0

И кона на Света Матрона Московска, дарена на катедрала в Тбилиси, предизвика обществено недоволство в страната. Причината бе, че на нея присъства Йосиф Сталин - отявлен атеист и сатрап. Сталин е роден в Грузия и като млад мъж е бил обучен за свещеник. Но след това извършва масова чистка на духовенството по време на своето управление. Оказва се обаче, че в Грузия комунистическите водачи често са изографисвани в храмовете.

Суджуна

В Суджуна, община Абаши, в Западна Грузия, има църква на името на свети Георги, построена през XIX век. В долната част на западната стена на храма близо до вратата е изобразен адът. Тази сцена е илюстрация на Апокалипсиса, описан от Йоан Богослов. Ако се вгледате по-внимателно в стенописите в църквата в Суджуна, вероятно ще се изненадате. Сред различните грешници, погълнати от пламъците на ада, ясно се вижда изображението и на основателя на Съветския съюз Владимир Ленин.

За разлика от образа на Ленин лицата на други грешници не са свързани с конкретни личности. Те или представляват някакъв грях в този стенопис, или ни показват, че всеки може да отиде в ада, независимо от социалния статус, било то цар и царица, епископ или други.

Зограф

Давид Хидашели е един от иконописците, които изрисуват църквата в Суджуна през 90-те години на миналия век. Това е малко след като Грузия възвръща независимостта си след 70 години атеистично съветско управление. Пред грузинската служба на „Свободна Европа“ той казва, че изображението на Ленин олицетворява безбожието на политическата система:

„На този стенопис Ленин олицетворява безбожието - създателите на съветския режим убиваха духовници, ограбваха църкви, бяха безбожници и атеисти, които се бореха срещу Бога. Именно комунистическата доктрина пожертва милиони хора за толкова дълго време, попречи на естественото развитие на обществото и го хвърли в друго русло. Ленин е източникът и видимият представител на това зло".

Суджуна

Църквата в Суджуна не е изключение. Сцените на библейския Страшен съд са изобразени в много други грузински храмове - в църквите на област Тимот, Витания, Никорцминда и "Успение Богородично" в Итрия, въпреки че лицата на съветските лидери ясно се виждат само в две от тях. Друг такъв стенопис е нарисуван на западната стена в горния ляв ъгъл на централния вход на катедралата в Рустави.

Фреска показва как Св. Гавриил подпали портрета на Ленин.

 Фреска показва как Св. Гавриил подпали портрета на Ленин.
rferl.org

В черква в източно предградие на Тбилиси, носеща името на канонизирания монах чудотворец Гавриил Ургебадзе, фреска изобразява известен исторически протест. При него Ургебадзе подпалва огромен плакат на Владимир Ленин по време на парад в Тбилиси през 1965 г. Монахът умира през 1995 г., а през 2012 г. е обявен за светец.

Брожения

Някои от православните християни в Грузия обаче не са толкова склонни да приемат образите на съветските лидери в религиозни изображения. През 2022 г. художничката Теа Инцкирвели е помолена да пресъздаде емблематичната сцена с изгарянето на плаката от Ургебадзе, но по-късно клиентите й я молят да закрие лицето на Ленин. (На снимка 3 се виждат двата варианта на иконата.)

Друг политико-религиозен стенопис се намира в катедралата на град Рустави, близо до Тбилиси. Той е почти идентичен с фреската в Суджуна, на която е изобразен Ленин, но включва и етническия грузинец Сталин.

Художничка заличила Сталин по молба на миряни.

 Художничка заличила Сталин по молба на миряни.

Иконописецът Давид Хидашели коментира, че рисуването на комунистическите управници е било идея на самите иконописци, а ръководителят на катедралата не е обърнал внимание на това кой е изобразен. Но той разказва, че един енориаш в Рустави забелязал, че Сталин е нарисуван и помолил младите художници да не продължават: „Една благочестива дама дойде и падна на колене, плачейки, молейки ни да не рисуваме Сталин. Молбата й беше разбираема, тя имаше сантимент към Сталин, а тогава такова отношение не беше нещо рядко. Частично се съобразихме с молбата й и променихме лицето му. Той е разпознаваем с мустаци“.

Тито в казана заедно с Маркс и Енгелс

Грузия не е единствената бивша комунистическа страна, чиито зографи са включили бившите си лидери в църковните стенописи. В Черна гора анонимен автор е изобразил в църквата "Възкресение Христово" в Подгорица югославския лидер Йосип Броз Тито в ада заедно с идеолозите на социализма Карл Маркс и Фридрих Енгелс.

Сатаната е прибрал Тито, Маркс и Енгелс.

 Сатаната е прибрал Тито, Маркс и Енгелс.

Когато фреската е открита през 2014 г., църквата е подложена на известни критики за смесването на политиката с вярата, но църковен водач тогава казва пред журналисти, че триото "олицетворява комунистическото зло на Балканите" и добавя, че на художника трябва да бъде "позволена свободата да вижда нещата както иска".

* Статията се базира на материал на Радио „Свободна Европа“ (rferl.org). Заглавията са на редакцията.