0

Е дин сравнително нов музей в Букурещ предлага на туристите да надникнат в резиденцията, в която в продължение на четвърт век са живели румънският диктатор Николае Чаушеску, съпругата му Елена и трите им деца. Дворецът на пролетта (Palatul Primaverii) бе отворен за посетители през 2016 г. и се радва на голям интерес от страна не само на чужденците. Любопитно е да се види как е живяла диктаторската двойка, когато обикновените румънци са стояли на тъмно и студено и са гледали по три часа телевизия на ден, да се надзърне в онази прословута златна баня, показана на цял свят в телевизионните репортажи от времето на революцията в Румъния.

Съпрузите Чаушеску напускат резиденцията дни преди да бъдат разстреляни в казармите в Търговище на 25 декември 1989 г. След това луксозната къща минава под управлението на румънския държавен протокол и в нея са настанявани по три-четири пъти в годината високи чуждестранни гости. Издръжката обаче е прекалено скъпа и се прави опит Дворецът на пролетта да бъде продаден за 22 млн. евро или пък да се отдаде под наем за 40 000 – 50 000 евро на месец. При тези цени няма проявен интерес, затова се решава бившият дом на Чаушеску да се превърне в музей.

Къщата се намира в луксозния днес квартал „Примаверии“. Застрояването му започва през 30-те години на миналия век. Отначало тук живеят работници, но с идването на комунистическата власт в „Примаверии” се настанява номенклатурният апарат. Още преди 1964 г. лидерът на Румъния Георге Георгиу-Деж искал да вдигне луксозна постройка, но умира през 1965 г. и не успява да осъществи докрай намерението си. Старите партийни функционери поставят на мястото му Николае Чаушеску, смятайки го за безобиден и лесен за манипулиране, но историята показва друго. През 1965 г. на бул. „Примаверии” № 50 е завършена разкошна сграда, в която се настаняват Николае, Елена и трите им деца – Валентин, Зоя и Нику. През 1971-1972 г. дворецът е разширен и вече има 80 стаи.

Погледната отвън, резиденцията не изглежда чак толкова голяма, но във вътрешността архитектите са успели да постигнат усещането за простор чрез умело подбран интериор и цветови комбинации. Кланът Чаушеску е разполагал със собствен киносалон, сауна, басейн, зимна и лятна градина, изба и много други удобства. Всяко едно от трите деца е имало свой апартамент със спалня, хол и баня, съпрузите също, отделни покои е имала и Елена Чаушеску. Както в Двореца на парламента – втората по големина административна сграда в света след Пентагона, така и тук почти цялото обзавеждане е произведено в Румъния. Изключение правят оригиналните предмети и килими, получени като подарък при посещенията на Чаушеску в чужбина. Стените, облепени с копринени тапети, са украсени с картини на бележити румънски художници. Мебелите са в стил ренесанс, арт–деко, барок, Луи ХVІ, Луи ХІV, класически английски. Обзавеждането е с красиви канапета и кресла. Много от идеите за вътрешния интериор е давала самата Елена Чаушеску след завръщането й от официални визити в чужбина. Първата дама на Румъния се запалила по кристалните полилеи, след като посетила двореца „Версай”. Разхождащите се пауни в лятната градина пък се появили след връщането на диктаторската двойка от Япония.

Обиколката на туристите започва от кабинета на Николае Чаушеску. Намира се вляво от фоайето. Първото, което се забелязва, е работното бюро на диктатора. Обзавеждането се състои от библиотека, канапе за четирима, кресла в стил Ренесанс. От кабинета се влиза в дневната на Николае, където в центъра е разположена голяма маса за шах. Известно е, че е обичал да разпуска напрежението с партия шах. На пода е застлан ръчно тъкан килим, получен като подарък от шахиншаха на Иран Мохамед Реза Пахлави. В специална витрина са подредени оригинални фигури, подарени на диктаторската двойка при визитите им в Африка.

На първия етаж е и апартаментът на Валентин Чаушеску, най-голямото дете на Елена и Николае. Известният физик никога не се е интересувал от политика. Апартаментът му в Двореца на пролетта не е шикозен, има спалня и мебели с опростен дизайн, скромна баня, като най-ценни са статуите и картините.

