0

Н овите храни, измислени заради бързото увеличение на човечеството и заплахата от недохранване, се оказва, че освен екзотични са и много опасни в менюто на хората. Европейската комисия е одобрила четири вида насекоми за влагане в състава на храната. Те са ларви на брашнен бръмбар, на мигриращ скакалец, домашен щурец, бръмбар - малък мрачник,

и частично обезмаслен прах от домашен щурец като нова храна. Освен като храни, източник на протеини, се оказва, че насекомите могат да предизвикат смъртоносно натравяне, точно като гъбите мухоморки. А лабораторните отгледани меса се оказва, че се добиват нехуманно, а Италия и Унгария вече са започнали процедура за забраната им за употреба. За това разказа д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, по време на международната конференция „Хранителната индустрия в България-настояще и бъдеще“. Форумът се проведе в деня на празника на хранително-вкусовата промишленост, който бе открит от председателя на бранша Светла Чамова и министъра на земеделието Кирил Вътев в София.

Стволови клетки

Д-р Байкова бе направила задълбочено проучване на еврорегламента за новите храни и го представи на достъпен език на публиката в презентацията си „Нови храни и нови предизвикателства за хранене пред човечеството“. Две от тях предизвикват най-голямо любопитство и интерес с това, че са нетрадиционни за европееца. Насекомите и лабораторното месо, което придоби популярност като 3Д пържоли. Основното, което ги обединява, особено насекомите, е, че са източник на протеини, каза Байкова.

Италия и Унгария обаче забраняват 3Д пържолата, защото понеже се синтезира от стволови клетки на животни донори. Те пък се хранят в серум от кръвна плазма на неродени телета или кончета, което означава, че трябва да се колят бременни животни, за да се използват рожбите ми.

Прах и акари

Употребата на щурците в менюто, поне за европейците звучи също нехуманно, но четирите вида буболечки, които са разрешени за храна, се оказват истинска заплаха за човешкото здраве, разказа Донка Байкова. На първо място те са алергени.

Те са опасни за хора, които страдат от алергии към ракообразни, мекотели, домашен прах, акари и при прием на храна, която съдържа насекоми, може да отключи кръстосана алергична реакция, подобна на тази към обикновен алерген. Причината е, че двата биологични вида принадлежат на семейство членестоноги. Байкова съобщи, че са наблюдавани алергични реакции и при консумация на гъсеници, скакалци, пчели, копринени червеи.

Имунитет

Оказва се, че новите храни могат да пробият имунната система и да се развият автоимунни заболявания, при което имунната защита реагира към собствените си клетки като към чужди, което води до тежки тъканни увреждания.

При огромното разнообразие от насекоми, които се консумират по света, може да се очаква някои от тях да е с висока токсичност по подобие на гъбите и се оказват заплаха за живота.

Някои видове мравки и пчели също съдържат токсини и се оказват сериозна заплаха за човешкото здраве.

Бръмбарите съдържат метаболитни стероиди, хормони и метаболитни модулатори анаболи, андрогени и при включването им в човешкото меню крият сериозен метаболитен риск.

Насекомите са възможни преносители на патогенни бактерии

както свободно живеещи, така и отглежданите във ферми, особено тези, които не отговарят на хигиенните изисквания, могат да бъдат замърсени с гнилостни бактерии при търсене на храната си често пъти в гниещи материи, обясни диетоложката.

С вкус на ядки

Хората, които са консумирали изделия от насекоми, казват, че вкусът им е неутрален, приятен с ядков вкус.

Макаронените изделия с брашно от щурци се оприличава на този на пшеницата, но има разликата в текстурата, която е по-зърнеста и е подобна на паста от пълнозърнесто пшеничено брашно, но пък сосовете неутрализират подобно възприятие.

Отварят се работни места

Сред предимствата при отглеждането на насекоми е, че се използва по-малко почва, отделят се по-малко протеинови газове, не е необходимо голямо оборудване с машини. Също така се открива възможност за поминък с добри доходи на голям кръг от местното население, в това число на нискообразовани хора.

Сред критични бележки при отглеждането на буболечки е заплаха за устойчивостта на природата, особено ако събирането на свободно живеещи насекоми стане прекомерно, може да се отрази върху устойчивостта на природата. Също така

обработката им може да изисква много повече енергия от предварително плануваното.