0

А ко искате лехи без болести, то тогава трябва да си отгледате здрав и силен разсад. Това е най- сигурното условие, че каквито и климатични изненади да връхлетят през идващото лято, каквито и болести да нападнат растенията и съседните дворове, то вашите лехи ще се справят с всяко предизвикателство. Ако отгледате хилав разсад, цяло лято ще се въртите около него, ще го подхранвате, ще пръскате с всякакви отвари и накрая пак нищо няма да стане. Ако не можете да го направите, просто се откажете и си купете от разсад от хора, които знаят как да го направят. Ако все пак искате да пробвате, то можете още през декември да си заложите разсада за пипер и люти чушки.

В случай че имате парник или оранжерийка, трябва да я обеззаразите, преди да се захванете с разсадите. Това, ако не сте си направили сеитбооборот, като на мястото на миналогодишната реколта от картофови, които включват чушки, домати, патладжан, не сте засели спанак, лапад, лук и др.,  които да берете сега в края на годината. Много е важна и пръстта за разсади, казва Тихомир Трайков, наследник на потомци градинари от Чехия. Ето и неговия най-важен съвет за това как той прави сместа за своите разсади. Взема почва от градината 3 части, пясък 1 част и компост 1 част. Всичко пресява и омесва добре. Според него няма нищо по-добро от тази комбинация за разсад.

Може да се постави в щайги.

 Може да се постави в щайги.

Тихомир Трайков разказва, че след като сложи семенцата в саксиите, ги загъва с прозрачно фолио до самото покълване. След това внимава да не преполее. Важно е да са на достатъчно слънчево място, за да не се изсекат. Ако случите много облачно време, въпреки всички усилия без лампа пак може да ви се изсече разсадът, но аз лично не ползвам такива лампи все още, казва градинарят.

Други специалисти градинари съветват, че за да получите здрав и силен разсад, семената първо се дезинфекцират в тъмнорозов разтвор на калиев перманганат (20-30 минути), след това се измиват на течаща вода и се съхраняват в хранителен разтвор: 1 ч. л. нитрофосфат или дървесна пепел в 1 литър вода (един ден).

Следващият етап е поникване. Най-удобният начин за това е в плитък съд (чиния, тавичка и др.). Поставете хартиена кърпа, памучна вата, марля или филтър на хартия на дъното й и я навлажнете с разтвор на пепел (1 супена лъжица на 1 л вода). Върху повърхността внимателно се поръсват семената на пипера, покриват се с найлон и се поставят на топло (25-30°C) място. От време на време добавяйте вода, така че семената да не изсъхнат. Когато една част от семената покълне, а другата набъбне (процесът може да отнеме до 10-14 дни), можете да започнете сеитба в разсадник или отделни контейнери с размери най-малко 10×10 см.

Друг метод, който подобрява покълването и устойчивостта на пипера при неблагоприятни условия, е  втвърдяването на семената. Той се състои в поставянето им на топло или студено. Първо, подготвените семена от български пипер за 2 дни се поставят на долния рафт на хладилника. След това се изваждат и се държат за един ден на топло (18°C) място. След това семената отново се поставят в хладилника. След 2 дни се сеят. 

Пипер, отглеждан в кокосови стърготини и торф

 Пипер, отглеждан в кокосови стърготини и торф

Засяваме в сандъчета и поливаме със спрей

Процесът на засяване на семената на пипера се състои от следните стъпки. Контейнерите се пълнят с подготвен субстрат, заливат се добре с вода и розов разтвор на калиев перманганат. Когато се засяват в сандъче, на разстояние 3-4 см се правят канали с дълбочина 1-1,5 см и се сеят семената на разстояние 1-1,5 см едно от друго. При сеитба в отделни контейнери се правят по две гнезда на дълбочина 1-1,5 см и в тях се засява по едно семе. След това семената се поръсват със същия субстрат или смес от почва и пясък. Покриват се с найлон и се поставят на топло място, например на радиатор (за тази цел предварително се поставя дъска или шперплат). Преди появата на разсада почвата в контейнерите редовно се полива със спрей.