0

Т раките са народ, който е знаел силата на тревите и билките и успешно са го прилагали както за лечение, така и за съхранение, консервиране и приготвяне на храни. За техните знания да превръщат гроздето във вино и да си служат с билките много често споменават древните елини с възхищение и не малка доза завист.

Плоча

Има основания да се смята, че именно траките първи на Балканите са открили силата на тревите, които могат да предизвикат ферментация и са прилагали успешно тези си познания при направата на кисело мляко и сирена. От тях сме наследили празника на Еньовден, свързан с билките. Той е тракийски орфически празник с корени преди 7-8000 години и е свързан с лятното слънцестоене, което е бил от най-важните дни за този древен народ.

Билката еньовче например те използвали за направата на подквас. Подквас правели и от смокинови листа. Листата от смокиня и днес се изплозват в Синеморец, където по древна тракийска рецепта, намерена записана върху керамична плочка, се съхранява риба зарган.

Зехтин

Ястието бе представено за дегустации по време на кулинарен фест в Интер Експо Центъра в София и предизвика овации сред всички, които имаха късмет да го опитат. Рибата зарган се почиства, осолява, след това се реди на пластове в широк и дълбок керамичен или стъклен съд. Между рибата се нареждат смокинови листа и след това се залива със зехтин. Така престоява дълго време на хладно и тъмно,и вероятно протичат ферментационни процеси, за което способстват листата от смокиня. Има лек опушен вкус, който се дължи в голяма степен на смокинята.

Фенел

Влагането на фенел - див копър, в сурово сушените колбаси вероятно също е дошло от траките. Фенелът е известното резене в Северна България и има лек анасонов вкус. Като подправка го възродиха Благовеста и Николай Василиеви, стопаните на „Дивата ферма” в Източните Родопи. По време на локдауна, предизвикан от Ковид пандемията, те са работили върху няколко нови рецепти от биотелешкото, което произвеждат. Една от тях е суджук с фенел. Фенелът и копърът имат противомикробно действие и не случайно подправката се влага в суджуци и луканки съгласно рецептите на старите българи. Дешка Кротева например прави няколко вида такива сушени колбаси именно с много сух копър. Тази подправка се бере именно през юни и след това се суши. Смята се, че сушена тя има по-силни свойства и ползи за здравето, отколкото прясна. Копърът се използва и от хора, които имат проблеми с храносмилането, действа газогонно, отвара се дава и на бебета, които имат колики. За шведите е свещена и те са я поставяли върху корема на хора, които страдат от безсъние.

Семена

Любопитна подробност е, че една от най-скъпите марки джин се прави във Финландия, където при дестилацията му се поставят семена от копър. Бутилка от него струва 48 евро.

Девесилът и магданозът са от същото семейство с копъра и имат славата на антиканцерогенни треви. Девесилът например се използва много в кухнята на Северното Черноморие, обилно в рибената чорба, но и за направата на паста с чесън и хлебни трохи, както и за подправяне на фасул и агнешко. Девесилът също има противомикробни свойства и употребата му не е била случайна, защото рибата също страда от болести, което растението може да неутрализира.

Магданозът пък се прилага не само като свежа подправка, той се използва за премахване на мириса от чесън, когато се сдъвка суров. И трите растения, особено копърът и магданозът помагат за прочистване бъбреците.

На юг от Бургас обожават джоджен

И ако на север от Варна девесилът е любима подправка, то в Южното Черноморие обожават джоджен. Там той се слага и на лапад, и на коприва и риба, агнешко и, разбира се, фасул. Ако се вгледаме в качествата му, ще установим, че са сходни с тези на девесила. Например джодженът е известен с антимикотичното си действие. Изследвания са установили, че неговото етерично масло има противогъбично и успокояващо действие. Билката се характеризира с отлична антиоксидантна активност, която отлага окислението на мазнините и редуцира образуването на вредни вещества. Подправката стимулира апетита с възбуждането на секреторната функция на червата и стомаха. Тя се използва при храносмилателни проблеми като повръщане, гадене, болки в стомаха и червата. При проблеми с венците се препоръчва да се прави гаргара с извлек от билката. Според изследвания чаят от джоджен е много полезен за жени, които произвеждат твърде много мъжки полови хормони. Този хормонален дисбаланс може да причини козметични проблеми, като натрупване на мастни депа под кожата и прекомерно окосмяване. Чаят от джоджен редуцира само нивото на свободния тестостерон, без да засяга общия тестостерон. В българската народна медицина етеричното масло от джоджен се използва при болки в сърдечната област, при простудни заболявания и проблеми с черния дроб и жлъчката. Билката има свойството да редуцира образуването на газове в червата и да предизвика разширяване на кръвоносните съдове.

Чубрицата за чорба от кокошка, сминдух срещу подагра

Чубрицата и сминдухът са едни от любимите подправки на българите. Те са неразделна част от шарената сол и се смята, че пробуждат сетивата. Чубрицата например като подправка задължително се слага на кокоша чорба. И това е подправката, която дава неповторимия й вкус, поне на българската трапеза. Сминдухът е известен още и като чимен.

Семената на сминдуха са използвани като подправка и лечебно растение от египтяни, гърци и римляни.

Заради антисептичното му действие чименът се е употребявал за третиране на рани и абсцеси, ревматизъм, подагра, екзема, а вътрешно се е приемал за лекуване на бронхити и проблеми с храносмилателния тракт. Китайските лечители го предлагали на мъже с репродуктивни проблеми. Със своето силно ухание сминдухът влиза в много афродизиаци, а в миналото е използван за свестяване на хора, изпаднали в безсъзнание.

Чименът стимулира още обмяната на веществата, снижава нивото на кръвната захар. Освен това сминдухът подобрява апетита и възстановява силите на организма.

В много големи количества може да предизвика подуване на стомаха, диария, газове и дори алергични реакции.

Бременните жени трябва да бъдат много внимателни с количествата сминдух, защото той може да предизвика контракции. Хората, които пият лекарства за понижаване на кръвната захар или забавяне на процесите на кръвосъсирване, трябва да се консултират с лекар относно приема на сминдух.