0

В се още не е късно да заложим разсада за домати, но много градинари се чудят какъв сорт да изберат сред огромното многобразие от семена. Сред най-търсените домати са „Розово сърце“ и „Алено сърце“, каза пред „Телеграф“ директорът на Института „Марица“ проф. д-р Даниела Ганева. „Розово сърце“ е индетерминантен сорт. Стъблото е средно-дебело със средно-дълги до дълги междувъзлия. Листата са светли, двойноперести, полунаведени, с по-дребни листчета, леко засукани към върха. Съцветията са прости, разположени през три листа, формиращи 1-2 плода. Узрелите плодове са интензивно розови, сърцевидни, много едри със средната маса 300-550 г, многокамерни, достатъчно твърди, с нежна кожица и текстура, с приятен сладък вкус. Сухото вещество е 5,2%. Плодовете са предназначени за свежа консумация. Сортът Розово сърце е подходящ за отглеждане, както в култивационни съоръжения, така и на открито – при полски условия за ранно и средноранно производство. Отглежда се едноредово, при схема 70-80/30-35 см, на висока опорна конструкция, на 6-8 китки. При полски условия средните добиви са между 4800-5500 kg/da. При оранжерийни условия могат да се получат и много по-високи добиви – 8000-9000 kg/da.

Сортът „Алено сърце“ също е сред най-търсените. Растенията са индетерминантни (високорастящи). Стъблото е средно дебело със средно дълги междувъзлия. Плодовете са интензивно червени, сърцевидни, много едри със средна маса 300-700 грама, многокамерни, непукливи, месести, плътни, без целулоза, с нежна текстура и кожица, с оптимална твърдост и съхраняемост, с много добри вкусови качества и типичен доматен аромат. Устойчив на вертицилийно увяхване. Продукцията е предназначена за свежа консумация. Подходящ за отглеждане в оранжерии, за ранно и средноранно полско производство. Отглеждане: на висока опорна конструкция, едноредово 70-80/35-40 см, на 6-8 съцветия.

През годините се търсеше много „Розово сърце“, тази година голям интерес има и към „Алено сърце“, каза проф. Ганева. Причината е, че аленото сърце има много приятен вкус и аромат на типично български домати, с много добри качества, месест, с добра текстура. „Розово сърце“ се гледа в стоманено-стъклени оранжерии и полиетиленови, както и на открито. От сорт „Алено сърце“ по-високи добиви се получават когато се отглежда в полиетиленови оранжерии и на открито. Нямат особени изисквания за почвата, развиват се добре при нашите климатични условия, дават добри добиви. Но трябва да се грижим за растенията, да се наторява, да се колтучи, да се полива, да се пръска срещу основните болести алтернария и картофена мана, както и да се води борба срещу неприятели като листни въшки, трипс и доматен миниращ молец.

Голям е интересът и към Алено сърце

 Голям е интересът и към Алено сърце
ИНСТИТУТ МАРИЦА

За тези два сорта семена трябва да се закупят най-късно до средата на април. А до края на май, най-късно до 10 юни да бъде разсаден разсада. Има засилен интерес от градинари и към чери доматите като сорта „ИЗК Аля“. Те много добре се приемат от фермери и любители. Разбраха, че този сорт не е взискателен към почвените и климатичните условия и растително-защитни мероприятия, каза проф. Ганева. Плодовете са вкусни, с нежна кожица, с приятен аромат и вкус. Плодовете на сорта „ИЗК Аля“ съдържат два пъти повече витамин С спрямо останалите домати и по-високо съдържание на сухо вещество, отбеляза още тя.

Интерес от хоби градинарите има и към домати за консервиране като сорт „Прометей“. Вече любители си ги отглеждат в градината, тъй като детерминантните (нискорастящи) сортове домати не изискват опорна конструкция и не се колтучат. Доматите са доста устойчиви на болести и неприятели и по-лесно се отглеждат от тези на опорна конструкция. Зреят дружно и са подходящи за преработка в сокове, доматени концентрати, белени домати, сушене, замразяване и за лютеница.

Сорт Прометей е подходящ за консервиране

 Сорт Прометей е подходящ за консервиране
ИНСТИТУТ МАРИЦА

В полупланинските райони трябва полиетилен

Като цяло доматите са подходяща култура за отглеждане на надморска височина най-много до 1200 м, обясни проф. Ганева. По-голямата надморска височина изисква да им осигурим повече топлина, затова е хубаво да се отглеждат под полиетилен. Освен това, при по-голяма надморска височина, водещ фактор е почвеният тип. Нужно е и торене съобразно с това каква е почвата.