0

В се още имаме време да си засадим рози в градината и те няма да измръзнат, ако са в почвата и се погрижим правилно за тях.

Няколко прости съвета как да се погрижим за красивите цветя даде пред „Телеграф“  Антония Василева, учен от ботаническата градина на БАН. Тя е дендролог и отговаря за колекцията от рози и люти чушки в оранжерията.

Розите се режат напролет във ветровити райони.

 Розите се режат напролет във ветровити райони.
АВТОРЪТ

Общоприето е схващането да се прави есенна резитба на розите, но все пак зависи в коя част на страната се намира вашата градина. Така например във ветровитите части на Северна България есенната резитба не е препоръчителна според Антония Василева. Тя сподели, че има розови храсти в Трън, които реже само през пролетта заради големите студове в района. Всичко е относително, стопаните в Южна България е естествено да си направят резитба през есента и това няма да навреди на растенията според ученият.

Според нея все още времето позволява да засадим корени от роза, но трябва добре да се погрижим за нея. Тя обясни, че цветя и овошки, когато са засадени до стена, наистина са по-защитени. Така е, защото когато през зимата има слънце, тази стена се нагрява и през нощта отдава топлината към растенията. Не е задължително обаче розите да са до стена, за да се чувстват добре.

Розата развива дълбока коренова система.

 Розата развива дълбока коренова система.
АВТОРЪТ

Ако сега решим да засадим коренчета в земята, зимата няма да измръзнат. Просто правим дълбока дупка, защото розата развива силна коренова система. Смесваме тор от калифорнийски червеи с градинска почва и ако е възможно добавяме и пръст от къртичина.  Тор се слага и на дъното заради корените, които хранят розата. След това засаждаме.

Най-сигурната защита е, като издърпаме с мотиката пръст, така че да образува около корена и стеблото купол или пирамида. След това около нея издълбаваме около два-три сантиметра пръстен или венче. Целта е, когато се топи снегът, водата да се задържа и просмуква постепенно към корените на розата и така да осигурява необходимата влага. Така опакована нашата роза ще бъде отлично защитена за зимата.

Когато дойде топлото време, трябва да знаем, че розата може да издържа и десет дни без вода. Просто веднъж се полива обилно, и то точно на мястото, където е венчето около нея. Все пак зависи от температурите. Но така или иначе нейната родина е Персия, където е топло и идва от бедни почви. А дивата роза всъщност е шипката. Бодлите, които има, освен че я пазят от гризачи, я предпазват от сушата, защото пречат на изпарението на влагата от стеблото й.

Роза Дамасцена е маслодаен сорт.

 Роза Дамасцена е маслодаен сорт.
АВТОРЪТ

 

Късаме цвета до 3-ти лист за обилен цъфтеж

Една от тайните на красивата розова градина е условието да късаме цветовете й. Ако не го правим, растението ще насочи всичките си сили и ресурси за узряване на семена. Затова щом цъфне и се разтворят добре венчелистчетата, трябва да отрежем с дръжката до втори и трети лист. Така розата ще ни радва дълго време с красивите си цветове.Много е важно какви са сортовете рози, които ще си изберем. Така например според Антония Василева розите Александър фон Хумболт са дребни, но обилно цъфтящи.  Тя например предпочита рози, които цъфтят през цялото лято, каквито са мускусните хибриди,  а не като чаено хибридните рози, които имат по един цвят.