0

Ж ивият шаран, току-що уловен, стигна 8,80 лв./кг в специализиран магазин за риба на столичния пазар „Иван Вазов“. Мястото е много популярно сред почитателите на морски дарове, речна риба и сладководни аквакултури. Въпреки че цената е скочила с повече от два лева спрямо миналата година, още в петък хората се редяха на опашка, за да си купят от обредната риба.

От моруната страната произвежда черен хайвер, който изнася за Америка.

 От моруната страната произвежда черен хайвер, който изнася за Америка.
Светлана Трифоновска

За сметка на по-високите цени в магазина предлагаха почистване, включително и на люспите. Екстрата обаче важеше само до 3 декември. След това няма да имаме възможност да продаваме и чистим, обясни управителят. Шараните се карат всеки ден рано сутринта от язовир в района на Стара Загора. Някои от тях още скачат в коритата. Не миришат, защото се хранят с качествени фуражи и язовирът не е заблатен, обясни продавачът.

Светлана Трифоновска

Освен шаран щандът е пълен с всякакви видове риба. Пъстърва, гръцки лаврак, мерлуза, скумрия, но и чернокоп. Черноморската риба се продава почти двойно по-скъпо от цените на борсите в морето и в столицата върви по 13,90 лв. Въпреки това много от хората освен традиционния шаран си купуват и по едно пакетче с прясно уловен чернокоп. Припомняме, че в момента морето гъмжи от пасажи с малките на лефера, преди да отплуват на топло. Малки кръчми в района пък предлагат оферта за пълнен и печен шаран от два килограма за 38 лв.  От заведението казаха, че интересът е огромен и няма да смогнат да поемат всички поръчки.

Светлана Трифоновска

Според Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в България се отглеждат като аквакултури риби, двучерупчести, мекотели, водорасли и ракообразни. У нас основно се отглежда сладководна аквакултура. Морската е представена главно от черна морска мида и от една година има производство на стриди. Според статистиката има спад от 8,8% през 2020 г. -  на зарибителен материал и риби за консумация. Традиционно най-голямо е производството на дъгова пъстърва, шаран и пъстър толстолоб. През 2020 г. е скочило производството на дъгова пъстърва от 4156,904 тона на 5536,168 тона. Миналата година шаранът и пъстрият толстолоб бележат спад съответно с 22,1% и 33,9 на сто спрямо 2019 г.

Светлана Трифоновска

Два пъти е скочил уловът на цаца в Черно море 

Общото производство за 2020 г. на есетровите риби в страната е 334,46 тона. Производството на риба и зарибителен материал се дава на годишна база въз основа на подадените към ИАРА информационно-статистически формуляри. Те се предоставят от производителите на аквакултури всяка година до 31 януари. Основният вид от морските аквакултури, отглеждани в крайбрежните акватории на страната, е черната морска мида. През 2020 г. нейното производство възлиза на 2140,811 тона. При уловите на риба в Черно море до 30.11.2021 г. се наблюдава ръст с 32% спрямо същия период на предходната година. Най-голямо увеличение бележат уловите на риба от вида хамсия (81%), сафрид (58%) и цаца (53%) според ИАРА.