0

К остурите са хищници, които могат да се открият в почти всеки язовир в България.

Когато е студено, е най-добре да ги търсим на дъното, където те стоят, когато не са активни. Ако обаче нямаме успех, можем да вдигнем примамката и малко по към повърхността, за да търсим хищник, който гони дребните рибки. Риболовците казват, че най-добрият знак за наличие на костури е именно наличието на пасажи малки рибки.

Силиконовите примамки са най-подходящи за риболов на костур. Използването им носи най-голям успех, макар че може да се ползват и воблери, клатушки и т.н. Може би силиконът наподобява най-добре естествената храна на костура като форма или пък просто играта му във водата при умело водене имитира най-сполучливо движенията на потенциалната му плячка. Риболовците нямат еднозначен отговор, но са почти единодушни, че именно със силикон ще имате най-голяма слука.

Спор

Големи дебати в рибарските форуми предизвиква въпросът колко голяма да е примамката. По принцип у нас големи екземпляри костури се срещат рядко. Затова риболовците е добре да се съобразят с тази реалност и да не залитат по твърде големите силикони, които по-малките костури няма да има как да налапат и съответно да се закачат на куката. Универсалните примамки за костур варират в границите от 3 до 7 сантиметра. Така ще имате наистина шанс да хванете нещо, защото те са подходящи за най-масовите риби, които се срещат в родните водоеми. Но ако сте се амбицирали да хванете на куката трофейна риба, значи трябва да заложите на примамка от около 9 сантиметра. Костурите трябва да са наистина големи, за да налапат такава примамка. Добре е обаче, преди да заложат на едрите примамки, риболовците да познават водоема и да са наясно дали в него могат да търсят по-големи екземпляри.

Цвят

Хората масово вярват, че цветът на силикона е от най-ключово значение за успеха на риболова. Много риболовци обаче могат да кажат, че понякога аксиомата мрачно време-ярка примамка и слънчево време-примамка в естествени цветове не винаги работи. Опитни въдичари твърдят, че това има значение най-вече дали водата е бистра или много мътна. Макар и да им се е случвало с много ярка примамка да имат успешен улов в съвсем бистра вода. По-естествените цветове обаче са за предпочитане.

Тежест

Като тежест много са разпространени тези тип чебурашка. Риболовците казват, че те са най-добрите, защото придават много свободна игра на примамката при пропадане, от което костурите направо полудяват. Много е важно да се използва влакно от флуорокарбон, което е невидимо за рибите. Универсалният монтаж е с флуоробарбон от 70-80 см до метър.

Един от основните принципи, който трябва да се спазва, е дебелината на влакното да е съобразен с големината на примамката. И тук трябва да намерите златната среда. От една страна, трябва да имате предвид, че колкото по-тънко е влакното, толкова играта на примамката е по-голяма. Но пък понякога трябва да се използва по-сериозна въдица за по-добри риби. Риболовци казват, че трябва да търсите универсалния вариант за влакното, така че то да има достатъчно издръжливост, за да борите по-сериозна риба, но и достатъчна чувствителност.

Техника

Техниката на замятане и водене също е от ключово значение за успеха. При замятане търсите максимална дистанция. Чакате стръвта да потъне на дъното. След това започвате да придърпвате. Правите две резки къси отсечени дръпвания, последвани от пауза. В някакъв момент може да експериментирате с по-резки дръпвания, за да видите дали рибите са по-нагоре. Въдицата трябва да е мека, ако се целите в по-малки костури, тъй като при тях има риск устата им да се скъса и да имате откачания. Колкото е по-студено, толкова рибата е по-пасивна и трябва да използвате по-малки примамки и да правите по-големи паузи, за да събудите интерес у нея.

Ако примамката е твърда, се пуска във вряла вода

В рибарските форуми могат да се намерят интересни съвети за това как да накараме силикона да играе по-добре.

„Ако силиконите са твърди и не играят примамливо, се лекуват по следния начин:
кипва се вода, пускат се вътре за 1-2 минути. Нареждат се на равно място, за да запазят формата си. Така стоят едно денонощие и се поставят в кутия. Добре е преди това да се напръскат със силиконов спрей. Така силиконите стават меки и игриви. Това е добре да се прави през зимата, защото студената вода още повече вдървява силикона. Трябва да се знае, че пареният силикон е и по-лесно амортизиращ се“, пише потребител в рибарски форум.

За софиянци едно от най-близките места за костур е Панчаревското езеро, СНИМКА: ТЕЛЕГРАФ

 За софиянци едно от най-близките места за костур е Панчаревското езеро, СНИМКА: ТЕЛЕГРАФ

За софиянци едно от най-близките места за костур е Панчаревското езеро, СНИМКА: ТЕЛЕГРАФ

 За софиянци едно от най-близките места за костур е Панчаревското езеро, СНИМКА: ТЕЛЕГРАФ