0

В ълна от недоволство на Острова, след като музей реши да смени пола на римския император Хелиогабал и го определи като транс жена. 

Противоречивото „но деликатно“ решение е взето от Музея в Северен Хартфордшър. „Подходящ и уважителен избор, в ретроспекция, който отразява текущата чувствителност по въпроса за пола“, обявиха мениджърите на музея Хитчин пред The Telegraph. 

Музеят на Северен Хартфордшър е решил да предприеме тази стъпка, защото според някои класически текстове много младият и брутален Хелиогабал, чието регентство от 218 до 222 г. сл. н. е. предизвиква изключително разногласия, преди да бъде убит на 18 години от собствените си войници, изрично е поискал да бъде наричан „дама“ или „госпожо“. 

Римският историк Луций Касий Дио пише, че императорът се е наричал „жена, любовник, трансвестит“ и че в един момент поискал „женски полови органи“, както и „изцяло женски сенат“. 

Също поради тази причина сребърните пари, изложени в музея, на които е изобразен Хелиогабал, са били приемани няколко пъти от гей асоциации. 

Преди да вземе това решение музеят се координирал с историческата организация за гейове и транс права, Стоунуол.

Но решението на музея в Северен Хартфордшир предизвика неодобрението на няколко английски историци, които напълно не са съгласни. Според тях слухът, според който красивият Хелиогабал се е чувствал и определял като жена (според някои хроники той е имал пет жени и двама съпрузи за няколко години), е "убийство на характера" на времето, т.е. серия от клевети, за да го омаловажат и очернят. Освен това Луций Касий Дио по-късно ще служи на наследника на много младия римски император Александър Север. А обвинението в "женственост" е било част от клеветническите тактики на времето.

И не само. Андрю Уолъс-Хадрил, класик от Кеймбриджкия университет, обяснява пред The Telegraph, че „римляните не са имали представа за категорията „транс“, както я разбираме днес. Въпреки че обвинението, че човек има  „сексуално поведение като жена“, е една от най-лошите обиди за мъж по това време. 

Освен това според зад характеристиката на Хелиогабал може да се крият „расови предразсъдъци“, като се има предвид, че преждевременно развитият император „е сириец, а не римлянин“, напомня Уолъс-Хадрил. 

Във всеки случай фанатикът Хелиогабал, върховен жрец на бога на слънцето (Ел-Габал) на своя град Емеса, през следващите десетилетия и векове печели чудовищна и брутална репутация, подобно на Калигула и Нерон в класическите хроники.

На едно от партитата си, където се обличал в коприна и скъпоценни камъни, той завързал няколко гости за воденица и след това ги спуснал бавно във водата, оставяйки ги да се удавят в общ ужас. Друга история разказва, че той пуснал  десетки леопарди и лъвове сред гостите си след вечеря, за да бъдат разкъсани на парчета от диви зверове. 

Римският император не е първата историческа фигура, чийто пол е сменен в Англия в последните години. Това се случи и с Жана д'Арк и Елизабет I, които съответно в театрално представление в славния Шекспиров театър "Глоуб" и в текста на учения Кит Хеям, бяха определени като лица от "небинарен" пол.