0

Т оплото време приключва в понеделник, след това идват няколко дни с минусови температури.

Вегетацията в следващата седмица ще затихне, а във високите котловинни полета и на над 600 м надморска височина тя ще бъде прекратена. Особено там, където се образува тънка снежна покривка.

Това съобщи пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев. По думите му обаче няма никаква опасност от критично ниски температури.

Промяна

Овлажняването на почвата е много добро в 20-25 см почвен слой. Валежите, които се очакват, ще попълнят почвената влагоемкост до един метър дълбочина, което е много добре за есенниците и всички трайни насаждения, посочи още климатологът.

След мекото за сезона време агрометеорологичните условия ще претърпят рязка промяна. На места в Западна България и Предбалкана те ще придобият зимен характер, потвърдиха и от секция „Агрометеорология“ при НИМХ. Прогнозираното застудяване ще задържа и прекратява вегетационните процеси при зимните житни култури. В средата на декември при пшеницата ще преобладава фаза 2-3-ти лист.

Изоставане

Вследствие продължителното есенно засушаване зимните житни култури са изостанали в развитието си. Част от посевите са неукрепнали, във фаза поникване. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са посевите с пшеница на места в Дунавската равнина (агростанциите Бъзовец, Новачене, района на Русе).
През следващия период се прогнозират повсеместни, значителни валежи и подобрение на есенните влагозапаси. В южните райони условия за провеждане на предзимни сеитби на някои студоустойчиви зеленчукови култури - грах, моркови, бакла и др., ще има в началото на периода.