на десетилетие "Епъл" злоупотребява с господстващото си положение на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика чрез своя AppStore", обясни комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя добави, че американската компания е въвела ограничения, за да попречи на разработчиците на приложения да популяризират сред потребителите на устройствата iPhone и iPad "алтернативни и по-евтини услуги, достъпни извън екосистемата на "Епъл".

"Това е незаконно: съгласно антитръстовите правила на ЕС днес наложихме на "Епъл" глоба в размер на над 1,8 млрд. евро", каза тя.

Групата ще трябва също така да прекрати въпросните практики и да се въздържа от приемане на еквивалентни системи в бъдеще.

Това е първият случай, в който ЕС налага глоба на "Епъл" за нарушаване на правилата за конкуренция. Сумата е определена като "пропорционална на световните приходи" на компанията и "необходима, за да действа възпиращо", се казва в изявление на Еврокомисията.

"Такава еднократна глоба е необходима, тъй като значителна част от вредите са непарични и не могат да бъдат правилно отчетени въз основа на приходите. Глобата трябва да е достатъчна, за да възпре Apple от повтаряне на това или подобно нарушение", настоват от ЕК.

"Епъл" веднага обяви, че ще обжалва наложената глоба. Според тях санкцията е наложена "въпреки невъзможността на Комисията да открие каквито и да било достоверни доказателства за вреди за потребителите".