0

С укулентите са идеалните растения за забързания градски живот. Те внасят свежа нотка в дома, но в същото време не изискват много грижи. Ако имате забързано ежедневие и когато вечер се приберете у дома искате просто да почивате, вместо да си създавате допълнителна работа вкъщи, то сукулентите са вашият избор. Основното им предимство е, че те издържат на засушаване. Така че ако нямате време и често забравяте, че трябва да поливате цветята, няма опасност да ги убиете толкова лесно, както би се случило с други растения.

Видове

Сукулентите са многогодишни растения, които имат месести и сочни листа, които задържат влагата дълго време. Именно това им гарантира дълъг живот, макар и да съжителстват с разсеяни домакини. Кактусите също са вид сукулентни растения с видоизменени в бодли листа, които помагат на растението да се приспособи към сурови условия на живот с много слънце и малко влага.

В природата са известни над 800 вида сукуленти. Много от най-разпространените стайни растения са именно такива – сред тях са алоето, чийто гел е известен с лечебните си свойства, келанхоето, дори коледничето.

Съвети

Ето няколко съвета, с помощта на които можете успешно да отглеждате сукуленти.

В зависимост от вида си те имат различни изисквания към светлината. Растенията с незелени стъбла и листа, мъхести или покрити със сиво-син восъкоподобен или прахообразен налеп се нуждаят от много светлина. Обикновено 3-4 часа директно слънце им е достатъчно, а следобед може да са на по-сенчесто място. Докато тези с бледозелен цвят могат да се чувстват чудесно и на сянка.

Сезон

Сукулентите са приспособени към икономично поливане. Това обаче не означава, че напълно можете да ги лишите от вода. Поливането се прави в зависимост от сезона. През зимата тези растения могат да издържат без вода и цял месец, та дори и повече. През лятото обаче е добре да ги напоявате всяка седмица, а през есента и пролетта – на 10 дни. Препоръчително е, преди отново да напълните лейката с вода, да изчакате почвата да се изсуши напълно. За количеството необходима вода може да се ориентирате по листата – колкото по-дебели и месести са те, толкова по-малко имат нужда от влага.

Климат

Повечето сукуленти обичат топъл климат и са в период на покой през зимните месеци. Обичайно зимуването на сукулентите протича под температура от 14-15 градуса. Има обаче и такива сукуленти като коледничето, които цъфтят именно през зимата, а през лятото са в покой и трупат енергия. Обяснението е, неговата родина са бразилските тропични гори, където цъфти през най-топлите месеци, съвпадащи по време със зимата в северното полукълбо.

Подходящо

Летният сезон е най-подходящото време за пресаждане на сукулентите. Тази процедура може да се прави и през пролетта. Пресаждане се извършва сравнително рядко, веднъж на 2-3 години. Растението се мести в малко по-голяма от тяхната саксия. Използвайте плитки, а не дълбоки саксии. При самото пресаждане сукулентите не се поливат.

За този вид растения е много важно да осигурите добър дренаж за оттичане на водата. В противен случай може да се стигне до загниване на корените. Сукулентите се отглеждат в пясъчен компост, който позволява излишъкът от вода да се оттича. Подходящата почва за тях съдържа основно дребни камъчета, едър пясък, торф или горска почва. Подхранват се с органични торове, но не всички растения - основно тези с по-бърз растеж, и то през пролетта и лятото.

Комбинираме ги в саксията

Хубавото на сукулентите е, че може да си правите различни комбинации в сандъчета и саксии. Сандъче или по-голяма саксия с няколко различни видове сукуленти в тях придават модерна скандинавска нотка на интериора. Растенията са толерантни едно към друго и дори може да ги засаждате по-гъсто, защото имат по-плитка коренова система, така че не си пречат.