0

Т иквичките имат отлична репутация в зеленчуковата градина – смята се, че те се отглеждат сами, без особени грижи.

Не бива обаче да ги оставите само на волята на природата, ако не искате се срещнете с различни проблеми.

Тиквичките израстват много бързо. Само да се обърнете и ще видите, че те са превзели доста голямо парче от градината. Затова не бива да пропускате подрязването им. Сянката, които листата хвърлят, води до по-малко цветове и по-малка реколта. Освен това се задържа влага и така растението става по-лесно податливо на различни гъбични заболявания като брашнеста мана.

Основно

Подрязването става, като оставите едно основно стъбло. Изрежете всички вторични издънки. По този начин растението ще насочи енергията си към това да даде плод. Премахвайте листа на всеки две седмици. Това ще помогне да се подобри циркулацията на въздуха, ще даде възможност на светлината да проникне в сърцето на растението.

Ако растението е покрито с цветове, но няма завръз, то най-вероятната причина е недобро опрашване. Обръщайте внимание специално на женските цветове. Мъжките и женските цветове на пръв поглед изглеждат еднакво. Трябва обаче да се вгледате в основата им. Мъжките цветове растат на дълги тънки стъбла. Но женските в основата си имат малък незрял плод. Ако този малък плод покафенее и се набръчка, то значи цветът не е бил опрашен. Тези цветове са жизнеспособни само един ден, така че опрашването е много важно.

Опрашители

Не късайте обаче мъжките цветове. Веднага след засаждан, тиквичките произвеждат множество мъжки цветове, докато растат и се установяват. След като растението достигне вече зрялост, то започва да дава и женски цветове, наред с мъжките. Вероятно сте чули съвета да откъсвате мъжките. Но не го правете! Те са там, защото има причина за това. Мъжките цветове привличат насекоми опрашители. И когато насекомите са вече около растението, когато се появят и женските цветове, те ще ги опрашат.

Друг начин да привлечете опрашители е като засадите около тиквичките определени полезни растения като латинки или турти. В краен случай можете да извършите опрашването и на ръка. Това е трудоемко, но пък решава проблема от раз.