0

П атладжанът се слави малко като капризно растение. Родината му е Азия и принадлежи към същото семейство като доматите и пипера. Патладжанът също като тях е плод, макар често да ги възприемаме като зеленчуци.

Това е растение, на което трябва да осигурите достатъчно място в градината. Въпреки това е възможно да се гледа и в контейнери.

Фолио

Патладжанът е топлолюбиво растение и е подходящ за места с дълго, топло лято.

Препоръчително е да се отгледа разсад от семе. Семената се засяват между 8 до 10 седмици, преди да бъдат пресадени в градината.

Изберете подходящ съд. Засейте семената на дълбочина около 5-6 милиметра. Полейте и дръжте съда на светло и топло място на закрито. Разсадът има нужда от 6-8 часа светлина на ден.

Покрийте съдовете с фолио, за да задържите топлината. Навлажнявайте почвата, докато разсадът стигне около 5 сантиметра височина.

Риск

Разсадът не трябва да се засажда на открито преди да е отминала всяка опасност от слани. Земята трябва да се е затоплила значително. Заради хладната пролет тази година е препоръчително разсадът да се засади този сезон към края на май.

Ако искате обаче да засадите по-рано, добре е да покриете лехите с черно фолио. Това ще позволи на почвата да се затопли по-бързо. По-късното засаждане обаче спомага за избягване на някои неприятели.

Закаляване

Преди да насадите разсада, трябва да го закалите. Преместете го на по-хладно място. Също така го извадете на открито за няколко часа. Бавно увеличавайте времето, така че разсадът да прекарва все по-дълго на открито. В същото време внимавайте растенията да не се засушат.

Патладжанът се чувства най-добре в неутрални до слабо киселинни почви с pH между 5,5 и 7.

Когато растенията са малки, трябва да ги подхраните с азотен тор. Но когато започнат да цъфтят, трябва да спрете подхранването с азот и да превключите към специален тор за зеленчуци.

В противен случай ще получите големи храстовидни растения, но не и плод.

Елемент

За да се развива добре, патладжанът има нужда от подхранване с магнезий. Природен начин да му го осигурите е, като смесите супена лъжица английска сол в 3-4 литра вода и с този разтвор да полеете. Можете да подхранвате с английска сол веднъж месечно.

Засадете патладжана там, където той няма да бъде засенчван от други растения. Трябва да е на разстояние от поне 45 сантиметра спрямо другите растения.

Патладжанът има нужна отрано от опора. Забийте колци още след засаждането на разсада и привържете с подходяща връв растенията.

Внимание

Лоша компания за патладжана са други представители на същото семейство като доматите и пипера. Затова дръжте тези растения надалеч.

След засаждане на разсада мулчирайте, за да се задържа влага в почвата.

Пчелите са най-добрите опрашители на патладжана. Но тъй като популацията на тези насекоми намалява, може да се наложи да опрашвате и на ръка. Използвайте за целта мека четка. Ще си улесните тази задача, ако използвате стара четка за зъби на батерии. Вибрациите й ще стимулират отделянето на тичинков прашец.

Резитба

Ако искате добра реколта, лека резитба ще помогне. Извършете я още при оформянето на първите цветове. Ще забележите две или три основни клонки, водещи от главното стъбло.

Обикновено първото съцветие се образува около този чатал, където растението се разклонява от основното стъбло.

Отрежете всички листа и стъбла под този чатал. Останалата част от растението ще продължи да образува съцветия. Може да се наложи да махате всички нови израстъци по-надолу, които ще се появят през вегетацията.

Премахнете също така всички пожълтели листа. Така ще стимулирате растението да насочи енергията си към плододаване вместо към разрастване на листната маса.

Иска редовно поливане

Един от сигурните начини патладжанът да се стресира е, като не му сигурите достатъчно вода. Това може да доведе до пожълтяване на листата и намаляване на плододаването.

Затова поливайте патладжана редовно. Това е особено важно, ако го отглеждате в контейнери. Тогава ще е възможно да има необходимост да поливате по няколко пъти на ден в зависимост от времето.

За повече калций сложете в почвата натрошени яйчени черупки

Патладжанът, също като доматите, е податлив на върхово гниене. Можете да избегнете този проблем като още при засаждането добавите в почвата богати на калций вещества като костно брашно и натрошени яйчени черупки.

Реколтата е готова за прибиране, ако всичко върви добре, около 65-80 дни след засаждане на разсада в градината.

Патладжанът става по-горчив, колкото по-голям става. Затова откъснете плодовете, когато са по-малки.