0

П атладжаните имат репутация на много взискателно растение.

Но, ако сте наясно с техните предпочитания, няма да имате проблем да ги отглеждате в градината си.

Произходът им е от Азия и са член на семейство картофови, също като доматите и пиперът. Те реално са плод, въпреки че като цяло ги възприемаме за зеленчук.

Тези храстовидни растения имат нужда от не малко място в градината, въпреки че могат да се отглеждат без проблем и в контейнери. Топлолюбиви са и се чувстват най-добре в райони с дълги горещи лета. Това обаче не значи, че не могат да се отглеждат и на места с не толкова топъл климат.

Срок

Ако искате да ги отглеждате от разсад, трябва да засеете семената 8 до 10 седмици преди засаждане на открито. Поставете на дълбочина около половин сантиметър едно семенце в кофичка от кисело мляко или друг подходящ съд като тарелки с гнезда. Трябва да държите съдовете за разсад на топло и светло място в дома си, като осигурявате 6-8 часа светлина дневно. Покрийте съдовете с прозрачно фолио, за да осигурите топлина и влага, докато разсадите не достигнат сантиметър-сантиметър и половина височина.

Разсадът не трябва да се засажда на открито, преди да е преминал рискът от слани. Земята трябва добре да се е затоплила.

За най-добър резултат върху свежо разораната почва може да поставите черен найлон. Това ще спомогне на земята да се затопли по-бързо. Преди засаждане, разсадите трябва да се закалят. Преместете ги първо на по-хладно място в дома си, а после ги дръжте за няколко часа на открито, като постепенно увеличавайте времето.

Патладжаните се чувстват най-добре в неутрални до леко кисели почви с pH 5,5-7.

Когато растенията са още малки, трябва да ги подхранвате с азотен тор. Когато започне цъфтежът, минете на специален тор за зеленчуци, за да не развие растението прекомерно листна маса, без плодове.

Магнезий

Важно е патладжанът да бъде подхранван с магнезий. Най-добре е да разтворите една супена лъжица английска сол в три литра и половина вода и да полеете с този разтвор растенията. Правете това всеки месец (същият съвет важи и за доматите и пипера).

Патладжанът има нужда от място. Засадете ги там, където няма да бъдат засенчвани. Необходимо е да има отстояние от около половин метър от други растения.

Рано им сложете опора. Добре понасят съседството с други растения от семейство Картофови като домати и пипер, но внимавайте те да не ги засенчват. Сложете мулч около основата на всяко растение.

Ако нямате достатъчно място в градината си, можете да отглеждате патладжани в контейнери. Най-подходящият сорт за целта е Японският патладжан, който е по-малък и се развива по-бързо, а освен това е устойчив на заболявания. Друг плюс е, че кожицата му е по-тънка. Белите сортове също са подходящи за контейнери.

Контейнери

За целта обаче ще ви трябват доста големи съдове. Те трябва да са с вместимост поне 20 литра. Необходима ви е добре дренираща се почва. Смесете две части почва, една част пясък и една част компост. При засаждане в контейнер също сложете пласт мулч около основата, който да запечата влагата. При този начин на отглеждане е добре растението също да има опора, около него може да се постави и клетка. Необходимо е по-често наторяване, както и поливане. Поливайте всеки ден, в горещи дни – няколко пъти на ден.

Най-добрият помощник за опрашването, както знаем, са пчелите. Но тъй като популацията на тези насекоми постоянно спада, можем да помогнем и с опрашване на ръка. Използвайте същия метод, като при опрашване на доматите. Най-добре е да имате под ръка стара електрическа четка за зъби. Нейните вибрации стимулират отделянето на прашец върху тичинките.

Реколтата се прибира около 65-80 дни след засаждането. Колкото по-дълго стоят плодовете, толкова по-горчиви стават. Така че откъсвайте, докато са малки.

Правете резитба за добра реколта

Ако искате добра реколта, трябва да направите резитба. Това трябва да се случи при оформянето на първия цвят. Ще видите, че от главното стъбло има две-три основни разклонения. Обикновено първото цвете се образува около този възел, където растението се разклонява от основното стъбло. Отрежете всички листа и стъбла под този възел. Останалата част над това място ще продължи да дава цветове. Не забравяйте да махате новите култуци надолу. Премахвайте и пожълтелите листа. Нужно е растението да насочи енергията си към плододаване, вместо към образуването на нова листна маса.

Калций срещу върхово гниене

Най-сигурният начин да стресирате растението е да не го поливате редовно. Това ще доведе до пожълтяване на листата и слабо плододаване. Редовното поливане е особено важно, когато отглеждате патладжаните в контейнери. Патладжанът е податлив на върхово гниене, подобно другите членове на фамилията Кортофови. За да предотвратите това, в началото на вегетацията обогатявайте почвата с калций, например като внесете костено брашно или яйчени черупки преди засаждане.