0

- Д-р Миндов, каква е причината със стъпването си на морето да се срещнем челно с диарията или повръщането?

- Честите чревни инфекции по морето са заради водата, която е ниско солена и има повече предпоставки за е-коли. Там няма и достатъчно пречиствателни станции и често водата се зауства в морето. По отношение на заведенията там контролът трябва да бъде по-строг, да се заверяват здравните книжки, защото персоналът може да носи безсимптомно салмонела, патогенни щамове на ешерихия коли и ако един човек е болен, той не знае, няма и признаци на заболяване, но е заразоносител. Ако работи в кухня и контактува с храната, той задължително трябва да има изследване, а книжката ежегодно трябва да се подновява. РЗИ-тата трябва да проверяват книжките дали не са с фалшиви печати.

- Казахте, че сте се върнали от Черноморието. Каква е вашата препоръка относно храната, която се продава от мобилни търговци на плажа?

- За една седмица видях продавач на гевреци. Не знам дали не са им забранили, но нямаше, а обиколих няколко плажа и населени места. Важно е каква хигиена се спазва, дали имат разрешително, дали продавачът има здравна книжка, дали борави с ръкавици или щипка, издава ли касова бележка. Ако всичко това е налице, няма проблеми. Слънцето на плажа пече, но не дезинфекцира, това е много важно да се знае.

- Крие ли опасности пазаруването от мобилните обекти и търговската мрежа в курортните градчета?

- Ние попаднахме на един голям магазин. Взехме си замразени картофи, които бяха мухлясали. Пликът беше тъмен и нямаше как да видя. Най-вероятно бяха размразявани и замразявани. Трябва да се гледат опаковките. Ако започне спиране на тока, става много рисковано и качествата на храната се влошават. Вода има, не е спирала в Царево, Ахтопол, Синеморец.

- За какво ви търсят пациентите?

- Днес са минали 40 човека, но нито един не е с диария и повръщане. Оплакват се от сърдечносъдови заболявания от високите температури, с ниско кръвно, замайване, не могат да спят, невротичните оплаквания зачестяват. Те са свързани с недоспиването при хронично болни. Обострят се и някои нервни и психични заболявания, пак е свързано с недостига на сън. Такива са оплакванията при мен.

- Каква е причината на деца да им прилошава по време на път, вследствие на което да се налага да взимат хапчета срещу повръщане?

- Проблемът се появява при завои. Вестибуларният апарат играе роля. Проблемът е индивидуален. Има много чувствителни, особено жени. Сега има хомеопатични лекарства, които са добри. Повечето хора си знаят и са подготвени. Това гадене не се появява внезапно, него или го има, или го няма.

- Вярно ли е, че след повръщане не трябва да се яде 3 часа?

- Не трябва да се яде, защото е раздразнен центърът на повръщането. След това дори от вида на храната започва да повръща човек. Трябва малко спокойствие, да се успокои центърът и затова казват да не се храним. Само малко течности. Няма часове, ако човек пътува, докато спре да пътува нека не приема храна, а ако е по-зле, се взимат хапчета, някои са по лекарско предписание, другите са хомеопатични и те успокояват и преминава. За два часа човек не може да се обезводни. Трябва да се прецени дали повръщането е от прегряване, или е хранително. Ако е прегрято детето, трябва да се внимава и с животните. Не трябва да се оставят затворени в автомобил, защото стават топлинни удари, дори и на сянка. Като прегрее детето, трябва да се пипне, защото може да вдигне температура и повръщането да е от хипертермията. Детето става унесено, неадекватно и започва да повръща. Съответно трябва да се охлади, да се полее с вода, да се остави на сянка и хлад. Децата прегряват по-бързо от възрастните.

- Вредно ли е да се дават профилактично пробиотици, преди да заминем на море?

- При всяка смяна на климата и водата се отразява на имунната система и на храненето. Там организмът попада в друга флора. Пробиотици няма смисъл да се дават, ако човекът не е пил някакъв антибиотик. Те могат да се дадат при една диария или едно повръщане, за да може по-бързо да се възстанови нормалният микробиом. Да се взима профилактично пробиотик е все едно да пиете антималарийни средства, но тук малария все още няма. Като гледам среднодневните температури, вече сме в рисковата зона. Ако се задържи повече от 10 дни тази висока температура, над 24 градуса, маларийният комар може да зарази човек. В Петрич и Сандански навремето е имало привнесена малария вследствие на високите дневни температури. Хората, които ходят на екскурзия в Африка, си купуват препарати, които даже ги няма в България. По същия начин пробиотикът да се пие за разстройство едва ли ще помогне.

- Как трябва да се подготвим за морето?

- Всички медикаменти, които са ни предписани, трябва да ги вземем. Труден е достъпът до медицинска помощ на морето, ако не е спешно. Аналгинът не лекува определено заболяване, той е против температура и болка. Има го на ампули в спешните шкафове и се прави на инжекция. В много страни се коментира той да бъде спрян от употреба заради токсичните ефекти върху кръвотворната система на човека, макар че българите добре го понасят. Ако ни наредят от Европа, ще го спрем и тук. Навремето имаше аналгин-хинин, вече го няма. Той се произвежда само за трети страни. Избягвайте да пиете профилактично аналгин. Ако ви боли главата, потърсете причината за болката, а не пийте хапчета.

- Аспиринът също ли е токсичен?

