0

В ойната в Украйна, започнала точно преди една година, отне живота на хиляди хора, принуди милиони да напуснат домовете си, изравни цели градове със земята и засили опасенията, че конфронтацията може да прерасне в открит конфликт между Русия и НАТО.

След като на 21-ри февруари руският президент Владимир Путин призна независимостта на Донецка и Луганска народна република, по-малко от три дни по-късно започна масираното настъпление в Украйна.

Около 5 часа сутринта на 24-и февруари Путин обяви „специалната военна операция”. Целта - демилитаризация и денацификация на страната. Ракетни удари имаше в цялата страна, а днес Украйна вече си е върнала по-голямата част от окупираните през първите седмици на войната територии.

Инвазията предизвика най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война насам, както и глобална продоволствена криза.

Общото събрание на ООН одобри необвързваща резолюция, с която призовава Русия да прекрати военните си действия в Украйна и да изтегли войските си, предаде Асошиейтед прес.

Външни министри и дипломати от повече от 75 държави направиха изказвания по време на продължилите два дни дебати. "Западът не искаше и не избра войната и предпочиташе да насочи цялата си енергия и финансови средства към неща като ремонти на училища, борба с климатичната криза или оказване на подкрепа на социалната справедливост", каза германската външна министърка Аналена Бербок. "Но истината е, че ако Русия спре да воюва, тази война ще приключи. Ако Украйна спре да воюва, Украйна ще свърши". 

Заместник-постоянният представител на Китай в ООН Дай Бин заяви пред събранието, че Пекин подкрепя идеята за възможно най-бързо възобновяване прекия диалог между Москва и Киев. По думите му воюващите страни трябва да преговарят и да изложат своите легитимни опасения, да обсъдят варианти, които са постижими, и да дадат шанс за скорошно прекратяване на кризата и възстановяване на мира. "Международната общност следва да положи съвместни усилия за улесняване на мирните преговори", допълни той.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви пред журналисти, че агресорът и жертвата не могат да бъдат поставени при равни условия и че не може да се иска от Украйна да не се защитава. "Русия не е изпратила никакъв положителен сигнал за минимално желание да работи за постигане на мир”, каза той, цитиран от АП.