0

О тракани и недотам надеждни източници са превърнали в символ на простащина и новобогаташество думата „сноб“. Откъде идва, защо се е появила, как е оцеляля във вековете, наш Ганя не знае, той знае, че ако някой изглежда или говори натруфено значи е сноб. Което значи, че нищо не знае и компетенцията му по този въпрос е същата като за всичко, което си мисли, че знае.

Според Wikipedia сноб идва от латинското sine nobilitate „без благороден произход“ и би трябвало да характеризира човек с неблагороден, т.е. неаристократичен произход, който се стреми на всяка цена да постигне кариерно или друго израстване и да проникне и се интегрира във висшето общество със синя кръв. Ограничен в интересите си, без любознателност, човек, преследващ интереса и целите си безскрупулно. Снобът обикновено внимателно имитира аристократичните маниери, изтънченост, вкус, но не ги разбира, поради което често изпада в гротескни ситуации. Снобът е човек без достойнство, почти винаги готов да понесе всяка обида, всякакво унижение на личността, само и само да постигне целите си и да реализира личния си или друг интерес.

Оттук, визирайки една обществена прослойка, терминът еволюира социално в понятието снобизъм. Да, ама не, защото ще се позова на по-висша инстанция а именно на Бог. Бог казва, че всички сме чада Божии и всички сме по Негов образ и подобие. Тогава какво - да не иска човек да се развива, независимо от произхода си, да не иска да блесне и той на вселенския небосвод, да не полага усилия и да не прави грешки в стремежа си към морален, финансов, кариерен и друг възход.

Винаги съм се питал кой парашут е спуснал така наречената аристокрация и кой може да ме опровергае в това, че след като са опожарили, опозорили, завладявали с безчинства територии, накрая те сами не се провъзгласяват за крале и аристокрация. Искате ли да кажете, че е аристократ Хенри Осми, сменил толкова съпруги, някои от тях и обезглавил? В днешни времена постъпките на членове от  кралски семейства чинят ли ви се достойни и ако един роден по случайност извън дворец човек не може ли да иска да вибрира в позитивните херци на своята представа за аристокрация. А тези, неблагородните, които се женят и раждат поколения на аристокрацията? А кралици, които раждат от градинарите и конярите си... А такива, които се женят за посредствени актриси и после опозоряват честта на дедите си?

Това е снобизъм дами и господа, когато уж си роден със сребърната лъжичка в уста, а да я замениш с поцинкована такава. Когато си наследник на род с история (която сам си е създал, разбира се), да дириш Михаля с наперен холивудски фасон, това е не само снобизъм, а кралски кич. Да обикаляш с трупа на покоен монарх няколко дни е не само лош вкус, но и извън нормите на съвремието. Траур да, отдаване на почит, да, но всичко останало, още повече на гърба на едно кралство е само демонстрация на ненужна снобия.

Така че нека оставим старанието на родените извън стените на един дворец да добият знания, сближаване и развитие сред или около някаква аристокрация.

Познавам аристократи, наследници на крале и да кажа откровено, повръща ми се. С тези наведени глави, помпозни маниери и някаква историческа кула, в която са клали враговете си. Да се връщам ли във вековете на Мери Стюарт Кралица на Шотландия, екзекутирана от братовчедка си заради трона... Ще го нарека варварство и чак след това снобизъм. Ама кървав снобизъм, обозначен от наследства, които вероятно още го валидират в алчността си за власт и привилегии. А прословутите прищипани колежи, които бълват копия под индиго на всеки познат ни сноб и които не разговарят с никого ако не е от Бръшляновата лига? Лигли. Сноби на световно ниво, които функционират от суетата и я зареждат с титли и дипломи. Накрая ще ги видите женени за някоя повлекана, успяла да им го вдигне, защото и това не е лесна работа при някои нарцистични и аристократични сноби. И сиромашката жена от народа получава титла лейди или контеса или каквото и се полага по съпружество. Това наричам аз раздуто общество, надуто с газовете на мъчителни претенции и действия, които да уплътнят фиктивно значимостта му.

А в България снобизмът в един хубав маниер трябва да се поощрява. Трябва да се правят балове, да се поощрява аристокрация, защото аман и бъктън от ухаещи на кухня пухенки, пуловери, маратонки, кубинки и мрачни погледи. Тъмен балкански субект е по-нисше от думата сноб.

Каквото и да ви казват речниците, аз ви казвам, че в сноба има повече старание от една родена в разкош пикла, която се цупи на всеки кандидат от 14-ата си година. И после става дебела, вероятно кралица, вероятно ражда подобно поколение. Затова- снобизмът ни трябва не като подмяна на определени ценности, а защото ценности изобщо няма. Или са закоравелите ценности на отиващо си поколение, или наложени ни по харвардска линия. Освен това всяко общество само може да пише историята си и да я посвещава на следващото ако в сърцевината му се съдържа добро, знания, благородство, старание. Всичко това ще ни отведе на много по-висок житейски етап, отколкото мрънкането и отричането.

*Коментарът е написан специално за "Телеграф"!