Г улия, или известна още като йерусалимски артишок, предлага изключително много ползи за здравето.
Въпреки че името е свързано със свещения град, йерусалимският артишок нито е от Йерусалим, нито е артишок.
Всъщност това е вид слънчоглед, произхождащ от Северна и Средна Америка и известен със своите деликатни жълти цветове, но най-вече – с питателните си грудки. Известна е с още множество имена, сред които земна ябълка, топинамбур, грудков слънчоглед, германски картоф, захарен картоф и други.
Гулията има красиви жълти цветове и високи стебла
Тя представлява многогодишно растение с характерно високо стъбло, достигащо до 3 метра височина, сребристо-зелени листа и жълти цветове, подобни на тези на слънчогледа. Но най-интересната част от земната ябълка е грудката й, която служи като енергийна резерва за растението. Гулията е била част от хранителния режим на коренното население в Северна Америка в продължение на хилядолетия.
Те са използвали корените й както като хранителен продукт, така и за лечебни цели. През 18-и век обаче гулията е изместена от по-популярните картофи. Този забравен корен намира своя втори възход в съвременната епоха.
През последните десетилетия земната ябълка е отново открита от ценителите на здравословната храна и експериментаторите в кулинарията. Този път тя стъпва на световната кулинарна сцена като една от най-интересните и здравословни храни, пише forlife.bg.
Хранителна стойност и здравословни ползи
Освен чудесен вкус гулията предлага редица ползи за здравето.
В 100 грама се съдържат:
калории: 73 калории
въглехидрати: 17.4 г
фибри: 1.6 г
витамин С: 4 мг
калций: 14 мг
магнезий: 17 мг
манган: 0.1 мг
калий: 429 мг
фосфор: 78 мг
фолиева киселина: 13 мкг
Глюкоза
Грудката е изключително богата на инулин, който представлява пребиотик.
Пребиотиците са несмилаеми въглехидрати, които служат за храна на полезните бактерии в храносмилателния тракт. Инулинът активизира усвояването на глюкозата и стимулира синтеза на гликоген, което помага на тялото да използва по-ефективно захарта и да поддържа стабилни нива на кръвната захар, което я прави подходяща за хора с диабет тип 2.
Гулията има нисък гликемичен индекс, което означава, че консумацията й не предизвиква бързо повишаване на нивата на кръвната захар. Консумацията на гулия допринася и за намаляването на нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта, тъй като инулинът помага за извличане на холестерола от организма.
Съдържа калий, минерал, който е важен за контролирането на кръвното налягане. Редовната консумация може да помогне за поддържане на здравословното съотношение между натрия и калия в организма.
Антиоксидант
Гулията съдържа антиоксиданти, като например витамин С и каротеноиди, които помагат в борбата със свободните радикали в организма. Тези вещества се свързват с намаляване на риска от различни хронични заболявания и поддържане на общото здраве.
Подобрява имунната система. Витамин С е известен и със своите стимулиращи свойства върху имунната система. Редовната консумация може да помогне за предпазване от различни инфекции и болести.
Детоксикация на организма. Гулията спомага за ефективното изхвърляне на токсини и отпадъци от организма. Този процес на детоксикация подпомага поддържането на оптималното функциониране на черния дроб.
Подпомагане на загубата на тегло. Съдържанието на фибри в земната ябълка може да ускори насищането и да помогне за контролиране на апетита. Инулинът в гулията стимулира чувството за ситост и може да намали апетита. Това прави земната ябълка подходяща добавка към хранителния режим на тези, които желаят да отслабнат.
Кулинария
Кулинарният потенциал на гулията е огромен, предлагайки уникален вкусов профил. Грудките могат да се консумират сурови, нарязани на тънко и добавени към салати за хрупкава текстура или могат да бъдат приготвени по различни начини.
Печенето, сотирането и варенето са популярни методи, които извеждат сладостта и създават възхитителна гарнитура. Йерусалимският артишок също може да се добавя към супи и яхнии.
Освен това те могат да бъдат пасирани или пюрирани, предлагайки вкусна алтернатива на традиционното картофено пюре. Друг начин да се възползвате от полезните свойства е чрез ферментация, като гулията става още по-полезна.
Ферментацията не само подобрява вкуса му, но също така въвежда пробиотици в диетата.
Приготвя се подобно на киселото зеле. Процесът на ферментация разгражда сложните въглехидрати, което прави хранителните вещества по-бионалични и допринася за здравето на червата.
Със своите изключителни ползи гулията е истинска съкровищница от природата. Това скромно и непретенциозно растение предлага изобилие от хранителни вещества, които подпомагат здравето.
От подобряването на храносмилането, регулиране на кръвната захар, укрепването на имунната система, пречистване на организма до поддържането на оптималното функциониране на сърдечносъдовата система, гулията заема специално място в пантеона на природните ценности.
Време е да включите гулията в обичайното си меню. Макар и без строги диети, достатъчно е да похапвате 1-2 пъти седмично от това кореноплодно, за да се отървете от излишните килограми и да се предпазите от болести.