0

Р иболовът на костур може да е изключително забавен. Особено когато попаднете на пасаж.

Въпреки това този хищник не е най-лесен за улавяне, нито за намиране. Особено в някои дни ви се струва невъзможно да го откриете.

В такива дни е хубаво да пробвате няколко трика, които могат да ви спасят от провал. Разбира се, няма гаранция за успех, но прилагането на тези тънкости са спирали много рибари да приберат въдицата и да си тръгнат към къщи.

Костурът се храни през целия ден. Но е най-активен сутрин и вечер, по време на зазоряване и смрачаване.

Времето

Първото нещо, което трябва да знаете, е, че на всяка цена трябва да избягвате да търсите костура, когато има високо атмосферно налягане. Рибата не понася свързаните с това явления като чисто небе и ярко слънце; северен или източен вятър; големи температурни амплитуди през нощта и деня.

Костурът обича меки и стабилни температури, облаци, леки ръмежи и южен или западен вятър.

Вторият трик е да си търсите дървета, надвиснали над водата, където да замятате въдицата. Костурът е малък хищник, което означава, че в техния хабитат те са и плячка за по-големи хищници. Затова те обичат места, където могат да се крият.

Такова класическо място е там, където има надвиснали дървета над водата. Те не само предоставят чудесно укритие за костурите, но и изобилие от плячка - по-малки рибки и насекоми. Надвисналите над водата клони осигуряват и така необходимата сянка при ярко слънце. Такива места са като магнит за костурите и там можете да намерите много от този вид риби.

Укритие

Тръстиките също са любимо място за костура. Подобно на дърветата, те също предоставят изключителна защита и укритие за този вид риба. Да не споменаваме, че около тръстиката изобилства от храна.

Ако не успявате да забележите никакви костури, внимателно наблюдавайте повърхността на водата за малки рибки, които са неговата плячка. Ако забележите плясък на такива рибки, значи има големи шансове те да бъдат заобиколени от ловуващи костури.

Костурът ловува на пасажи. Една от най-ефективните му ловни тактики е да атакува плячката отдолу, избутвайки я към повърхността, където спасителният изход изведнъж е отрязан.

Ако видите такива плясъци на водната повърхността, насочете се към това място.

Друг трик е през студените месеци да използвате по-бавни примамки, които са билет към рая на костурите. Примамките трябва да се спускат бавно към дъното.

Живи примамки

Ако с изкуствените примамки не върви, сменете ги с малки живи рибки. Като размер те не трябва да са по-големи от 5 до 10 сантиметра, иначе костурите няма да могат да ги захапят. Подходящи за живи примамки са лещанки, червеноперки и други.

Ако не разполагате с живи примамки, можете да използвате червеи.

И последен съвет: опитайте да ловите костури през нощта. Риболовът на този вид риба по тъмно често е подценяван. Но ако хвърляте въдици в тъмните часове на денонощието, може да уловите наистина големи костури. Оказва се, че едрите екземпляри ловуват по-активно през нощта. Когато ловите костур по тъмно, примамката трябва да е с ярки цветове. Белите червеи също са много подходящи. Можете да използвате и бели, зелени или жълти силикони.

Изобилие на язовир „Доспат“

Любителите рибари се радват на добър улов на зарган по родното Черноморие, пише на сайта си Съюзът на ловците и риболовците в България. Зарганите са при нас, правят се силни серии с тях. В добри дни само за няколко часа се хващат десетки риби. Но понеже са много мобилни, не може да се гарантира успех. Затова се случват разочарования. Сафрид и чернокоп също се лови, кефаловите риби винаги са интересни.

На язовир „Искър“ имаше отлив в изявите на платиките в по-ранна есен, а сега фидеристи отново се хвалят с добри попадения по бреговете под Самоковско шосе в приустиевата част. Замята се на максимална дистанция и се залага преди всичко на сутрешните часове към обяд.

На язовир „Доспат“ бавно и полека костурите се очертават като приоритетна цел. Ловят се повсеместно и по всички популярни методи. Плувкаджиите ги примамват с подаване на малки дози бели червеи и ги ловят с тях. Живата рибка също върши добра работа, особено ако се търси подборен улов на по-едри хищници. Влизащите с лодки търсят американски пъстърви. От мирните риби все още може да се ловят бабушки.