Не се отличава с излишен лукс и апартаментът на Нику Чаушеску, намиращ се на втория етаж. И Нику като брат си е завършил физика в Букурещкия университет, но за разлика от него се занимава активно с политика. През 1987 г. става ръководител на комунистическата партия в Сибиу, а Николае вижда в негово лице свой приемник. След декемврийските събития Нику е арестуван и осъден на 20 г. затвор. Освободен е предсрочно заради заболяване. Умира на 45-годишна възраст от цироза в австрийска болница. Няма наследници.

Апартаментът на дъщерята Зоя е светъл и декориран с красиви тапети на цветя. Мебелите в стил Луи ХVІ са изящно тапицирани в топли цветове, банята е в розово, има изглед към лятната градина. Зоя също не оставя наследници. Завършила е математика в Букурещкия университет. Умира през 2006-а на 56-годишна възраст от рак на белия дроб, без да дочака ексхумацията на родителите си, за което приживе е настоявала многократно пред румънските власти и винаги е получавала отказ. Ексхумацията е извършена няколко години след смъртта й.

Специално за Елена Чаушеску в двореца е обособен дневен апартамент с легло за почивка и хол. Врата в покоите й води към помещение, в което първата дама държала бижутата си и скъпите си кожи. Само тя имала ключ и не позволявала на друг да влиза вътре.

Най-голямо любопитство проявяват туристите към спалнята на Николае и Елена и прословутата им златна баня. На двойното легло в стил барок са поставени сгънатите памучни пижами на съпрузите. На бялата спалня са подредени удобни квадратни възглавници в розово. В стаята има и канапе за двата лабрадора на Чаушеску – Корбу и Шарона. След разстрела в казармите в Търговище кучетата са прибрани от румънски генерал, който се грижи за тях до смъртта им. Твърди се, че при щурма на двореца по време на революцията са откраднати много вещи от спалнята.

Кранчетата и аксесоарите в семейната баня всъщност не са от масивно злато, а имат само покритие от благородния метал. Веднъж в годината те са били демонтирани и позлатявани отново. Помещението е просторно, с двойна мивка, вана, канапе за почивка и други удобства. В двореца семейството е разполагало също със сауна, хидромасажни вани, фризьорски и бръснарски салон.

В трапезарията има маса с 12 стола с красиво подредени чаши, чинии и прибори, произведени в румънски фабрики. Всъщност Николае и Елена се хранели най-често на съседната кръгла маса, където пиели чая или кафето си. Обичали румънската кухня и нерядко на трапезата им имало мамалига. Семейството разполагало с изба в подземния етаж, до който се слиза по стръмни тесни стълби. Чаушеску е страдал от диабет и не е консумирал алкохол, но все пак си е позволявал месечно по една чаша от определена марка вино, произведено в завода „Одобещи”. В избата има камина, удобни канапета в стил еклектик, произведения на изкуството.

Особен интерес предизвикват личните вещи на диктаторската двойка. Гардеробната, наречена La Сuci, е с големината на няколкостаен апартамент. Тук са подредени дрехите на Елена и Николае, десетина чифта обувки на първата дама, специално място има и за кожените й облекла. В кутии са изложени неразпечатани ризи на диктатора, подредени са и други аксесоари на съпрузите.

В една от залите Чаушеску е посрещнал през 1969 г. американския президент Ричард Никсън. В двореца има и салон, наречен „Луи ХVІ”. Басейнът с великолепна мозайка е празен, а вътре са подредени табла със снимки от семейния живот на фамилията. Зимната градина е с екзотични растения, а в лятната могат да се видят разхождащи се пауни.

Билети могат да се купят и онлайн

От 1 ноември 2022 г. има възможност за закупуване на билети онлайн чрез страницата на музея, което е доста удобно. Резервации се правят от вторник до петък по телефона или на електронната поща. Частните турове са по 225 леи на човек. Туристическите групи са от минимум 5 човека и максимум 25, а посещенията са от вторник до неделя от 10,00 до 17,00 часа, като последната група влиза в 17,00 часа. Беседата е само на румънски или на английски език. В понеделник и на официални празници в Румъния музеят не работи.