0

С ладките картофи (батати) се отглеждат много лесно. Успехът в отглеждането им обаче зависи много зависи от климата, в който живеете, пише „Рурълспраут“. Бататите са култура, която обича топлината. Необходими са им между 90 и 170 дни, за да узреят, в зависимост от локацията и сорта. Бататите са изключително чувствителни на застудяване. Затова в северните райони отглеждането им е предизвикателство. Много често градинарите имат нужда от някаква помощ като оранжерия или политунел, за да удължат вегетационния период. За хората, които живеят в по-топли райони, бататите са добър избор. Бататите са член на семейство Поветицови., към което принадлежат и грамофончетата.Те формират големи грудки, които са ядливи. Понякога младите листа също се използват в кулинарията. Родината им е тропическите области на Америка. В умерения климат се отглеждат като едногодишна реколта. Развиват се най-добре при температури от поне 24°C. В по-студен климат се отглеждат под покритие.

ISTOCK

Бататите не обичат температурата на почвата да бъде под 10°C. Обикновено са латентни при температури под 15-16°C. Бататите цъфтят, когато денят е с продължителност над 11 часа. Затова семената им са рядкост. Така че сладките картофи се размножават чрез стълбови или коренови резници, или най-често – чрез кълнове, които израстват от грудковите корени. Бататът не е много придирчив към почвата. Те могат да бъдат отглеждани дори при бедни почви, с много малко подхранване. Киселинността трябва да е между 4,5 и 7.

Градинарите могат да избират между различни сортове. За да изберете най-подходящия за вашия район е добре да поискате съвет от хора, които са ги отглеждали. Най-често бататите се отглеждат от филизи. Можете да си отгледате такива от грудката.

Ето как става това:

  • Разрежете на две батата и поставете половините върху табла или контейнер с почвена смеска.
  • Покрийте половините с 2,5-5 сантиметра почва. Дръжте контейнера на топло, а почвата влажна.
  • След няколко дни ще се появят малки коренчета.
  • Малко след това ще се появят и зелени издънки.
  • След това можете да засадите филизите в контейнери, полиетиленов тунел или парник, както и на открити площи, които предварително сте подготвили. Издънките са готови за засаждане, когато са с височина 10-20 сантиметра, която достигат за около 6 седмици.

Другият начин е да потопите разрязан на две батат в чаша с вода, като преди това ги забучите с три клечки за зъби, за да бъде горната част над нивото на водата. Филизите, след като станат над 10 см, се отчупват и отново се слагат във вода, за да избият коренчета. Това става за около седмица. Добре е потопенията във вода батат да се държи на южен прозорец. Някои градинари не сменят водата, а само доливат. След като филизите стигнат нужната дължина, така полученият разсад се сади. Растението вади дълги стебла, пълзящо е, добре е да се пусне да се катери по пръчки. Ако е по земята, стеблото пуска коренчета от всеки възел, вкоренява се и това му взима силата. Хубаво е почвата, където садите, да е рохкава, за да станат хубави и лесно да ги вадите. Така посадени, бататите стават за около 6 месеца в земята след засаждането.

ISTOCK

Прибираме реколтата, когато листата пожълтяват

Повечето сладки картофи са готови за прибиране в рамките на 90-120 дни от засаждането. Ще познаете точният момент за това, когато листата започват да жълтеят. Ако паднат слани към края на вегетационния период, не отписвайте реколтата. Можете да извадите бататите, но гледайте да е по-бързо. Не ги оставяйте дълго в почвата, защото ще започнат да гният. Внимавайте, когато изкопавате грудките. Те са близо до повърхността, а кожицата им е много нежна, така че лесно може да бъдат наранени. Ако има такива, консумирайте първо тях, а най-добрите съхранявайте. За най-добро съхранение, оставете извадените батати на слънце за ден, за да изсъхнат. След това ги сложете на влажно място, далеч от директна длънчева светлина, за две седмици. След този срок ги съхранявайте на хладно и сухо място за период до 5 месеца.