0

Л алето е сред най-желаните цветя в градината.

Ако искате напролет да имате килим от цъфнали в различни цветове лалета, то сега е моментът да засадите луковиците.

Луковиците винаги се засаждат през есента. Подходящото време за това е от късния септември чак до декември, стига земята да не е замръзнала. Идеалният момент е да засадите луковиците около 6-8 седмици преди първите мразове. Това време дава възможност на луковиците да установят захранващи корени, преди да изпаднат в покой през зимата. С помощта на тези корени луковицата остава хидратирана и стабилна през студените месеци.

Време

Ако есента се падне топла, не бързайте да садите луковиците. При твърде топла почва те ще покарат преждевременно, което може да провали цъфтежа през пролетта. Затова е по-добре да засадите луковиците по-късно, отколкото твърде рано. Можете да свършите тази работа до Коледа, стига почвата да е достатъчно мека, за да се копае. Повечето пролетни луковици имат нужда от поне 10 седмици с ниски температури, за да бъде завършен пълният цикъл на цъфтеж през пролетта. Само не забравяйте да сложите мулч около луковиците, за да може да образуват коренчета, когато температурите паднат.

Норма

Нормата на засаждане е според това как искате да изглежда цветната ви поляна. Но се препоръчва да се засадят между 6 и 9 луковици на квадратен метър.

Дълбочината на засаждане е три пъти големината на самата луковица. Така, ако тя е пет сантиметра от върха до корена, изкопайте дупка с дълбочина около 15 сантиметра. Необходимо е да засадим луковиците толкова дълбоко, не за да ги изолираме от студа, а да ги предпазим от температурните флуктуации.

Не е необходимо да подхранвате почвата при засаждането, нищо че търговците, от които купувате луковиците, могат да се опитат да ви убедят в обратното. Самата луковица съдържа в себе си всичко необходимо, за да може да даде перфектен цвят. Подхранването на лалетата често води до издължаване на стеблата.

Вода

Луковиците трябва да се садят в добре дренирана почва. Много е важно почвата да се отцежда добре след дъжд. Ако водата формира локви, които не се оттичат в продължение на часове след спиране на валежа, това ще затрудни развитието на растението. Лалетата не само че няма да цъфнат, но и самата луковица ще се разцепи заради твърде многото влага. А когато това стане, луковицата няма да има достатъчно енергия, за да даде цветове.

Ако мястото, където смятате да садите лалетата, не се отцежда добре и нямате друг вариант, можете да обогатите почвата с дървесни кори, компост, добре угнили листа или дори да разпръснете малко пясък, за да осигурите дренаж.

Слънце

Лалетата имат нужда от добро огряване от слънцето или от шарена сянка. Ако искате да покриете сенчесто място с лалета, например под дърво или покрай сенчеста алея, изберете подходяща разновидност.

Важно е да знаете, че лалетата, ориентирани към север, ще цъфнат по-рано от тези, ориентирани на юг.

Лалетата са многогодишни растения. Но заради създаването на хибриди ги възприемаме по-скоро като едногодишни. Колкото повече сортът се доближава до предшествениците им в Централна Азия, толкова по-голяма е вероятността да се появяват година след година.

Можете да оставите в земята луковиците, но трябва да имате предвид, че след няколко сезона цветовете ще стават все по-малки и все по-различни от този в началото.

Пазим ги лятото в хартиени пликове

Ще увеличите шанса за цъфтеж следващата година, когато изровите луковиците от земята. Това обаче трябва да стане, като възможно най-скоро откъснете изсъхналия цвят. След това изчакайте листата да увехнат. Като изкопаете луковицата, отстранете сухите листа и я оставете да се изсуши добре, преди да я съхраните.

Съхранявайте луковиците през лятото на хладно и сухо място с добра вентилация. Най-добре е това да става в хартиени торби или кашони.