- Той прави язви. Там има други ефекти. Не злоупотребявайте с парацетамола, защото натоварва бъбреците и черния дроб, аналгинът пък е токсичен за бъбреците. Аулинът товари черния дроб и е забранен в няколко страни. Трябва да се взима само по лекарско предписание. Хората много злоупотребяват с него и го смесват с алкохол. В чужбина го спряха, защото при честата му употреба може да се стигне до токсична некроза, което налага незабавна трансплантация, а ако такава не може да се направи, човекът загива.

- Споменахте, че достъпът до медицинска помощ на морето е затруднен, защо се получава така?

- Навремето се командироваха лекари по морето, защото сега стотици хиляди хора са на нашето море. Ако се наложи да потърсят помощ, няма къде да отидат и проблемът не е заради пари. В някои хотели има лекар, ама срещу заплащане, в други няма изобщо. В Ахтопол вече има общопрактикуващи лекари. В момента има два кабинета, приемат по здравна каса. Това, което трябва да знаят хората, е, че трябва да си носят синята здравноосигурителна книжка. С нея могат да отидат при всеки общопрактикуващ лекар на морето и имат право на безплатен преглед, те заплащат само 2,90 лв. потребителска такса. Той може да ви даде направление за друг специалист, дори и да извика линейка, ако състоянието го изисква. При спешно състояние не би следвало да ви взимат пари в спешен кабинет или отделение. Има възможност, ако живеете до 5 месеца на морето, да направите временен избор на общопрактикуващ лекар. Той поема функциите на този, който ви е обслужвал до момента – издава ви рецепти, преглежда ви, дава ви необходимите направления и т.н.

- Излезе информация, че семейни лекари издават направления от разстояние, за да бъдат в услуга на пациентите си, но това е неправилно. Може ли да бъдат хванати медиците и какво е наказанието?

- Най-абсурдният вариант, който се играе от една година насам, е да се обадиш на лекаря си и да му искаш направление. Той няма право да го издаде. Влизаш в казуса с онези двама лекари, които са следствени за това, че са издавали направления. По телефона също нямат право да издават. Нямаме право да издаваме такъв документ без реален преглед, на място. Пациентът трябва да бъде прегледан, да му се издаде направление и да разпише амбулаторния лист. Ако касата ме пипне, че съм издал електронно направление, без преглед, директно ми прекратяват договора. Хората обаче не искат да го разберат това и ни се сърдят. Знаете ли на колко лекари им прекратиха договорите? Това деяние се наказва и с лишаване от свобода от 2 до 8 години за издаване на медицински документ с невярно съдържание. Така правите документна измама, за да угодите на някого. Проблемът не е технически или в нас, лекарите, а в това, че не е разрешено и се инкриминира не само като административно, а и като наказателно престъпление.

- Според вас казусът със заплащането на аптеките разреши ли се по най-добрия начин?

- Не ги прецакаха, акад. Николай Денков ги уреди. Два дни преди да подаде оставка, вкара списъка с уж безплатни лекарства. Обаче се оказа, че всяко трябва да се изписва на отделна рецепта и се наложи всеки лекар да преработи стотици хиляди рецепти, за да му удовлетворим това изискване. Оттам вдигнаха плащанията и се оказа, че в средата на годината парите са свършили. Сега някой трябва да плати сметката. Този бюджет беше гласуван още миналата година, те ги усвоиха, защото те направиха този популистки ход. След като свършиха парите, сега дай да актуализираме бюджета. Защо трябваше да се стига до това нещо? Още първия месец трябваше да видят, че разходите са се вдигнали главоломно, да не говорим, че изпълнението на рецептата струва по-скъпо от лекарството. Имаше райони, където караха лекарите да изписват всяко лекарство на отделна рецепта, за да им вдига печалбите. Преправяхме всички рецепти, сега ще ги преработваме отново и всички лекарства ще се пишат на една рецепта.

- Правилно ли е една рецепта да може да се изпълнява в различни аптеки?

- Няма как всички лекарства да ги има в една аптека. Плащането на медикамент е най-правилно. Не трябва 5 лева на рецепта, защото така започват да се размножават. Какъв процент им дават от всяко лекарство не ни интересува и не се месим. Мен ме интересуват пациентите, които са освободени от потребителска такса и не дават 1 лев и за него получавам на тримесечие капитация от 3 лв. В същото време отива с тази рецепта и аптекарят взима три пъти повече за обработката, а за назначението, прегледа и отговорността лекарят получава по-малко, отколкото фармацевта.

- Колко плащат пациенти и касата за работата на семейния лекар?

- Освободените не плащат потребителска такса. Децата до 18 г. също не плащат. Трябва да се помисли да започне да се плаща за тях от бюджета, защото в момента няма нищо. Капитацията за тях е над 3 лв. на месец, за година 40 лв. Пенсионерите над 65 г. плащат по 1 лев потребителска такса, колкото е една тоалетна, даже и не стига. 2,90 лв. плащат останалите. Капитацията за тях е между 2,30 и над 3 лв. Срещу тази цена пациентът може да идва неограничен брой пъти.

Това е той:

Д-р Георги Миндов е роден в София през 1967 г.

През 1994 г. придобива степен магистър-лекар. Специализира тропическа медицина
От 1997 г. работи като участъков терапевт в кв. Враждебна

От 2000 г. е семеен лекар в Медико-диагностичен център в кв. Враждебна

Специализира Обща медицина от 1999 до 2005 г.

От 2016 до 2023 г. е председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари

От 2021 г. е член на УС на НСОПЛБ