0

П о случай втората годишнина от руското нападение срещу Украйна Европейският съюз прие нов пакет от санкции срещу Русия. Целта е да се изпрати сигнал и да се замразят активите на още руски дружества, физически лица и институции. Още преди две години Евросъюзът наложи първите си санкции срещу руската държава. Целта беше да се отслаби икономиката, така че Владимир Путин да не може да финансира войната си. Сработи ли този план? Какво е състоянието на руската икономика днес? Отговор дават от „Дойче веле”.

ЗВУКЪТ НА АПОКАЛИПСИСА: Путин наду сирените за ядрена атака!

В момента отбранителната промишленост е най-важният стълб на руската икономика. Благодарение на значително увеличените държавни разходи тази индустрия представлява 10% от БВП. Други сектори, като например стоманодобивната промишленост, също се възползват от нея. След спада през 2022 година руската икономика вече бележи ръст, сочат данните от Москва. Прогнозите са за растеж и през 2024 година.

„Това, което се случва в момента, е, че Русия, всъщност, по някакъв начин, почти парадоксално, все повече прилича на Съветския съюз. Тъй като има високи разходи за армията и в някои случаи за тежката промишленост, а в същото време нивото на потребление на населението спада”, обясни Себастиан Хопе, експерт по руските въпроси, ФУ Берлин.

Индустриалното производство също се развива изненадващо добре, например, в автомобилния сектор. Компонентите все повече идват от Китай, след като европейците се оттеглиха от Русия. Благодарение на китайския внос, руската икономика се задържа на повърхността.

ГЪРМИ СКАНДАЛ: US военен портил държавни тайни на мръсница от сайт за запознанства!

„Китай, разбира се, не участва официално в санкциите. Те не са партньор на западните държави, когато става въпрос за санкции”, поясни Хопе.

За да финансира вноса, Русия се нуждае от приходите от износ от продажбата на газ. Те са спаднали драстично. Широката забрана на Европейския съюз за внос изглежда е оказала влияние. Привличането на нови клиенти с нови тръбопроводи е само частичен заместител. „Обемите, свързани с тръбопроводите, са много, много различни”, поясни енергийният експерт Джовани Сгаравати.

Путин плаши Запада с червеното копче!

Въпреки това продажбите на петрол, вторият по важност източник на приходи от износ на Русия, са почти толкова добри, колкото и преди войната в Украйна. Това се случва, въпреки санкциите на ЕС, целящи налагането на ценови таван от 60 щатски долара за барел.  

„Транспортирането на петрол вероятно нарушава ценовия таван. Така че има слабо прилагане на санкциите от страна на властите. Съществува и търговия в сивия сектор, при която, знаете, нефтът се сваля от един и зарежда на друг кораб в чужбина”, каза още Сгаравати.

ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Северна Корея изпратила 6700 контейнера с боеприпаси на Русия!

Все повече нефт се озовава в Индия. Най-важният ѝ доставчик на петрол сега е Русия. Въпреки това растежът на руската държава се финансира отчасти с кредити, включително военните разходи. Колко дълго всъщност Путин може да си позволи да прави това?

„Може да продължи доста дълго време. Русия имаше много ниско ниво на дълга в началото на войната, което е такова дори сега”, смята Хопе. 

Няма изгледи скоро Русия да изчерпи парите си за финансиране на войната в Украйна.