0

Б ившият здравен министър в първото правителство на Бойко Борисов - д-р Стефан Константинов, е пял в детската вокална група „Сребърни звънчета“.

Той е една от гордостите на основателката и дългогодишен вокален педагог Ангелина Милева, разкри самата тя в интервю за „Телеграф“ преди няколко години. През уикенда легендата на Кюстендил издъхна на 95 г. В нейна памет поканихме известния акушер-гинеколог да разкаже спомените си от съвместната им работа.

Какички

„Бях в предучилищна възраст – около 6-годишен, когато започнах да пея в „Сребърни звънчета“. Идеята е на родителите ми, които ме записаха в групата – мен повече ме влечеше улицата, да си играем с другите деца, които по това време в Кюстендил бяха много. Пеенето за мен беше като някаква работа. Изкарах около една година в „Звънчетата“. Спомням си хубавите какички, добрата организация, която беше създадена. Помня сина на Ангелина Милева – Емил, който е малко по-малък от мен, но след това направи по-интензивна кариера. Помня и колегата Евгени Иванов“, разказа д-р Константинов.

Ленти

Заедно със „Сребърни звънчета“ бъдещият доктор и за кратко политик е записал две песни. “Едната се казваше „Художник“, още си спомням текста. Като я представях на концерти, излизах с една палитра и четка – не беше просто изпълнение на песента, а си беше със сценично решение. Другата песен се наричаше „Чадърче с шарки“ и мисля, че беше от мюзикъла „Оле, затвори очички“. За съжаление не си спомням авторите. Но още си пазя магнетофонните ролки с лентите, на които съм ги записал и в началото ме представят като солист на „Сребърни звънчета“, споделя Стефан.

Колекция

За работата си с Ангелина Милева изтъкнатият лекар има само хубави спомени. „Не мога да кажа, че беше цербер, но си изпипваше нещата. Пеехме едно и също нещо по много пъти, докато стане. За да запишем песните, пътувахме до София и беше впечатляващо изживяване да видя сградата на радиото, студията. Заедно с пеенето бях записал и пиано, нищо че след това не продължих с музиката. Но си останах неин потребител – така успявам да се разтоваря след тежкия работен ден, а и имам голяма музикална колекция“, разказа още пред „Телеграф“ д-р Константинов.

За да могат повече звънчета да дойдат да изпратят любимата си учителка в последния й път, поклонението ще бъде на 25 февруари от 12 ч. във фоайето на Общинския театър в Кюстендил.

25 албума, сериал и награди от цял свят

Ангелина Милева създава в Кюстендил първия 60-акордеонен оркестър „Пионер” - най-овладяната изпълнителска форма, с която става лауреат на Третия републикански фестивал на художествената самодейност през 1964 г. Същата година става директор на детска музикална школа към профсъюзния дом на културата „Димитър Благоев”. През 1976 основава хор „Рамашка”; диригент е на Хора на туристите към Български туристически съюз и изградения към него мъжки октет; диригент е на ученическия хор на начално училище „Климент Охридски”; създател е и на детска вокална група „Звездица”. През 1969 г. създава „Сребърни звънчета” - първия в страната детски вокално-естраден ансамбъл. През годините те промениха стила на детското пеене, стимулираха български композитори да пишат песни специално за деца. Прославиха България в чужбина, спечелвайки стотици награди от фестивали и конкурси у нас и в чужбина. Издадени са над 25 звукозаписни албума, 4-серийния филм ”Федерация на диностронавтите”, още16 телевизионни филма, многобройни участия, пазени в златния фонд на БНТ и над 90 записа в БНР. Ангелина Милева е носител на орден ”Кирил и Методи - първа и трета степен“, носител на наградата „Варна” 2006 г., Почетен гражданин на Варна и Кюстендил, заслужил деятел на културата.