0

П ролетната сеитбена кампания в Добруджа започва при изключително ниска влага в почвата и екстремно високи температури. За поредна година зимата бе без сняг, което се отразява на развитието и на пшеницата. Вариантите за реакция при неблагоприятните метеорологични условия от страна на земеделците не са много, но със сигурност заради сушата почти всички ще намалят сеитбените норми.

Ходове

„Надеждите зимата да бъде благосклонна към насажденията по полето и да осигури достатъчно влага на почвата си отидоха, а с настъпването на пролетта и необичайно високите температури в края на март и началото на април притесненията на земеделците стават все повече и все по-основателни. Полезните ходове в момента не са много, но земеделците ще се възползват от тях, посочи председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, цитирана от Радио Варна. „Голяма част от колегите преосмислят декарите с царевица дали да не бъдат засяти със слънчоглед, както и намаляване на нормите за сеитба, за да можем да тушираме липсата на влага“, коментира ситуацията тя.

Кочан

Жекова посочи, че средната сеитбена норма при царевицата е 6700 семена на декар, а при тези условия, за да могат растенията да се развиват добре, тя може да бъде свалена с 10-15%. Практиката и друг път е показвала, че при гъсто засети посеви не се ражда кочан. Според Жекова част от колегите й ще започнат да прилагат и така нареченото консервационно земеделие, тоест опазване на самите почви и влагата в тях.

Инвентар

Неудобството при този вид обработка е, че изисква смяна на голяма част от инвентара, което от своя страна е свързано с огромни разходи.

Засушаването през есенно-зимния период, съпроводено с високи температури, е безспорен факт за Южна Добруджа през последните няколко години. Това буди тревога сред земеделските стопани, особено след реколтата 2019/2020 г., когато добивите при пшеницата варираха от 75 до 130 кг/дка, показва още анализът на проф. Иван Киряков от земеделския институт. Мерките, които трябва да се вземат на фона на посочените климатични промени при зърнено-житните култури, са свързани преди всичко с оптимизиране на сеитбените и торовите норми, категоричен е той. Според Радостина Жекова всеки, който е част от този бизнес, вече си е дал ясна сметка каква е реалността и никой не храни илюзии, че настоящата стопанска година ще е по-добра от предходната.

Валежите са под средните норми

По данни на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево количеството на валежите от октомври до февруари включително е 205,4 литра, като тези през първите два месеца на тази година са много под средните норми. Същият период се характеризира и с високи температури, като през октомври те са били 32,9, а през февруари - 19,9 градуса.