0

С ветовният спорт има десетки скандални случаи и какви ли не шокиращи опити за измами в името на рекорда, медалите, големите пари и слава. Един от тях обаче вече 87 години е в челото на най-невероятните случаи, разиграл се при това на най-високия спортен форум.

През 1936 г в Германия се провеждат летните олимпийски игри, открити от новия канцлер на страната Адолф Хитлер. В тях вземат участие 3963 спортисти, които участват в 129 състезания в 19 спорта. Това е първата олимпиада, на която е въведена церемонията по внасянето на олимпийския огън. За да се противопоставят на фашистите, противниците им опитват да организират алтернативна олимпиада в Испания, но опитите им са осуетени от избухналата там гражданска война. Олимпиадата в Берлин е известна с някои расистки скандали. Хитлер отказва да признае рекорда на цветнокожите американски атлети Джеси Оуенс и Корнелиус Джонсън и настоява те да бъдат дисквалифицирани, а участието им да не бъде зачетено. На финала на състезанието по колоездене германецът Тони Меркенс се опитва на изпревари съперника си холандеца Ари ван Вилет. След като не успява той му препречва пътя и го хвърля на земята с грубо блъскане с лакът в тялото. Вместо да бъде дисквалифициран обаче, немецът само е глобен със сто марки и е обявен за олимпийски шампион. Новоизбраният фюрер е решил да превърне олимпиадата в триумф на нацизма, като страната му печели най-много титли, купи и медали. В последното наистина успява. В края на олимпиадата Германия е на първо място в класирането с общо 89 медала. Един от култовите скандали по време на берлинската олимпиада обаче и днес още продължава да се предава и разказва като легенда в историята на световното олимпийско движение.

Очаквания

По време на олимпиадата една от дисциплините, за която германските атлети са напълно категорични и убедени, че ще спечелят златен медал е скокът на височина. Там тяхната надежда за олимпийски шампион е състезателката Дора Ратийен. В крайна сметка Дора не успява да представи достойно Третия райх и завършва на четвърто място. Заради което е смъмрена от своите треньори, жадуващи знамето с пречупения кръст непрекъснато да се развява на най-високата позиция и да ознаменува поредния рекорд, поставен от нацистки олимпийски шампион. Все пак на провалилата се лекоатлетка Дора Ратийен се разминава изпращането в концлагер. Още повече че още на следващата година тя се реваншира като спечелва националното първенство по лека атлетика на Германия с  постижение от 1,63 ч. 

Две години по-късно, на провелото се световно първенство Ратийен все пак успява да се реваншира като печели златен медал в състезанието по висок скок, като с резултата си от 170 см поставя и световен рекорд в дисциплината. Дотук всичко е прекрасно. Атлетката получава медала, изслушва химна и се прибира щастливо обратно в родния си град.

Измама

Няколко дни по-късно, на 21 септември 1938 г. Дора Ратийен се качва в нощния влак от Кьолн за Виена. Късно вечерта, докато се приготвя да спи, в купето на Дора внезапно влиза полицай, който иска тя да покаже документа си за самоличност. Като официална причина той посочва, че един от кондукторите се усъмнил, че пътуващият под женска самоличност пътник всъщност е мъж и помислил, че това може да е вражески агент или съветски шпионин. Пътничката показва паспорта си на полицая, който обаче очевидно е разколебан и настоява тя да слезе и да го придружи до участъка в Магдебург. В участъка полицейският началник обяснява на Ратийен, че ще се наложи да и бъде направен пълен и щателен обиск. Тогава дамата сконфузено и с половин глас обяснява, че страшно много се притеснява, защото всъщност е мъж. На мястото веднага е извикан гинеколог, който прави подробен преглед и установява, че лицето действително е мъж и си има полагащите му се пенис и тестиси. Необичайният случай веднага е раздухан в немските и световните медии и се превръща в истински скандал, когато става ясно, че жената-мъж е участвал(а) на последната олимпиада в Берлин. След разкриването на истинската му/и самоличност животът на Хайнрих/Дора Ратийен истински се вгорчава. Бащата опитва да защити своето дете, като излиза с обяснение, че детето му е жена, която има и мъжки полови белези. Но това не е прието като убедително доказателство от полицията, която започва разследване за измама срещу Хайнрих/Дора. След като скандалът гръмва Международната федерация по скок на дължина взема решение да отнеме всички медали на Ратийен, като придобити с измама. Освен това му е забранено повече да се явява и да участва в състезания.

