0

П ролетта вече е зад ъгъла. Това е времето, когато подготвяме градината за новия сезон. Едно от нещата в списъка за вършене е да се снабдите със семена. Все още имате време да подготвите разсадите.

Направете си списък и план за засяване на семената на зеленчуците. Можете също така на хартия да нахвърляте схемата на градината, така както искате да изглежда през новия сезон. След като се снабдите с необходимите ви семена, започнете засяването им на закрито, за да отгледате разсади. Коя култура кога да засеете директно в градината и кога да пресадите разсада на открито – това много зависи от датата, на която се очакват късните пролетни слани във вашия регион. В интернет има сайтове, които ви дават възможност да се ориентирате за това. Междувременно се погрижете за почвата в градината. Не бързайте с тази задача, ако почвата все още е твърде влажна или пък замръзнала. Избягвайте да стъпвате директно върху влажната почва, за да не я уплътните прекомерно. За да избегнете това, е добре да сложите дъски на местата, където ще бъдат пътеките.

Ако сте пропуснали при зазимяването на градината да добавите компост или добре угнил оборски тор в лехите, през пролетта имате отново шанса да го направите. Можете да обогатите почвата и с различни биоматериали като рибено брашно, костно брашно, тор от червеи и т.н. Преди да го направите обаче, е добре да направите тест на почвата. Така ще знаете от какво точно има нужда. По този начин не само ще спестите пари, но и ще избегнете претоварването на почвата с вещества, от които няма необходимост. Така ще избегнете например грешката да отгледате растения, които имат богата листна маса, но слаба продуктивност заради твърде много азот. С други думи – не си създавайте сами бъдещите проблеми.

Тест на почвата се прави, когато за първи път засаждате в градината и на всеки една до три години след това. Ако градината дава добра реколта, можете да разредите тестовете през пет години. В интернет се продават комплекти, с които сами можете да направите анализ за pH, азот, фосфор и калий. Така ще знаете каква е киселиността й и какво е съдържанието на основните елементи в нея. Азотът например играе ключова роля за листната маса на растенията. При липсата му растежът е забавен, а листата пожълтяват. Твърде много азот води до развитие на листна маса и забавяне на цъфтежа; растението става податливо на заболявания, а плодовете са с лошо качество. Липсата на фосфор пък намалява кълняемостта на семената. Наличието му в достатъчно количество спомага за развитието на плодовете и повишава съдържанието на витамини в тях. Растението става устойчиво на болести.

Правим анализ на почвата.

 Правим анализ на почвата.
ISTOCK

Калият прави растението по-силно и калено. Спомага за натрупването на въглехидрати и подпомага синтеза на протеини. Подобрява цвета и вкуса на плода. При дефицит на калий кореновата система не се развива добре. Появяват се петна по листата, които се завиват и изсъхват по краищата. Киселинността на почвата е важна за това доколко растението успява да усвои хранителните вещества в нея. Всяко растение има своите предпочитания за ниво на pH. Знаейки каква е киселиността на почвата в градината ви, вие ще може да подберете тези култури, които са най-подходящи.

ISTOCK

Все още можем за правим резитба

Март е подходящ месец за засаждане на рози и овошки. Това се прави, докато растенията са в покой и не са се раздвижили соковете. Март е и месецът, в който можете да извършите резитба на засадените вече рози и дръвчета, ако не сте свършили това през зимата. Но ако вече са се появили пъпки, премахнете само мъртвата дървесина и изчакайте за по-сериозна резитба до следващата зима. Това важи за овошките, розите могат да се режат и в късна зима.