0

М ного хора се радват на разсад домати, който е цъфнал и даже вързал.

Малкото доматче, което ще имате първи сред приятели и познати, обаче не е повод за гордост.

Много хоби градинари съветват да не се подлъгваме изобщо да садим такъв разсад, защото само ще си загубите времето. Едно растение, когато има възможност да върже плод и да даде потомство - плод и семена, вместо да развива коренова система, ще върже няколко домата и ще умре. В някои случаи може да даде малко повече. Ако разсадът ви има цъфнали плодове, по-добре ги махнете. За да може растенията да се вкоренят добре и да се развият както трябва.

Хоби градинари споделят, че когато са имали такъв разсад, той така си е и останал. За да може едно растение да изхрани добър плод, то трябва да се вкорени добре. Други обаче не бързат да махат цвета, а чакат той да си падне от само себе си.

Причини

На първо място, трябва да установите каква е причината разсадът ви да цъфне твърде рано. Най-честите причини са свързани с:

Датата на засяване на семената

Сортът

Големината на плодовете

Температурата

Съдържанието на хранителни вещества в почвата

Когато доматеното растение достигне определена възраст и размер, тогава то започва да пуска цветове. Това зависи от фактори като температура, почва (хранителни вещества, pH и др.), сорт.

От пазара

Ако разсадът ви, който сте закупили от пазара, е по-стар, отколкото сте смятали, цъфтежът може да ви изненада няколко седмици по-рано, отколкото сте очаквали.

Ако разсадът ви е купешки, то няма как със сигурност да знаете колко стар е той. Много често някои разсади са по-стари от други, особено когато идват от различни доставчици. Някои растения може да стоят на сергията или рафта седмица или две, преди вие да ги закупите.

Идеалният разсад е висок около 15 сантиметра. Той не трябва да има каквито и да е признаци на заболяване. Избягвайте разсад, който вече има цветове, защото може да е твърде стар за разсаждане.

Ако обаче сте засели свой собствен разсад и той цъфне, може би сте направили тази процедура твърде рано, без да го съзнавате. Най-добре е семената да бъдат засети 6 до 8 седмици преди растенията да намерят своето постоянно място в градината. Когато вземате решение в кой ден да засеете семената, трябва да се съобразявате с датата на последната слана, очаквана във вашия регион. Ако сте засели семената 8 седмици преди тази дата, то тогава може разсадът да израсне твърде висок и да започне да цъфти твърде рано.

Ако сте засели детерминантни сортове домати, то тогава има възможност разсадът да цъфне твърде рано. Детерминантните сортове са по-ниски и се развиват като храст. Те плододават в по-тесен прозорец и по-рано. Такива сортове рядко могат да се открият в градините на хоби градинарите.

Сорт

Сортовете с по-големи плодове имат нужда от повече време да цъфтят и да дадат зрял плод. Така че по-дребните варианти могат да ви изненадат по-рано с цвят.

Температурата също е от значение. Ако насадите разсада в градината и след това времето захладнее, това ще забави развитието на растението. От друга страна, топлото време ще стимулира растението да се развива по-бързо. Ако засадите разсада в оранжерия, топлината вътре също ще ускори този процес. Той важи особено много за години с необичайно топла пролет.

Количеството хранителни вещества в почвата са друг фактор за цъфтеж. Когато има твърде много азот, растението развива листната маса и дава малко цвят. Така че ранното внасяне на азотен тор може да бъде пречка за ранен цъфтеж на доматите.

Макар мненията да се различават, можете да оставите ранния цъфтеж. Смята се, че растението знае колко плодове може да изхрани до тяхната зрялост. Излишните цветове може да опадат сами в зависимост от температурите и хранителната среда. Например когато температурата падне под 13 градуса по Целзий, цветовете окапват сами. Това се случва и при твърде високи температури - над 32 градуса, ако те се задържат продължително време.