Историята на Хайнрих/Дора Ратийен се оказва изключително интересна и бързо тя заема подобаващото и се място в германските и световните вестници. Притиснат от властите и журналистите бащата споделя, че още, когато детето му се родило лекарите и акушерите не знаели дали това е момче или момиче. Въпреки половите белези семейството решило детето да бъде момиче. 

Признание

Самата Дора споделя: „Носех рокли още от детството си. Като навърших 11 години, започнах да се осъзнавам, че не съм момиче, а момче. Но никога не намерих смелост да попитам родителите си защо след като съм момче, трябва винаги да нося женски дрехи.“ Какво се случва през следващите години с жената мъж Ратийен?

Според една от информациите по време на Втората световна война той/тя е привикан/а в нацистката армия. А според други заради своя неопределен пол успява да се измъкне от военна служба и се скатава като управлява бара на баща си. През всичките години чак до смъртта си през 2008 г. Хайнрих/Дора Ратийен категорично отказва да дава интервюта. Той умира на преклонна възраст, без да даде отговор на няколко много важни въпроси.

Един от тях е как е успял да се промъкне до участие в олимпиадата в Берлин през 1936 г. На подобни форуми подобна драстична разлика в половете още повече по онова време е много трудно да не бъде забелязана. Как тогава един мъж успява да се яви на олимпийско състезание вместо жена? Всъщност истината може да бъде много лесно разкрита, като се има предвид, че по онова време фюрерът Хитлер е вманиачен страната му да спечели, ако може всичките златни медали, купи и титли. Така че в този ред на мисли изваждането на един мъж вместо жена на подобен форум, на който Германия е страна домакин, е напълно логично. След като измамата излиза наяве, нацистката държава си измива ръцете и не поема защитата на своя/та състезател/ка. Затова, че немската федерация по лека атлетика е знаела, че мъж се явява вместо жена, е повече от ясно. „Един мъж със съответните мъжки атрибути няма как да заблуди една голяма група дами – треньорки и състезателки както по време на тренировките така и по време на състезанието. Нито веднъж ли Дора не е влизала в женската баня след тренировки, не се ли е събличала сред останалите жени“, удивляват се хора в социалните мрежи. 

Съотборничката на Ратийен от олимпиадата, Гретел Бергман, споделя: „В общата баня се чудехме защо тя никога не се показа гола. Беше невероятно да се срамува още на 17-годишна възраст. Просто си мислехме: Тя е много странна. Но никоя от нас изобщо не забеляза нещо различно и ненормално в нейната сексуалност.“

Кастор Семеня продължава да бунтува леката атлетика мъж ли е или жена.

Африканка предложи да си покаже вагината

Случаят с Хайнрих/Дора Ратийен не е единствен в леката атлетика. Осемдесет години по-късно в леката атлетика избухна грандиозен скандал в южноафриканската състезателка Кастор Семеня. Според определението на лекарите атлетката е „интерсексуална“, т.е. тя е с X и Y хромозоми и много високо ниво на тестостерон, което предизвиква сериозни спорове за участието й в състезания за жени. През 2019 г. Международната асоциация на лекоатлетическите федерации променя правилата си, като позволява на хора като Семеня да се състезават в дисциплините бягане на 400, 800 и 1500 м само чрез медикаментозно понижаване на нивата на тестостерона. Самата Семеня приема много предизвикателно скандала относно пола й. Тя обяви, че е готова преди началото на едно от състезанията да се съблече пред публиката и да покаже вагината си, за да бъде най-после призната за жена.