0

П олезен ли е бордолезовият разтвор, популярен като син камък в днешно време за растенията, е дискусия, която се разгоря сред последователите на природното земеделие в групата Градината ни, градинарството, нашият малък рай. Предизвика я Тихомир Трайков, създател на групата, която има около 150 хил. последователи. Самият той е потомък на български градинар в Чехия и е наследил от дядо си всички тайни на екологичното земеделие.

Неплодородна

Според него трябва да се ограничат препоръките за син камък, защото ако се пръска веднъж на 10 години, не би навредило, но тук се пръска по няколко пъти годишно и почвата става реално неплодородна, след 10-ина години медните съединения се натрупват. Така или иначе синият камък е разрешен в биологичното производство, но въпреки това дозата прави отровата. Един от градинарите споделя, че когато са били живи родителите му, са пръскали лозето само със син камък, дядо му също, и е отглеждал най-вкусното десертно грозде Болгар.

Лечебна смес

Теодора Йовева споделя рецепта с три билки, с които баба й е пръскала зеленчуковите си лехи, цветята и лозето и те са били здрави и пълни с живот. Тя се състои от коприва, бял равнец и турта. Баба не одобряваше синия камък, не знам защо. А нейната майка е била знахарка, а баба е израждала бебета, имала е нещо като лечебница. Щом като не искаше да използва синия камък, е имало защо, разказва Теодора Йовева.

По равно

Аз слагам горе-долу по равно от билките, като пълня съда до 1/3 с тях, споделя рецептата си Йовева. Заливам с топла вода догоре и оставям да престои няколко дни. След това си прецеждам необходимото количество и отново доливам вода. Имайте предвид, че мирише лошо и е добре да го държите някъде по-далече от слънце, казва тя. След това с метличка пръска навсякъде със сместа.

Чистотел

Аз пръскам с настойка от змийско мляко, листа хрян и коприва. В кофа пълня догоре с равни части от билките, заливам с гореща вода, оставям да престои 1-2 дни, прецеждам и после разреждам с вода 1 към 1, споделя своята рецепта Мария Петрова.

Според нея змийското мляко унищожава всякакви гъбни болести, хрянът пък не позволява ново развитие, а копривата подхранва и прави растенията здрави. Мария разказва, че за тази рецепта е прочела в руски сайтове, а руснаците наричат змийското мляко Чистотел.

На око

Бабата на Мария е използвала змийското мляко на око. Докато самата тя в голям съд слага вода и накъсва и намачква един голям наръч листа в нея. Постояват малко, около час-два, и пръска с водата. Самият сок на билките е инсектицид.

Може и поотделно билките да се ползват, аз просто ги имам в двора. Тя използва вратига, която има сходно действие с това на змийското мляко и тютюна. Първоначално вратигата взела от приятели руснаци като цвете, после разбрала, че я ползват много, обяснява градинарката.

Синап

Според Мирослав Димитров причинителите на болестите са в почвата и химически няма как да бъдат унищожени. А и няма как да излееш една цистерна бордолезов разтвор в градината.

Спасението е в използването на сидерати, които унищожават причинителите на заболяванията. Най-подходящ е синапът. Не само дезинфекцира, но и разрохква почвата.

Според Синор.бг сидерати можем да засеем и напролет, и през лятото, че и до късна есен и в края на зимата, при това не само преди засаждането на основната култура, но и след прибирането на реколтата до трайното настаняване на студа навън.

Чудесни варианти са рапицата и синапът напролет, те не само разрохкват и наторяват почвата, но и прогонват кръглите червеи (нематодите). От вертицилийното увяхване пък ще ни отърват тагетисите (туртите) и невенът. Вършат работа и грахът, фият, сераделата и люцерната – те обогатяват извънредно почвата с азот.

Пречиства организма от раковите клетки

Използването на змийското мляко в онкологията се обяснява със свойството му да пречиства организма, тъй като съдържа противотуморни, противогъбични и бактерицидни вещества. С него могат успешно да се излекуват полипи в дебелото черво и то е едно от най-силните народни средства в борбата с тази болест. За целта се правят лечебни клизми със специално приготвена настойка. Змийското мляко има пикочо- и жлъчегонно, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Назначава се при хепатит, холецистит, панкреатит, язва и полипоза на стомаха, язвен колит. То  влияе благотворно на нервната система. В днешната медицина змийското мляко се използва като слабително и пикочогонно средство, като инсектицид, който защитава градинските растения от вредители. Змийското мляко е много популярно растение; расте навсякъде – близо до огради, оврази, бреговете на реки, където почвата е влажна. За съжаление тази билка влиза в списъка с пренебрегваните от българите растения.