0

П резидентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че не е доволен от процеса на интеграцията в ЕС на страната му до момента, тъй като тя едва наскоро започна преговори за присъединяване към съюза, след като остана в продължение на 17 години на прага като кандидатката за членство, съобщава МИА.

 

"Ние всъщност бяхме забравени от Европейския съюз, с поредица от изнудвания междувременно. Все пак успяхме по някакъв начин да постигнем компромис с Република България с помощта на френското председателство и да започнем преговорите. Като погледнем назад, ние получихме статут на кандидатка през 2005 г. и едва сега започваме да преговаряме. Никой не може да каже, че сме постигнали голям напредък в този смисъл", заяви Пендаровски в интервю за Анадолската агенция по повод 30-тата годишнина от установяването на дипломатически отношенията между Северна Македония и Турция.

"Това, че бяхме на прага толкова дълго, не е заради липса на реформи, а заради явни блокади", подчерта той, цитиран от БТА.

Президентът на Република Северна Македония отбеляза също, че "няколко европейски страни не се интересуваха от Балканския регион", напомняйки, че Черна гора и Сърбия са в преговори за членство в ЕС от десет години и че всички страни от Западните Балкани чакат да направят крачка напред към ЕС.

"Босна и Херцеговина е страната, която обективно е страдала най-много от разпадането на бивша Югославия, регистрирайки най-много жертви, над 100 000 загинали и според някои оценки над два милиона изселени. Заради добре известните вътрешни противоречия страната не може да напредне. Освен това Европа също - тъй като някои страни са по-близо до едната (съставна) единица, други - до другата единица - не изглежда да протяга ръка, за да я извади от бездната, в която пропада", посочи Пендаровски.

Според него заради тази ситуация младите хора от целия Балкански регион напускат и нито една страна сега няма толкова жители, колкото са били преди 20-30 години.

Попитан за конституционните изменения, произлизащи от двустранния протокол, подписан с България, държавният глава изрази скептицизъм, че настоящата опозиция в парламента би гласувала в полза на конституционни промени.

Пендаровски добави, че подписаните досега документи не представляват заплаха за македонската идентичност и език.

"Не можеш да принудиш никого да гласува, ако настоящата опозиция смята, че документите са в ущърб на македонския народ. Не мисля, че те са. Мисля, че ще бъде много трудно да бъде осигурено мнозинство от две трети в настоящия парламент, защото, доколкото знам, опозицията в македонския парламент чете споразумението с България, всъщност преговорната рамка с ЕС, през партийната призма", заяви Пендаровски.

По отношение на политическата поляризация на страната президентът посочи, че тя пречи за постигане на консенсус дори по стратегически въпроси, какъвто е присъединяването към ЕС.

"Двата основни политически блока са толкова далече един от друг и поляризацията е толкова огромна, че не виждам да има дори и най-слабо желание да се постигне споразумение по някои стратегически въпроси, основно заради поведението на опозицията", изтъкна Пендаровски, като добави, че дори лидерска среща, инициирана от президентството, не би помогнала.

Що се отнася до отношенията с Турция, президентът Пендаровски отбеляза, че те са на изключително високо ниво, като добави, че страната от обявяването на независимостта й е напълно подкрепяна от Анкара, което също така помага на Скопие в процеса на присъединяване към международните организации, както и в икономически план - чрез осъществяването на много инвестиции.