0

П рочут творец в сферата на музиката категорично отказва да излезе на среща с най-горещата поп звезда в момента – Тейлър Суифт.

Страхът

„Ако ме покани да излезем, бих казал не“, категоричен е 79-годишният сър Тим Райс, прочут текстописец на куп световни хитове, носител на "Оскар" и голям приятел на България.
По думите му, 34-годишната звезда е много опасна. Можела направо да „убие“ нещастника в своя песен, ако не се разбира с него.

„Всеки път, когато се скарва с някого, горкият бива „заклан“ в следващата ѝ песен“, допълва сър Райс.

На всичкото отгоре легендарният поет никак не харесва съвременната поп музика и споделя неведнъж в свои интервюта, че направо се „депресира“ от нея.

79-годишният носител на „Оскар“, е автор на прочути творби, сред които са "Исус Христос супер звезда", „Евита“, „Шах и Цар Лъв“ , "Вълшебникът от Оз" и др.

Gettyimages

Тимъти Райс е част от творческия екип на мюзикъл "Исус Христос суперзвезда" на телевизия Ен Би Си като либретист. Мюзикълът  спечели награда "Еми" за най-добро вариететно предаване на живо и така звездата му Джон Леджънд, композиторът Андрю Лойд Уебър и тестописецът Тим Райс станават лауреати на четирите най-престижни награди в шоубизнеса "Оскар", "Еми", "Грами" и "Тони".

Gettyimages

Сър Райс и България

През 1972 – 1973 г. известният американски етномузиколог, професор в Калифорнийския университет, започва теренна работа в България във връзка със своята докторска дисертация с научен ръководител Николай Кауфман.

Той не само изучава, но и преподава и съхранява българския фолклор. Специалист е по традиционна славянска музика на Балканите.

На българската музика е посветил монографиите си „Да ти се напълни душата: да усетиш българската музика“ (1994) и „Музиката в България: да изживееш музиката, да изживееш културата“ (2004), както и множество статии във водещи в областта научни списания.

С принц Уилям

 С принц Уилям
Gettyimages

Райс работи върху въпроси, свързани с изживяването и разбирането на музиката, музиката и политиката, смисловата натовареност на музиката, преподаването и изучаването на музиката, теориите и методите на музикологията.

Основател и съставител е на десеттомната поредица на издателство „Гарланд“ „Енциклопедия на световната музика“ и е съставител на осмия том – „Европа“.

Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ II степен, за изключително големия му принос в популяризирането на българския фолклор, култура и изкуство. На 10 май 2016 г. е удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет и Почетен знак със синя лента.