0

Г радушка е съсипала доматите ви или пък разсадът не е станал?

Спокойно, градинари, все още можете да си напълните градината с млади растения, които сте закупили от пазара.

Смята се, че началото на юли вече е малко късно да се засаждат салатни домати. Късно, но не невъзможно. Има ранни сортове като „Рила“ и „Паулина“, които ако засадите сега, ще берете през есента. Дори за любимия „Биволско сърце“ или „Розова магия“ не е толкова късно. Просто оберете плодовете, след като леко порозовеят, преди първи слани и ги оставете да доузреят на топло в щайги или някакви касетки, съветва Здравко Даскалов, който продава разсади на Женския пазар. При него коренчето домат върви по левче. По думите му, когато доматите не зреят на пряка слънчева светлина, стават най-вкусни.

Консерви

Негова колежка на съседна сергия пък казва, че сега е времето да се садят домати за консерви. Настъпва и времето за праза и зелето. Най-добрите и най-търсени сортове зеле са „Кьосе“ и „Балкан“. Не е лош и „Пазарджишки подобрен“, който има лилава ивица, казва Здравко Даскалов. Червено зеле се взима само за оцветяване вместо цвекло, добавя той.

Цената на връзка разсад за зеле на Женския пазар е 3 лева, връзката праз от 40 броя е 4 лева. Пиперът пък е по 15 ст., на промоция може да се намери и по 10. Сега е подходящо време за сиврията, която бързо става, съветва още Здравко Даскалов. Люти чушки пък могат да се садят по всяко време. „Тази година разсадите не вървят много. Старите хора си отиват, младите пък не се интересуват. Растението иска грижи, поливане, торене, а хората нямат време“, споделя още Здравка Даскалов.

Грижи

Градинарите, които отдавна са засадили доматите, пък трябва да продължат с грижите за тях, за да се радват на добра и богата реколта.

Една от важните задачи е торенето. Всяко растение, което отглеждате в градината си, има нужда от точно 17 основни хранителни вещества, за да бъде здраво, енергично и продуктивно. Доставяме хранителни вещества през почвата чрез прибавяне на компост или с тор, богат на определени вещества. От почвата корените на растенията взаимодействат с микробите и поемат всички необходими макро- и микроелементи. Напоследък листното подхранване се препоръчва като начин за бързо доставяне на хранителни вещества на растенията. Като прилагаме течни торове директно върху листата на растенията, мислим, че можем да заобиколим кореновата система и да вкараме хранителни вещества в растенията много по-бързо.

Изследвания

Идеята за хранене на растенията с хранителни вещества чрез листата датира от изследвания, проведени в Мичиганския държавен университет през 50-те години на миналия век. Чрез радиоактивни маркери, прикрепени към определени основни минерали, се проследява как хранителните вещества се движат в растителните тъкани. Установено било, че растенията могат да абсорбират хранителни вещества и чрез листата. Единствено торенето чрез пръскане на листната маса обаче не е достатъчно, за да си гарантираме богата реколта.

Наистина няма заместител на здравата почва. Корените винаги ще бъдат най-ефективният начин за задоволяване на хранителните нужди на вашата зеленчукова градина. Но има специфични ситуации, при които листното подхранване може да бъде доста полезно. Когато трябва бързо да коригирате дефицит на хранителни вещества или да дадете на растенията си силен растеж, това е добър трик, който да държите в ръкава.

Съвети

Ето няколко съвета как да правите това.

Листните торове се абсорбират от миниатюрни пори на повърхността на листата. За да се приемат от растението, листните торове трябва да са в течна форма и да стоят върху повърхността възможно най-дълго. Затова се препоръчва да се прилагат вечерта. Така листото ще остане мокро през нощта и торовете ще могат да проникнат в него.

Не всички хранителни вещества могат да бъдат прилагани в течна форма върху листната маса. Най-добре се абсорбират азотът, калият и магнезият. Те се приемат от растението в рамките на 12 часа. За останалите вещества ще са нужни няколко дни, като за целта трябва постоянно да намокряте листата, за да могат да ги усвоят. Сред най-бавно усвояваните елементи са фосфорът и сярата.

Внимавайте да не изгорите растението

Листните торове действат най-добре, когато се прилагат върху нови свежи листа. С развитието на растението се удебелява външният, подобен на восък слой на листата. Това прави абсорбирането на течните листни торове много по-трудно. Младите листа са по-нежни и съответно приемат по-добре хранителните вещества. В същото време обаче при тях има риск от изгаряне. Това се случва, ако прекалите с количествата концентриран тор. Тогава листата могат да покафенеят, да се завият и накрая да окапят. Рискът от изгаряне е по-голям, когато се ползват синтетични течни торове с високо съдържание на соли. След изпаряването на водата тези соли остават върху листото и изсмукват водата от него, дехидратирайки го по този начин.