0

Р азтвор на калиев перманганат е препаратът, с който хоби градинарите обеззаразяват почвата, преди да насадят новата реколта зеленчуци в градината. В групите им в интернет може да се прочетат много съвети как се прави това. Калиев перманганат дезинфекцира само повърхностно, и то срещу гъбични заболявания. Срещу телен червей трябва да се купуват специални препарати от агроаптеките, съветват хоби градинарите.

„Правя си лек разтвор на калиев перманганат бледорозов. Забелязала съм, че растенията буквално за дни хукват да растат. На стайните цветя също си слагам, особено когато се появят едни малки черни мушици, които летят около растението и почвата в саксията. Спасили съм си доста цветя с този разтвор. Изпитано, гарантирам, че помага. Поне няма да навреди“, пише хоби градинарка. Друга споделя, че с такъв разтвор спасила своите туи. Направила бледо розов разтвор и обляла дръвчетата два пъти през около седмица. „Но четох, че не трябва да се прекалява, защото унищожава тревата наоколо“, споделя друга градинарка.

Семената, преди да се засеят, също се слагат в розова вода с калиев перманганат. Почвата също може да се полее с този разтвор. Градинарите обръщат внимание, че трябва много да се внимава какъв процент да е разтворът. Някои потребители съветват също така да се използва хидратна вар. Други обаче им опонират, че тя е ефикасна, но есента. Трябва да се изоре, а после да завали, за да я прегаси. Пролетта е късно, казват те.

Трети съветват да използваме дървесна пепел. Някои твърдят, че тя се слага, преди да изореш или прекопаеш мястото. Така се омесва почвата. Когато поникне лукът и стане на две листенца, тогава се слага пепел в чорап и се ръси отгоре. „Аз слагам пепелта, след като съм набучкала луковиците и ги поръсвам обилно. След това загърлям и по този начин пепелта се усвоява в близост до луковицата. Така пречи на каквито и да е насекоми, включително на луковите видове мухи да нападнат младите растения след поникване“, споделя опита си потребителка.

 

Колко голяма да е кофичката за разсада?

Въпросът колко големи да са кофичките, в които пикираме разсада и по колко коренчета да слагаме, също предизвиква оживени дискусии в нета. Зависи какво ще пикираш – за домат, краставица и тиква се слага по едно коренче, за пипер – по две. Аз слагам по две коренчета домат и пипер и по едно краставички, споделят градинарите. Различни са и мненията за това колко да е голяма кофичката. Според някои тези от 200 милилитра са напълно достатъчни като големина, стига да набучиш един корен. 500 мл е най-добре, пробиваш отдолу и я слагаш в друга здрава, казва една градинарка.