0

С настъпването на топлото време буболечки от всякакъв вид нахлуват в къщи и апартаменти. Като се започне от миризливки, мине се през комари, та се стигне до мравки. И ако последните в градината са повече от полезни, защото именно те и калинките изяждат листните въшки, то не така се чувстват стопаните, когато по пода се движат черни нишки от мравки. 

Череша 

Причините мравките да се нароят в кухнята и коридора най-често са в търкулнала се череша под хладилника или шкафа. Капка от сладкото или мармалада, който сме приготвяли и после сме пропуснали да измием. Напълно е възможно само няколко зрънца захар да са останали на пода или шкафа. Това е напълно достатъчно за трудолюбивите работнички да нахлуят. Колкото и да се чисти, винаги след приготвянето на зимнина остават следи, така че вместо да се ядосваме, можем да се отървем от мравките у дома по няколко много лесни начина. 

Баби 

И не е необходимо да пръскаме с препарати, с които да натровим въздуха, а да се върнем към старите и изпитани рецепти на нашите предци. 

Най-сигурната и практикувана от бабите рецепта срещу мравки е с брашно. Смешно и нелепо за някои, за други ефективен начин да се отърват от пъплещите из къщата мравки. 

Ръсим 

За тази цел ни е необходимо първо да проследим къде се движат мравките. След това вземаме брашно в малка купичка и посоляваме навсякъде по пътя им. Това е нещото, което ще ги прогони, защото брашното просто им пречи да се движат. 
Занзибарски опит 

Любопитно е да се научи как африканците от Занзибар се справят с мравките. Ако човек е бил хапан от мравки на острова, който се намира почти на екватора, то и през ум не би му минало да се оплаче от нашите черни буболечки. Африканските са истински зверове, които щом докопат краката ти, светкавично и свирепо се нахвърлят и могат да те унищожат в истинския смисъл на думата. 

Аромати 

Занзибарци обаче се справят с мравките с острия мирис на лимоновата трева. Обичайно те носят по няколко стръка и я разтриват между пръстите си и така отблъскват желанията на буболечките да опитат вкуса на човешко месо. 

Чинийка с олио 

По нашите ширини обаче имаме много повече варианти за реакция. На първо място е да се снабдим с етерично масло от лимонова трева. Напълно достъпно и го има навсякъде. Първо с него може да се наръси на няколко места в дома. Може да се капнат няколко капки в чинийка с най-обикновено олио и да се постави на масата или на шкафа. Може да се използва и в дифузер, но трябва да се има предвид, че лимоновата трева е със силно специфичен аромат и не на всички понася.  

Кофа с вода 

Най-сигурният вариант, особено в селска къща или на вилата, е като във водата за миене на пода, освен белина или препарат, който си ползвате, да капнете по пет капки лимонова трева или лавандула. Може и от двете, но миризмата е твърде интензивна. Така че пет капки от едното или другото. Ще видите колко блестящ под ще имате на първо място, на второ място мравките и буболечките ще изпълзят от всички пукнатини, разтревожени, и ще изчезнат. 

Къде, не е ясно, по техни си пътища, но ще се отървете от тях. 

Лилаво чудо

Който не обича лимонова трева и не я харесва, може да си използва само масло от лавандула. България поне е водеща в света по производство на лилавото растение и маслото от него. Имате ли от него, имате лилаво злато. 

На първо място всеки път, щом си чистите къщата с лавандула, то вие правите истинска ароматна дезинфекция. По време на Първата световна война едно от най-употребяваните лекарства е лавандулов спирт и това не е случайно. Лавандулата съдържа камфор, а това вещество е силно лечебно и противовирусно и гъбично. Не случайно с масло от лавандула и рози древните римляни са чистили канализацията си от мръсотия. С няколко капки могат да се изгонят комари, миризливки и всякакви буболечки. 

С няколко капки в гореща вода могат да се измият прозорците, които ще блеснат, а уханието на етеричното масло по стъклата ще пази от нашествие от буболечки. 

Настойка 

Който не желае да дава пари за етерични масла, може да си ги приготви сам и у дома. Особено ако има в двора си туфи с лавандула, която точно сега цъфти, и лимонова трева. Просто накъсва две или три шепи от лавандуловия цвят, поставя ги в стъклен буркан, най-много 250 грама, и след това ги залива с олио или спирт. Държи ги поне 40 дни на тъмно и след това може да ползва извлека за домашни нужди. За чистене е по-добре вариантът със спирта, докато с олиото за козметични цели предимно. Преди това обаче сместа трябва да се прецеди.

Отглеждаме миризливите стебла в градината 

Лимонената трева произхожда от Югоизточна Азия, където широко се използва като свежа подправка, особено популярна е в Тайланд, Виетнам, Камбоджа и Индонезия, в Занзибар. Използва се също и за извличане на етерично масло. Цялото растение има сравнително силен аромат на лимон. 

Въпреки че това растение произхожда от тропиците, то може да се отглежда напълно успешно и у нас, но само през безмразовата част на годината. Единствените по-специални грижи, които трябва да се положат, произтичат от това, че при нашия климат не се образуват семена, в резултат на което размножаването става чрез делене на туфите. За да имате разсад за следващата година, е достатъчно през есента да извадите една туфа и да я прехвърлите в саксия, която трябва да държите през зимните месеци на светло и топло място - над 15 градуса. Важно е да не изрязвате стъблата, защото най-често растенията не могат да се възстановят през неблагоприятните зимни месеци и загиват.