0

Н а българина да му казваш как се прави кисело зеле е рисковано, защото всяко домакинство си има своите обичаи и по традиция човек от семейството, който се занимава с това свещенодействие. Въпреки това има мераклии, които са измислили възможно най-бързия  мързелив начин, за да втасат зелките, без да си правиш труда да ги претакаш. Такава е на режисьора Иван Балевски, втория съпруг на актрисата Мария Каварджикова. Тъй като семейството има много гости, а киселото зеле освен на всякакви капами, сарми и всякакви други ястия се консумира и като салата с праз, той решил да експериментира. И да направи цял бидон, без да си прави труда да го преточва за бистър сок, защото в онзи момент не разполагал с бидон с канела.

Режисьорско хрумване

Ето и неговия начин да се справи с киселото зеле на балкона, без да влага почти никакви усилия.

Избира се крехко българско зеле, като се купува толкова килограма, колкото може да поеме съдът. Почиства се от горните листа. Издълбава се дълбока дупка в кочана. На дъното на бидона се поставят лозови клонки. Попълва се плътно с морска сол. Главите внимателно се нареждат, така че да са плътно една до друга. Затова е добре да има зелки с различна големина. След като се попълни хубаво съдът, се поставя отгоре огромна чиния, а върху нея добре почистен и изварен камък. Този камък в градски условия естествено може да се замести с пълна с вода пластмасова бутилка. Поставя се капакът.

Бидонът се опакова с пластмасов чувал плътно. Могат да се сложат два, за да му е топло, щом като ще е на терасата, ако няма друго подходящо помещение. Така се зарязва без абсолютно никакво отваряне 40 дни. Чак тогава киселото зеле се отваря и се консумира. Това е. 

Бистрият сок показва, че не са се развили болестотворни бактерии.

 Бистрият сок показва, че не са се развили болестотворни бактерии.
АВТОРЪТ

Кофи

Друг вариант за направа на кисело зеле, който също не е никак труден, е за хората, които нямат големи съдове. От друга страна, искат да си хапват от зелето в различните му етапи за зреене.

Тогава за тях подходящ е или малък бидон с канела, или пък две кофи. Този вариант на приготвяне също е много лесен. Зелките може да са по-малки и крехки. Разрязват се на две, ако са по-големи и се редят в кофата. Между тях се поставят коренчета хрян, който пази от зловредни бактерии. Тук таме се ръсят и царевични зърна, които пък газират сока. Други мераклии си слагат и малки дюли за аромат, които като ферментират стават отлична туршия.

И така редят се зелките, а между всеки ред се ръси  морска сол. Отново се поставя чиния на горния ред, като под нея се поставят на кръст лозови пръчки, ако има. Върху чинията отново бутилка с вода. Затваря се, слага се кофата в чувал и се оставя.

Царевични зърна се поставят за газировка

 Царевични зърна се поставят за газировка
АВТОРЪТ

През вечер

В този вариант обаче зелето трябва да се преточва. Това може да стане или с малък маркуч, който се пуска в съда и се надува, така че сокът да почне да бълбука. Идеята е да се разтвори солта. Другият вариант е с много чисто канче да се пресипва от сока в друг съд и след това отново да се връща. Както ви е удобно, но изискването е да се спазва строга хигиена, за да не се позволи на вредни бактерии да развалят зелето.

Коренче хрян пази киселото зеле от микроби и лоши плесени.

 Коренче хрян пази киселото зеле от микроби и лоши плесени.
АВТОРЪТ

Червеното цвекло оцветява сока в розово

Тези семейства, които обичат сокът на киселото зеле да е цветен, могат да сложат добре измити и нарязани на парченца глави от червено цвекло между зелките. Другият вариант е да комбинират бялото зеле с цветно. Киселото зеле и суровата туршия, както българите наричат туршията, която е резултат на естествена ферментация, има лечебни свойства. Тя съдържа изключително полезните млечно-кисели бактерии, които се съдържат и в киселото мляко. Препоръчват се като превенция срещу грипни заболявания, включително и Ковид. Именно суровата туршия, а не тази, приготвена с оцет е полезната за човека особено през есенно-зимния и пролетен период. Тя е много по-полезна от  оранжерийните домати и салати за времето на зимното слънце, твърдят учените.