0

В ремето за създаване на разсади настъпва. Някои от стопаните, които си имат оранжерии, са заложили доматите и пипера още през декември, други тепърва започнат. Така или иначе януари, февруари, та дори и март можем да си направим разсади за домати и пипер. Който си има оранжерия или найлонови тунели, може да си засади семената направо в почвата и когато станат готови, просто да ги разсади в лехите. Важно е да се спази сеитбооборотът, за да могат растенията да се възползват от естествените храни в почвата на предшественика. Така например в оранжерия след спанак и салати спокойно засяваме пипер и домати. Ако ще използваме съдове от предишни години, като сандъчета например, добре е да ги дезинфекцираме, за да не пренесем предишни болести на новите растения.

Най-удобни са кофичките от кисело мляко. Измиваме ги добре, след това правим две или три дупчици отдолу, така че да има възможност водата да се оттича. Мнозина използват първо пластмасови чаши за кафе и чай и след това пикират в кофичките за кисело мляко. Това обаче е трудоемък процес и тези, които не разполагат с достатъчно време, е най-добре да си засеят семенцата направо в по-големия съд. 

Най-удобно е да се ползва готова почва от магазините за цветя. Има такава, която е специално за зеленчуци, но без никакъв проблем може да се използва и обичайната. Също така пръст от градината, смесена с компост. А най-удачно е пръст от къртичина, за която писахме в предишни броеве. На дъното на кофичката могат да се поставят едно или две малки камъчета, малко речен пясък или счукани парченца керемида за дренаж.

Важно е да използваме здрави семена, за да не се сдобием със същите болести от предишния сезон. Тези, които са си съхранили от сортовете, които обичат, могат да си ги засадят. Другият вариант е да вземем от съседи, но е много важно да сме сигурни, че са от здрава, а не болна градина. Затова е важно да ги обеззаразим за всеки случай. В предишни броеве на земеделското приложение на „Телеграф“ сме писали как може да стане това. Сега само напомняме, че един от начините е с калиев перманганат.

Ако разполагаме с по-стари семена, от нашите родители, можем да проверим тяхната годност по следния начин. Сипваме хладка вода в дълбока купа. Изсипваме семената в нея и оставяме да престоят около половин час. Тези, които вече са негодни, ще изплуват на повърхността. Другите ще потънат. Обираме с решетеста лъжица негодните и оставяме другите още няколко часа, може и до другата сутрин. След това ги вадим и подсушаваме в домакинска хартия или чиста кърпа. Засяваме ги, след като сме подготвили съдовете с почвата.

 Градина с повдигнати лехи, в които растенията се редуват всеки сезон.

  Градина с повдигнати лехи, в които растенията се редуват всеки сезон.
Фейсбук

Метод, който подобрява покълването и устойчивостта на пипера при неблагоприятни условия, е  втвърдяването на семената. Той се състои в поставянето им на топло или студено. Първо, подготвените семена от български пипер за 2 дни се поставят на долния рафт на хладилника. След това се изваждат и се държат за един ден на топло (18°C) място. След това семената отново се поставят в хладилника. След 2 дни се сеят. 

Ето как да си засеем пипер или люти чушки в контейнери. Съдовете се пълнят с подготвен субстрат, заливат се добре с вода и розов разтвор на калиев перманганат. Когато се сее в сандъче, на разстояние 3-4 см се правят канали с дълбочина 1-1,5 см и се сеят семената на разстояние 1-1,5 см едно от друго. При сеитба в отделни контейнери се правят по две гнезда на дълбочина 1-1,5 см и в тях се засява по едно семе. След това семената се поръсват със същия субстрат или смес от почва и пясък. Покриват се с найлон и се поставят на топло място, например на радиатор (за тази цел предварително се поставя дъска или шперплат). Преди появата на разсада почвата в контейнерите редовно се полива със спрей.

Градинарят Тихомир Трайков разказва, че след като сложи семенцата в саксиите, ги загъва с прозрачно фолио до самото покълване. След това внимава да не преполее. Важното е да са на достатъчно слънчево място, за да не се изсекат. Ако случите много облачно време, въпреки всички усилия без лампа пак може да ви се изсече разсадът, но аз лично не ползвам такива лампи все още, казва градинарят.

Съсипани от студа растения във външен парник

 Съсипани от студа растения във външен парник
Фейсбук

Поникват в пепел върху влажна кърпа

Най-удобният начин за предварително поникване на семена е, като ги поставим в плитък съд като чиния или тавичка. Поставете хартиена кърпа, памучна вата, марля или филтър на хартия на дъното й и я навлажнете с разтвор на пепел от 1 супена лъжица на 1 л вода. Върху повърхността внимателно се поръсват семената на пипера, покриват се с найлон и се поставят на топло (25-30°C) място. От време на време добавяйте вода, така че семената да не изсъхнат. Когато една част от семената покълнат, а другата набъбнат (процесът може да отнеме до 10-14 дни), можете да започнете сеитба в разсадник или отделни контейнери с размери най-малко 10×10 см.

Най-добрата комбинация: Пясък, компост и пръст от градината за саксията 

Тихомир Трайков предлага изпитана рецепта за подготовка на пръстта за разсади. Той взема почвата от градината си, която е важно да се знае,  че е напълно екологична и той не използва никаква химия. Важно е да се знае, че отглежда здрави растения. Така или иначе прави смес с почва от градината, която е 3 части, пясък 1 част и компост 1 част. Всичко пресява и омесва добре. Според него няма нищо по добро от тази комбинация за разсад.

 Доматите стават лилави, когато им е студено.

  Доматите стават лилави, когато им е студено.
Фейсбук

Доматите са лилави, защото им е студено

Има случаи, в които наблюдаваме въпреки всичките ни усилия и добри намерения как особено разсадът от домати става хилав и с лилави стебла и листенца. Появяват се синкаво-виолетови жилки и растенията, дори и да растат, не изглеждат добре. Основните причини според специалистите са две. - недостатъчна топлина на въздуха и недостатъчно количество фосфор в храненето на кълновете. Любопитен е коментарът на вещ в градинарството член на група за производство на домашни зеленчуци във Фейсбук. Според него причината за поява на лилавия цвят по доматения разсад е, че е климатизиран неправилно преди засаждане и се е простудил.  Според него доматите имат изисквания към топлината. Така например при температура 10 - 15 градуса не растат, но се климатизират, растат при 15 - 20/25 градуса. Той съветва разсадът да се полива винаги повърхностно в зависимост от вида. Пиперът се полива на два дни, а доматите на 3- 4 дни.  Фосфор растенията могат да си набавят от малко костно или рибено брашно, което трябва да се добави много деликатно към почвата.