0

А вторката на книгата „Чернобилска молитва“, по която HBO създаден един от най-успешните си сериали “Чернобил“, е била на нощна разходка из София, научи „Телеграф“.

В нейната компания са били режисьорите Оскарас Коршуновас и Явор Гърдев, както и директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев. Именно по негова покана пристигна Светлана Алексиевич, тъй като иска да постави на първата ни сцена романа, за който получи Нобелова награда през 2015 г.

Съвест

„Доскоро не бях имал шанса да разговарям с лауреати на Нобелова награда за литература. Само за месец и половина, и то в София, този шанс ми се усмихна два пъти. Първия път с Олга Токарчук (благодарение на организаторите на “Литературни срещи”), а наскоро и с будната съвест на Беларус  Светлана Алексиевич (благодарение на всички, за които в поста си надолу разказва Оскарас Коршуновас, с когото пък дълго разговаряхме, скитайки из нощна София). Сигурен съм, че екипът Алексиевич-Коршуновас ще може да създаде важно за Европа и света културно събитие именно на българска сцена“, коментира Явор Гърдев.

Приятелство

Самият Оскарас Коршуновас публикува във фейсбука си снимки и впечатления от визитата в Народния театър. „Дойдох в София, за да се срещна със Светлана Алексиевич. Срещнах Светлана преди много време, по време на театралния фестивал в Минск, когато в Беларус все още можеше да се диша. Във всеки случай Светлана, която е много опитна и внимателна, неочаквано ми отвори вратата на своя дом и приятелство. Вярно е, че е гледала доста мои представления, които, както каза, много й харесали. И Мариус Иваскевичюс, който е приятел и си сътрудничи със Светлана от дълго време, посредничи добре. Така че, когато Светлана беше поканена от Народния театър и я помолиха да поставят „Чернобилска молитва“, тя се съгласи, но при условие, че аз ще режисирам. А българите само се радваха, защото преди това ме поканиха, но още не бяхме избрали материала“.

Плаж

Оскарас сподели още, че е успял да дойде благодарение на Василка Бумбарова, която нарича брилянтен логистик, а в тяхната компания е била и световноизвестната правозащитничка Мариана Кацарова. „Срещата беше гореща и творческа, като самото българско лято. Говорихме много за режима в Беларус и войната в Украйна. За случващото се сега, за връзките с Чернобилската катастрофа. Така беше във всички войни от последните десетилетия, включително и в Донбас. По-късно към нас се присъедини известният театрален и филмов режисьор, философът Явор Гърдев. Чувствам, че ще се роди ново произведение с нови текстове на Светлана Алексиевич за войната в Украйна“, разказа още Коршуновас. Режисьорът се похвали, че след нощните разходки е отишъл с Веселка в Созопол, където много му е харесало и пусна кадри от плажа на стори.