0

Л ипсата на слани на много места позволи на стопаните, които отглеждат в дворовете си домати и чушки, да берат от плодовете им и през ноември. Градинарските групи на социалните мрежи буквално са залети от снимки на купища с чушки върхарки и здрави розови домати от сорта ръгби.

В интерес на истината това не е никак странно, защото чушките са двугодишни растения и, ако климатичните условия са благоприятни, едно и също растение може да ражда две години. Така че тези, които не са изскубали растенията си в разгара на есента, може да ядат домати и свежи и пиперки и на Коледа.

Много от начинаещите градинари, въпреки че си имат своя свежа реколта, не знаят какво да правят с нея. Първо, от чушките върхарки се приготвя най-вкусната лютеница. Пекат се заедно с доматите на котлон, още по-добре на ламарина навън. Белят се, смачкват се добре в глинен съд със сол. Нарязват се обилно листа от целина, добавя се смачкан чесън и свежи листенца магданоз. След това се сгорещява олио, изсипва се върху сместа и се разбърква. Консумира се с прясна питка от лимец.

Чушките върхарки държим на хладно, но не и влажно.

 Чушките върхарки държим на хладно, но не и влажно.
АВТОРЪТ

Истината е, че чушките върхарки са много издържливи и, ако знаем как да ги съхраним, ще си имаме пресни пиперки дълго време, които да добавяме към гозбите. Най-добре е в хладна стая да се наредят върху вестници. Ако нямате такава, покрийте с вестник дъното на кашон и наредете чушките. Между редовете поставете вестници. Изнесете кашона на терасата. Така чушките ще издържат дълго време. Идеята да ги държите в маза не е добра заради влагата, която ще ги унищожи. Можете да ги наслагате и в кутията на хладилника, като там ще издържат поне месец. Не ги слагайте в камера, ще ги съсипете.

Има различни рецепти за консумиране на тези чушки, които са с по-различен вкус от септемврийските. Леко препърлени и добавени към салата от праз и прясно зеле с целина са също  много вкусни. Тези, които имат останали сушени чушки от миналия сезон, биха могли да си направят вкусен домашен червен пипер. За тази цел първо трябва да се прегледат и да се оставят само тези плодове, които са здрави, нямат петна и плесени. След това се махат дръжките. Начупват се на дребни парченца и се смилат в блендер, като към тях се добавят няколко капки олио. Получената смес се съхранява най-добре в стъклен буркан. Можете да си направите и подправка, без да мелите пипера, а просто да го накъсате. След това се добавя към ястията.

По същия начин се приготвя и лют червен пипер. Изсушените чушки се накъсват на по-едри парченца, които обичайно се слагат на шкембе чорба и бобена яхния. Може също така да се смелят в блендер на ситно. Важно е да се знае, че най-лютивото в чушките са семенцата. Можете и тях да смелите и така червеният пипер ще бъде по-оранжев и по-лют.

От сухи люти чушки си приготвяме домашен червен пипер

 От сухи люти чушки си приготвяме домашен червен пипер
АВТОРЪТ

В Монтанско правят лютеница от сушен пипер

Една от най-вкусните и здравословни лютеници е тази, която се прави от сушени чушки. Тя е характерна за Северозападна България, най-вече в района на Монтанско. Стопанките започват да я правят по време на коледните пости и през февруари, когато вече нищо не е останало от чушките върхарки, за които писахме по-горе. Ето и рецептата. Взема се около половин гердан сухи чушки. Кипва се в голяма тенджера вода, след като заври, се маха от котлона и се изсипват чушките. Изчаква се около половин час или 40 минути да поемат вода. След това се вадят и се почистват от дръжките. Накъсват се и се поставят в дълбок тиган. Заливат се с малко вода и се слагат на котлона да поврят. Целта е да станат по-сочни. Когато водата изври, се махат от огъня. През това време в глинен съд или дълбока порцеланова купа за салата се нарязват две или три глави лук на дребно. Посоляват се и се счукват до прозрачност на лука с дървено чуканче, наречено тлъчник. Не се използват блендери, защото ще съсипят вкуса на ястието. Добавят се чушките към счукания лук. Разбъркват се, добавя се пресен ситно нарязан магданоз или прясна целина. Заливат се със сгорещено олио и се разбъркват.