З а изобилие от черници през този юни, съобщават стопани от Северна България, където по селата е пълно с това полезно дърво, което навремето е садено за храна на копринената буба. Плодът е познат още като дуда, дума, която е влязла в нашия език от Персия, родината на полезното дърво.
В днешен Иран например хората сушат белите и червени плодчета. Съхраняват ги в кутии или стъклени буркани и ги консумират в хладните дни. В Турция изключително популярен е петмезът от черници, но не само от тях. В района на Силистра в днешни времена все още има хора, които си приготвят петмез от дини. Какво всъщност е петмез и как можем да си го приготвим. Петмезът е сгъстен сироп от плодове, които съдържат захар. Той прилича на мед, но в него няма никаква добавена допълнителна захар. Нашите предци са го ползвали за храна, защото съдържа много полезни витамини и елементи, но и за подслаждане на различни видове сладкиши. Може да се приготви от захарно цвекло, от сини сливи, от грозде, ябълки, дини и др.
Ястия
От черниците може да се приготвят различни ястия и напитки, както и да се използват за лечебни цели. Черниците са вкусни в суров вид, като могат да се добавят към овесени ядки, мюсли, смутита, салати, палачинки, мъфини и кремове за торти. От тях се правят сокове, чай, вино, ракия, сладка, желе, сладолед и други десерти. Листата на черницата могат да се използват за приготвяне на сармички, а от тях се прави и чай с редица ползи за здравето. В народната медицина черницата се използва за лечение на различни заболявания, като се приготвят отвари и мехлеми от листата, кората и корените. Те са особено полезни при запек и за прочистване на бъбреците.