0

К оледната традиция с вечнозелената украсена елха идва от 14-15 век от Германия. В началото хората са украсявали само клонки от елхи, ели и борове, чак през 1597 г. започват да украсяват цели дървета. Вечнозелените дръвчета символизират вечен живот. Старите германци вярвали, че в коледната елха живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните й означавал вяра в Христос и християнските ценности.

Подаръци

От германските обичаи дошъл и този елхата да се украсява с играчки, светлини и под елхата да се оставят много подаръци.

През последните години с отричането на пластмасата като масов замърсител на планетата сме свидетели и на отказване от масовата замяна на вечнозелената отсечена елха по Коледа с изкуствена, пластмасова. Пластмасовите елхи се пръскат с вредни за околната среда оловни разтвори, предупреждават еколози.

Хората обаче отново се върнаха към живите елхи – първо към отрязаните дръвчета, закрепени в дървени поставки кръстачки. Възникна проблемът как да ги запазим по-дълго свежи и зелени и да забавим естественото повяхване и окапване на игличките. Както и да решим проблема със захвърлените край и в контейнерите за домашен боклук отрязани дръвчета.

Измами

С всяка година расте модата да си украсим за Коледа и Нова година истински жива елха, бор или друг вид иглолистно дръвче с корените в саксия, което да засадим напролет в градината или близката гора. Само че търговците отговориха на модата с нова измама – слагат в саксия с пръст отрязана елха. Подобни дръвчета се предлагат от търговци, които ги предлагат на неоторизирани и незаконни тържища, които възникват в градовете по улиците и в кварталите.

Наблюдава се също промяна в традицията и връщане към древни обичаи на украсяване на палмови, каучукови и други стайни зелени дръвчета, които семейството отглежда вкъщи. Тази практика възникна спонтанно, също както някога в Древен Египет, в най-късия ден в годината са украсявали своите домове с палмови клони, а в Рим хората украсявали дръвчета в чест на бога.

Оцеляване

За да не окапят игличките на отрязаната коледна елхичка, тя трябва да бъде внесена в хола и стаята, където ще бъде украсена и ще посрещне Коледа със семейството, трябва дръвчето да се остави първо на терасата и да се внесе в стаята на празненството седмица или малко преди това, като се намали температурата и се постави далеч от отоплителните тела. В сухите и топли помещения елхичките умират от дехидратация. Затова градинарите препоръчват дори да са отрязани елхичките да се сложат в саксия с вода с разтворен аспирин в нея. Ако отрязаното дръвче се закрепи в съд с пясък, то може да се полива, за да остане свежо по-дълго време. За да не му окапят бързо игличките, съветът е дръвчето да не се отрупва с украса, защото нейното тегло съкращава допълнително живота му.

Дръвчето винаги е жадно

Ако коледното дръвче е живо и засадено в саксия в пръст, не трябва да се забравя да бъде поливано редовно, всеки 2-3 дни. Елхите са винаги жадни и няма опасност да се прекали с водата, коментират растениевъди. Иглолистните видове се хранят и през игличките и сухият въздух ги убива. По-малките елхички са по-устойчиви и по-лесно се прихващат при засаждането им в природата. По-големите елхи в саксия може да са с повредени корени, предупреждават потърпевши. Живите елхички трябва да се държат в по-хладни помещения, като постепенно се аклиматизират. Препоръчително е елхата да пребивава вкъщи до 1 месец при 20°, не по-дълго от 3 седмици при 23° и не по-дълго от 10 дни при 25°. Те могат да се изнесат на терасата, най-добре е да се засадят през март, април.