0

У чени от седем държави, сред които България, търсят идеалния домат в рамките на проект HARNESSTOM. В експеримента може да се включи всеки българин, който безплатно ще получи от институт „Марица“ - партньор по проекта, семена от пет сорта, които ще трябва да отгледа и да оцени. Това съобщи пред „Телеграф“ доц. Иванка Тринговска, зам.-директор на института.

Краният срок за кандидатстване е 28 февруари включително, но доц. Тринговска обеща той да бъде удължен заради огромния интерес към участие. Кандидатстването става на следния интернет адрес: http://harnesstom.eu/en/citizen-science-home/citizen-science-bulgarian/registration.html. „Една от задачите, които сме си поставили, заедно с колеги, които са изтъкнати учени в Испания и Италия, е да направим проект на идеалния домат. Това трябва да стане с помощта на производителите на домати и с помощта на гражданите, които в повечето случаи са крайните потребители“, обясни доц. Тринговска. Учените започнали с обработване на голямо количество информация за различни образци домати. От хиляди изпитани сортове в различни части на  Европа създали една колекция от 240 сорта, които са носители на ценни качества. След това учените продължили с анкета с цел да проучат вижданията на хората за това какъв трябва да бъде идеалният домат. Анкетата все още е активна и би могла да се попълва от който желае.

На базата на резултатите от анкетата са избрани 25 сорта, които биха се харесали на производителите и потребителите. Именно с тези 25 сорта ще бъде проведен експериментът едновременно в три държави – България, Испания и Италия. Експериментът е разделен на две части – в едната ще участват граждани, а в другата зеленчукопроизводители. На производителите ще бъдат дадени всички 25 сорта за отглеждане. Гражданите, които заявят участие, ще получат между 5 и 10 семенца напълно безплатно от 5 сорта, които ще са по преценка на института.

25-те сорта в колекцията са от различни държави – Италия, Испания, Франция, Гърция и др. Има и три български на института „Марица – това са „Розово сърце“, „Аля“ и „Пауталия“. Не е малко три бългаски сорта да попаднат на база експертна оценка от много хора в селекция от 25, коментира доц. Тринговска. Включените в колекцията растения не са генно-модифицирани,  подчертава тя. Те са директни сортове, повечето от тях са типични за регионите, в които се отглеждат – т.нар. селски домати. На сайта на проекта  HARNESSTOM, всеки, който желае, трябва да направи регистрация и да посочи точен адрес, на да бъдат изпратени семената заедно с указанията, изцяло за сметка на института. Вероятно ще бъдат изпратени с обикновена поща, като е много важно адресът да бъде точен. Интересът е огромен, 200 човека вече са регистрирани, каза доц. Тринговска.

За отглеждането на растенията не се искат някакви специални умения. Ще има указания, но всеки е свободен да отглежда доматите, както намери за добре, по технологията и с практиките, които използва обичайно. Когато плодовете узреят, хората трябва да има направят оценка. Те трябва да попълнят една таблица като отговорят на няколко въпроса и да я върнат по мейла, който е посочен. Това ще ни помогне по-нататък при създаването на новите сортове, ще знаем какво иска потребителят и производителят, отбеляза зам.-шефката на института. Участниците ще отговарят на въпроси като: дата на цъфтеж, има ли плодът зелен пръстен, какъв е цветът на плода и на кожицата, колко тежи плодът, каква е формата му, колко камери има и колко броя плодове е формирало растението. След това се посочва дали добивът е висок или нисък, дали външният вид и вкусът се харесват на дадения човек или не. Хубаво е хората да правят снимки и да ги пращат на института на всяка фаза от развитието на растенията, особено, когато доматите узреят.

 

При избора на сортове, които ще изпращат на хората, от института ще гледа да има максимално разнообразие. Всеки от петте сорта, които потребителите получат, ще е различен. Няма обаче да се вземат предвид климатичните условия, при които хората живеят. Затова има някаква вероятност на някои от растенията нашия климат да не им хареса и може да не се развият добре, но в крайна сметка това е експеримент, посочва доц. Тринговска. По нататък ще се мисли участниците да получат някакви малки награди, най-малкото сертификат за учен-любител. Резултати от проекта „Гражданска наука“ се очакват в края на лятото. Те ще бъдат обявени към септември-октомври и изпратени на всеки участник в проекта.

Целта е подобряване на сортовете

HARNESSTOM е консорциум от учени, селекционни фирми и фермерски неправителствени организации от седем държави на два континента, в това число и България. Общата цел на всички е да се подобрят сортовете домати, от една страна, към устойчивост към климатични промени и нововъзникващи болести, от друга – като качество. Всичко това трябва да стане с по-доброто използване на генетичните ресурси, които при доматите не са никак малко, а информацията, получена за тях, е значителна. Ние като учени смятаме, че от ключово значение за безопасността на храните е правилното използване на генетичните ресурси. Това може да доведе до иновации и да е полезно за всички, казва доц. Тринговска.